Pokukajte kakšna praznična drevesca imajo nekateri znani Slovenci

Pokukajte kakšna praznična drevesca imajo nekateri znani Slovenci (foto: A.H.) A.H.
Vir: Lea
31. 12. 2016

Pisano okrašena praznična drevesca so brez dvoma eden tistih elementov prazničnega vzdušja, ki med vsemi (poleg daril) navadno pritegne največ pozornosti. Dekoraciji svoje božične smrečice poseben premislek in pozornost namenjajo tudi nekateri znani Slovenci, ki so nam tokrat zaupali, kaj načrtujejo letos.

Čeprav imajo smrečice v tem času že postavljene vsi ljubitelji prazničnega vzdušja, je premislek o vsem tem, kar navadno spada zraven, seveda prisoten. "Predpraznično dogajanje je predvsem v ambulanti, saj si v tem času vsi želijo polepšanja in osvežitve videza. Ko pa ne delam (ti dnevi so sicer čisto preredki), sem doma s svojima puncama. Takrat je najlepše delati nič, opazovati najino deklico, kako iz dneva v dan raste in naju razveseljuje z drobnimi nežnostmi, nasmeški, brbljanjem v dojenščini ... in pa obveznim umivanjem ušes v večernih in nočnih urah. Torej pestro v vseh pogledih," je našo zgodbo začel Igor Višnjar, priznani estetski kirurg, in dodal, da je letos prvič izkusil praznično prižiganje lučk v prestolnici.

"Tega sem si želel že dolgo. Ljubljana je tudi pozimi res lepa, sploh če zapade sneg. Sicer se na božični večer navadno zberemo v krogu domačih, ko sem bil mlajši, pa sem z očetom v naši vasi na božični večer hodil k polnočnicam. Bilo je lepo." In v prazničnem slogu se je uživanje njihovega decembra tudi nadaljevalo. "Letos bomo praznovali s širšo družino, zato bodo darila sicer številnejša, a hkrati manjša in bolj praktična – kos dobrega sira, steklenica vina, božični čaj, zavitek dobre kave, organizirali bomo srečelov ... Zelo me veseli tudi, da bom božično-novoletne praznike letos po dolgem času lahko preživel z mlajšo sestro, ki sicer živi v Stockholmu," je še povedal Igor. In medtem ko praznična obdarovanja nekaterim pomenijo težavo, je razmislek o tem, kaj spada na smrečico, kot kaže, veliko bolj priljubljeno opravilo.

Novinarka in nekdanja televizijska voditeljica Športne scene Nataša Briški, je delček svojih božičnih navad prinesla iz Združenih držav Amerike, kjer je službovala kot dopisnica komercialne televizije. "Dekoracija me nič ne moti, mislim pa, da nisem med tistimi, ki jih december zvabi na brutalna nakupovanja in zapravljanja. Nič pa nimam proti okraševanju. Jelko izredno hitro postavim in jo tudi obdržim kar dolgo časa, nekoč sem jo pospravila šele marca," v smehu svoje navade opiše svetlolaska, ki se s skupino 11 žensk aprila odpravlja na posebno ekspedicijo na severni pol. In čeprav kratkolasa svetlolaska nima veliko skupnega z manekenko Taro Zupančič, obe svoj december radi užijeta do zadnje 'lučke'.

Tudi Tara je zagovornica tega, da se novoletna jelka postavi že v prvih dneh decembra. "Postavim jo zgodaj, se je pa tudi meni zgodilo, da je enkrat ostala celo do pomladi. (smeh) Najbolj so mi všeč prijetna svetloba lučk in drevesca z veliko okrasja. "Vsako leto rada dodam kakšen nov okrasek, čeprav ima moja teta pravo skladovnico okraskov, in to resnično čudovitih, takih, da jih je včasih kar škoda obesiti in skrbeti, da se ne razbijejo, pa vendar je prav, da enkrat na leto drevesce bogato okrasimo," je o svojih božičnih navadah povedala dolgolaska.

Prazniki so še posebej lepi za Benjamina in Manco Izmajlov, ki z dvema nadobudnima deklicama svoj december dodobra izkoristita za skupne trenutke. "Pri naju je zaradi veliko koncertov vse vedno zadnji hip. Zato pa smrečica velikokrat ostane postavljena še do marca. (smeh) Sicer pa povabiva vse starše na božično večerjo, zraven pa s starejšo hčerko okrasiva smrečico," sta nam povedala. Otroška radost pa se ob dekoraciji sliši tudi iz dnevne sobe televizijske voditeljice informativnega programa Jerce Zajc Šušteršič. "Imamo umetno drevo, ki je bolj belo kot zeleno zaradi umetnega snega na njem, okraski so srebrno-zlati, lučke bele. Ker se to pač poda k opremi stanovanja. Imamo ga že šesto leto in še ne bomo menjali, ker je popolno. Imata pa punci zdaj svoje, manjše tudi v svoji sobi, kjer lahko izživita ves svoj kič," nam je zaupala.