Oriana Girotto: Počitnice, nato pa kmalu vrtec!

Oriana Girotto: Počitnice, nato pa kmalu vrtec! (foto: GORAN ANTLEY ) GORAN ANTLEY
Vir: Story
31. 8. 2018

Nekdanja voditeljica in turistična vodička Oriana Girotto je sproščujoč dopust preživela v družbi svojih fantov. S partnerjem Maticem in sinovoma Aleksandrom ter Edvardom so letovali na čudovitem otoku Silba.

Oriana nam je zaupala, kako so videti njihovi dnevi in kako jo zaposluje dvoletni sin, ki raziskuje svet okrog sebe.

Story: Poletje je veliko ljudi izkoristilo za oddih na morju. Kakšna sta bila vaše otroštvo in čas, ki ste ga preživeli na morju?

Na morje imam resnično krasne spomine. Vsako leto so naju z bratom starši peljali za tri tedne na morje. Imela sta prikolico in vsakič izbrala kamp na drugi lokaciji, kjer sta se vedno spoprijateljila z drugimi mladimi italijanskimi pari ali družinami in je bila res vsakič prava zabava. Spomnim se predvsem prekrasnega poletja 1982, ko je na svetovnem nogometnem prvenstvu Italija v finalu igrala z Nemčijo in jo premagala. Bili smo na Hvaru. To je bil za nas Italijane v kampu tak žur, tako veselje!

Story: Poletje je zagotovo tudi vaš čas sprostitve, ko končate vse projekte?

Poletje zame pomeni konec leta, dopust pa trenutek za razmišljanje, meditacijo, osredotočanje nase in fokusiranje na prihodnost. Poleti naberem svoje misli in energijo ter sem pripravljena na nov začetek v jeseni, ki jo prav tako obožujem.

Story: Kam so vas starši odpeljali, da ste se naučili plavati? Se spomnite svojega prvega morja?

Plavati sem se naučila v naravnem bazenčku med skalami na Korčuli. Želela sem upoštevati vse napotke, ki mi jih je mama dala, in po dveh dobrih urah ... je uspelo! Sledila sta velik aplavz staršev in obljubljeno darilo: lonček, lopatka, grabljice ... klasika. (smeh)

Story: Aleksander je zelo rad obiskoval kolonije, ste morda tudi vi kot otrok hodili v kolonije?

Žal se nikoli nisem udeležila kolonije, sem pa zato pri tem zelo podpirala svojega starejšega sina Aleksandra, tako da zdaj lahko podoživljam njegove izkušnje, ki so res krasne in so mu prinesle prava prijateljstva, ki še trajajo.

Story: Kje ob morju pa vam je najlepše?

Bila sem marsikje na morju - Španija, Italija od severnega Jadrana do Sicilije in Sardinije, Portugalska, Tunizija, Šrilanka, Turčija, Francija, Grčija - a moram priznati, da mi je hrvaška obala najljubša, vsa! Kopno, otoki. Na vsakega imam prav poseben spomin.

Story: Se spomnite mogoče kakšne zanimive dogodivščine s potovanja na morju? Kaj najprej raziščete, ko nekje letujete? Se pozanimate tudi o zgodovini kraja?

Krasen kraj, kjer sem preživela ves mesec, so bili Brioni. Ker sem potovala z igralsko ekipo, ki je na malih Brionih ustvarjala predstavo, sem imela ta privilegiji, da na otoku bivam ves mesec. Turistična sezona še ni bila na vrhuncu razvoja in plaže so bile prazne. Vsak dan sem se sprehajala po otoku in se sama kopala ob ostankih starih rimljanskih palač in srnah. Še danes se včasih sprašujem, ali je bilo to doživetje resnično ali sem samo sanjala?

Story: Letos ste nekaj poletnih trenutkov doživeli na otoku Silba. Kako je bilo?

Bilo je čudovito. Silba je resnično poseben otok zaradi svojega zelenja, čudovitih vrtov in vil, vinogradov in na splošno majhnosti in čistega morja. Je otok, na katerem so prepovedani tako avtomobili kot kolesa, in je zaradi tega raj za otroke, ki se mirno lahko lovijo po uličicah ob obali in v centru. Je otok sproščenih ljudi, priljubljeno letovišče tudi slovenskih ustvarjalcev, intelektualcev in umetnikov, ki ne iščejo blišča, temveč samo pristnost, smeh in mir.

Story: Kako sta se z Maticem odločila za to letovišče? Sta dolgo premišljevala, kam vas bo odnesla pot?

Prvič sem situacijo vzela v svoje roke in dopust rezervirala že eno leto prej. Tako sem si želela in tvegala, ker - roko na srce - živeti z glasbenikom je najlepše, a načrtovati dopust zelo težko, ker nikoli ne ve, kdaj bo prost. In se je izšlo. Izkazalo se je, da bo le v tem terminu prost, in tako smo v hipu pripravili kovčke. Silbe nisem poznala, a je na njej že bil moj Aleks in sem mu zaupala. Pustila sem se presenetiti in bila fascinirana.

Story: Kako je videti dan, ki ga preživite na morju?

Zgodnja budilka in sprehod, ki si ga privoščim po obali, doma ob prebujanju družine, zajtrk, kavica v barčku na morju, plaža z malim ali na igrišču, ki je eno samo tekanje za njim, (smeh) kosilo doma, popoldanske urice. Edvard je spal, Aleks doma lepo bral ali izdeloval risane filme, midva pa sva končno lahko ujela nekaj trenutkov zase. Pozno popoldne pa znova z malčkom na plažo, tekanje, Aleks pa s prijatelji, večerja doma, pozneje pa večerni sprehod do 22.00 (spet tekanje za Edvardom), ko je pa mali končno utrujen zaspal v vozičku (hvala bogu za voziček), sva se lahko usedla za kakšno mizico ali se družila s prijatelji.

Story: Kako so bile Edvardu všeč počitnice? Ali ni pred kratkim praznoval rojstnega dne?

Počitnice so mu bile zelo všeč. Takoj se je udomačil in otok spoznal na pamet. Vsako ulico, vsako pekarno, vsako igrišče. Edvard je junija praznoval drugi rojstni dan, ki smo ga preživeli z dedkom in babico na domačem vrtu.

Story: Kakšen je starejši sin Aleksander?

Aleks je ustvarjalen mlad človek s cilji in vrednotami. Veliko mu pomenijo pravi prijatelji. Več o njegovem osebnem življenju pa ne smem povedati ... Bilo bi vtikanje ... (smeh)

Story: Kako bo videti pri vas še zadnji mesec v poletju? Kako boste preživeli avgust in kakšne načrte imate za jesen?

Avgust bo za nas zelo poseben, ker bo zadnji mesec pred drastično spremembo: vrtec! Prvič! Več časa za naju in več igre in ustvarjalnosti za Edvarda. Tako da ... letos je hecno. Avgust mi je res ljub mesec, a letos mi ni žal, da bo kmalu konec poletja. To starševsko življenje je res obrnjeno na glavo. (smeh)

Besedilo: MIMA // Fotografije: osebni arhiv, Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story18/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 18/2018

Story 18/2018, od 16. 08. 2018