Plavi Orkestar: Premiera na Liffu

Vir: Govori.se
28. 10. 2011

Projekcija filma bo v petek, 11. 11. 2011, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Organizatorji pričakujejo prihod številnih akterjev omenjenega filma, med drugim so udeležbo napovedali Milan Kučan, Branko Đurić, Robert Pešut - Magnifico, Marcel Stefančič, Robert Boterij, Vito Taufer, Jani Novak (Laibach) in Roman Uranjek, ki so s sodelovanjem zaznamovali film, kakor tudi številni drugi gostje iz kulturnega in javnega življenja Slovenije.

Film Orkestar je na 17. Sarajevo film festivalu zabeležil rekordno gledanost, saj si ga je ogledalo več kot 10 tisoč gledalcev. Na nedavnem Zagreb film festivalu so organizatorji v program uvrstili še dodatne tri projekcije, veliko zanimanje za ogled filma pa je tudi v Ljubljani.

Pjer Žalica je o filmu povedal: »To je film o intimnem potovanju skozi čas, ko smo preživljali težke in prijetne trenutke. Zborna skladba o ambientu in okoliščinah, ki dušijo glas v grlu, a moramo živeti in prepevati ... Zato to ni zgodba o slabih trenutkih, temveč zgodba o dobrih ljudeh. O ljudeh, ki tudi v najtežjih okoliščinah najdejo moč in spodbudo za kreativno delovanje ter vero v boljši jutri.«

Gre za svojevrsten dokument o fascinantni 25-letni karieri Saše Lošića in sarajevske skupine Plavi Orkestar, ki zaznamuje eno obdobje in eno generacijo, ki je preživela menjavo vrednostnega sistema, a kljub temu ostala zvesta sama sebi. Orkestar je film o optimizmu, moči in neuničljivosti talenta, prijateljstvu in glasbi.

Priporočamo