Poglejte, kaj vse je na raziskovalnih počitnicah doživel Jože Potrebuješ

Poglejte, kaj vse je na raziskovalnih počitnicah doživel Jože Potrebuješ (foto: Osebni album) Osebni album
9. 8. 2019

Čuki si vsako leto enkrat vzamejo dopust, da se rastepejo po svetu in si naberejo novih dogodivščin. Za Jožeta je znano, da s svojo družino rad raziskuje svet in vsaj enkrat na leto si privoščijo potovanje. V času, ko hčerki Petra (21) in Eva (16) ravno praznujeta rojstna dneva, jima je to konec julija najljuše darilo. "Potovanja so naša družinska srebrnina", pravi Jože, ki dodaja, da takšna doživetja družino še bolj povežejo.

Če so bili Potrebuješi lani v Južno-Afriški republiki, predlani na Kitajskem, še prej v Združenih dežavah Amerike, so se letos odpravili povsem na sever, in sicer na Norveško. Po priporočilih prijateljev in znancev so seboj odnesli topla oblačila, dežnike, pršila proti komarjem ... Pa so vse to res potrebovali?

Devetdnevne raziskovalne počitnice so prvi teden dni preživeli v avtodomu in prevozili okrog 2.500 kilometrov. Prvič so potovali na ta način in poleg tega, da je bil to tudi najcenejši način, saj so si kuhali sami, niso trošili za drage hotele, namreč ta severna dežela je pregovorno ena najdražjih, kar so jih kdaj obiskali. Je pa tudi zelo dobro urejena za tovrstna potovanja. Razen razbitega levega vzvratnega ogledala, ki so ga v šest kilometrskem tunelu z nasproti vozečim tovornjakom utrgali, drugih neprijetnih izkušenj niso imeli. Norveška je namreč tudi ena izmed najbolj varnih in urejenih držav na svetu. Ne voziti po pravilih in omejitvah pa tako ali tako ni poceni špas, ob že tako zasoljenih cenah.

Norveška je Potrebuješe navdušila predvsem s prečudovito naravo, ki sicer ni daleč od lepot Slovenije, je pa vse krat tisoč. Jezera, gozdovi, potočki, reke, morje, slapovi, svetilniki, značilne lesene bele hiše, urejene ceste z dolgimi tuneli, trajekti in seveda slavni Fjordi, katere so jim nekateri sicer primerjali s Grand Canyonom v ZDA, ni pa to ravno prava primerjava.

Skozi celotno potovanje so imel zares velikansko srečo z vremenom, saj je praviloma hladna in deževna skandinavska država v času največjega vročinskega vala pri nas njim ponudila krasno vreme s stopinjami od 20 do 28. Presenetilo jih je tudi, kako so zares v tem času kratke noči (od polnoči pa do četrte ure zjutraj), kar je za masikoga, posebej pa še za čuka Jožeta (ki je vajen malo spanja) zares pravo čudo. Sicer pa za prave čuke poleti, ko so noči tako kratke, ni ravno raj.

Vsak dan so obiskali tudi katero od številnih slikovitih ribiških vasi in mest.  Najbolj se jim je dopadel Bergen, v katerem so znamenite barvne lesene hiše pod UNESCO-vo zaščito. V olimijskem mestu Lilehammer so obiskali skakalnice in se na Evin rojstni dan spustili po pravi bob stezi, na Holmelkollnu pa so se s skakalnice spustili z ziplinom. Najblj pa so uživali v visokogorju, kjer so se kopali v ledeniških jezerih le nekaj metrov od snega, in v le nekaj stopinj nad ničlo mrzli vodi. Bili so tudi na najvišji razgledni točki Fjordov.

A to še ni vse! V glavnem mestu Oslo so se potepali zadnje dva dni in s kolesi obiskali muzej Vikingov, si ogledali parado kraljeve vojske, ki je le enkrat na leto, številne druge muzeje, pa seveda tudi palačo, v kateri podeljujejo Nobelove nagrade.

Norveška je tudi dežela, v kateri so do zdaj opazili največ električnih avtomobilov, dežela v kateri vse generacije odlično govorijo Angleško, dežela, kjer so imeli prvo žensko vlado in ženske prvo volilno pravico, kjer se vsi držijo omejitev, zakonov, reda, kjer je življenje vsaj navidez zelo umirjeno, in predvidljivo. Dežela, kjer zastave visijo tako na podeželju kot v mestih in kjer so zelo ponosni na svojo zgodovino. Vse to, pa še mnogo več so spoznali v teh devetih dneh, podobno pa so jim potrdili tudi nekateri Slovenci, ki so jih srečali v deželi Vikingov in delajo tam.

Na vsakem dopustu si družina Potrebuješ izdela tudi spominske fotografije in pa potopisni film, ki ga potem čez leto večkrat skupaj gledajo in obujajo spomine, sami ali pa v družbi prijateljev.

Priporočamo