Po zasneženih strminah do gurmanske skušnjave

Po zasneženih strminah do gurmanske skušnjave (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lea
14. 2. 2017

Ljubitelji vsega dobrega – v pravem pomenu besede – so se po lanskem, premiernem prepustili novemu kreativnemu smučarsko-kulinaričnemu popotovanju. Nabrušene smuči, spust po zasneženih krvaških strminah in gurmanska skušnjava za brbončice so bile receptura za Gourmet Cup 2017.

V tujini so tovrstni dogodki vse prej kot redke izjeme, a vizija družine, pri kateri se kuharsko poslanstvo prenaša iz roda v rod, je, da združijo prijetno s koristnim in v januarskem zatišju v restavracijah nadoknadijo druženje s strokovnjaki kuharske, vinarske in gostinske stroke. Martin Jezeršek, direktor Jezeršek Gostinstva, je ob tem povedal: "Izpolnili smo vse zastavljene cilje. V veselje nam je, da smo dogodek spravili na mednarodno raven in dokazali, da je Slovenija zrela za visoko kulinariko. Gourmet 34 LEA Cup združuje prijetno s koristnim, saj v zasebnem življenju nimamo časa za druženje, to pa je poglavitni namen dogodka od samega začetka."

Mednarodna nota

Bo že držalo, da smo Slovenci smučarski narod, v vzgib mednarodni ravni pa je z udeležbo pripomogel trikratni prejemnik Michelinove zvezdice. Vincenzo Guarino prihaja iz Neaplja, in kot se spodobi, je pripravljeno jed – ocvrto polenovko z omako rumenega paradižnika – poimenoval poklon Sloveniji: "Pri pripravi jedi sem poskušal združiti lokalno sestavino rodne dežele s slovenskim receptom." Preverjeno, delo je opravil z odliko.

Tridnevno razvajanje

Organizaciji družine Jezeršek in chefa Tomaža Kavčiča z Dvorca Zemono je tako vnovič priskočilo na pomoč in ponudilo gostoljubje smučišče Krvavec, saj praznik na belih strminah enostavno ne more potekati brez tekmovalnega duha. Da s(m)o se lahko zasluženo prepustili okusom, je za porabljene kalorije skrbela smučarska tekma z več kot 150 prijavljenimi na startu, za tem pa se je delček našega uredništva v družbi znanih obrazov in nasploh naključnih ljubiteljev kulinarike imel priložnost prepustiti jedem izpod rok številnih kuharskih virtuozov. 'Divja pojedina' je trajala kar tri dni: na sobotni otvoritveni večerji na zajli, torej v krvavških gondolah, prelevljenih v zasebne restavracije, sta kuhalnico spretno vrtela Tomaž Bolha (gostilna Krištof) in zmagovalec šova MasterChef Darko Klemen, na nedeljo pa so si predpasnik zavezali še Uroš Štefelin (Vila Podvin), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), David Vračko (Restavracija Mak), Jorg Zupan (Atelje) in Damjan Fink (Gostilna na Gradu). Osrednji dogodek je potekal v ponedeljek, s celodnevnim kuharskim repertoarjem in tekmo med količki.

Priporočamo