Plesalka Patricija Crnkovič bo plesala z Jernejem Tozonom

Plesalka Patricija Crnkovič bo plesala z Jernejem Tozonom (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
4. 3. 2017

Patricija Crnkovič je nadobudna 19-letnica, ki bo našo državico zastopala na tekmovanju Evrovizijski mladi plesalci 2017. Članica Plesnega mesta, ki svoje znanje plesnih korakov izpopolnjuje s študijem na rotterdamski plesni univerzi Codarts, je nad novo priložnostjo navdušena in že komaj čaka, da se junija odpravi na Malto.

Plesalka iz Kamnika že vse od malih nog svoje življenje posveča plesu. "Balet in jazz balet sem začela plesati kot otrok, kmalu pa sem spoznala, da ples oblikuje mojo identiteto. S plesom sem se začela čedalje resneje ukvarjati in z devetimi leti začela tekmovati doma in v tujini," je pripoved o sebi začela Patricija, ki se je kljub uspehom na plesnem področju pridno posvečala tudi šoli in lani maturirala tako na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana kot tudi na Gimnaziji Bežigrad. "V mojem življenju se je vedno vse vrtelo okoli plesa, ves dan je bil prilagojen treningom in vajam, prav tako tudi življenjski slog. Lani sem morala sprejeti veliko odločitev, kako bom nadaljevala svojo življenjsko pot, in odločila sem se, da grem na avdicijo rotterdamske plesne univerze Codarts. Avdicijo sem uspešno opravila in zdaj obiskujem prvi letnik te univerze, ki velja za eno najboljših v svetu," je o svojem trenutnem življenjskem slogu povedala Patricija, ki je poleg v okviru šolskega izobraževanja svoje veščine urila tudi v plesnih klubih.

Plesala z Jernejem Tozonom

Delo z zvezdniki pa je le eno od opravil priznanih plesalcev in nič drugače ni niti s Patricijo, ki je posnela tudi videospot Lahko noč s Čuki. "Pred tem sem sicer odigrala že eno manjšo vlogo, je bilo pa snemanje tega spota brez dvoma nova in zelo lepa izkušnja. Bilo je zabavno, da imaš ob vsem trdem delu še nekaj časa za užitek in zabavo. Koreografijo je zasnoval Boštjan Pavček iz Plesnega mesta in plesala sem z Jernejem Tozonom, ki je prvič zares plesal. Najprej sva imela malo težav, vendar se je na koncu res odlično izkazal in je bilo vse skupaj zelo lepa izkušnja za oba. Z veseljem bi kaj takega še ponovila," nam je zaupala simpatična plesalka, ki ima kljub mladim letom že močno izoblikovano predstavo o svoji prihodnosti.

"Življenje tukaj v Rotterdamu ima dobre in slabe strani. Sem zelo hvaležna, da lahko študiram ravno tukaj, kjer je ples na vrhuncu in imam tako neskončno možnosti, da spoznam nove stile, koreografe in si ogledam najboljše svetovne predstave. Mesto je zelo multinacionalko, kar je odlično, saj lahko stopim v stik s toliko različnimi kulturami. Enako velja tudi za šolo; v našem razredu je 12 različnih narodnosti. Po drugi strani pa je seveda težko oditi stran od družine in domačega okolja. Dom zelo pogrešam in naj bo še tako klišejsko, šele zdaj spoznavam vse lepe stvari, ki jih ima naša mala Slovenija. Hkrati postane življenje tukaj zelo hitro depresivno, saj ves čas dežuje. Noč je zelo dolga, in ker sem čez dan v studiih, skoraj nikoli ne vidim sonca," nam je še povedala.

Nastopila bo s svojo koreografijo

Patricija brez dvoma ni dekle, ki se zadovolji s povprečnim, kar bo dokazala tudi s tem, da bo na tekmovanju nastopila s svojo koreografijo. "Predvsem sem se želela preizkusiti, ali sem sploh zmožna ustvarjati na ta način. Ples in koreografija sta nekaj povsem drugega. Za koreografiranje potrebuješ kreativnost in domišljijo, ki je samo za ples ne potrebuješ vedno. Zelo dobro je tudi delati sam s sabo, saj sebe najbolje poznaš. Veš, kateri gibi ti ustrezajo, kakšne povezave so ti najbolj logične. Hkrati pa se v tem procesu tudi bolje spoznaš in se moraš sam s sabo soočiti. Nobenega človeka ni za tabo, ki bi te priganjal k delu, zato moraš to vsak dan znova vse narediti sam. Velikokrat nimaš ideje, kako bi nadaljeval, in to lahko postane zelo neprijetno. Potem se naučiš, kako reševati take primere, kaj te navdihuje, kako razmišljaš in najbolje delaš. Velika prednost lastnega koreografiranja pa je tudi, da lahko predstaviš svojo idejo in si izbereš glasbo, ki ti nekaj pomeni," je še pojasnila.