Polona Bertoncelj, športna novinarka: "Trudim se, da se ne izpostavljam preveč."

Polona Bertoncelj, športna novinarka: "Trudim se, da se ne izpostavljam preveč." (foto: ZIGA CULIBERG) ZIGA CULIBERG
Vir: Jana
21. 12. 2018

Nova sezona zimskih športov na RTV Slovenija se je začela. Priljubljena voditeljica Polona Bertoncelj, ki so ji sicer najbližje smučarski skoki, bo v družbi novinarskih kolegov poskrbela za zanimivo dogajanje ob spremljanju alpskega in nordijskega smučanja.

Kateri športnik je do zdaj na vas naredil najboljši vtis in s čim? Imate s katerim od njih tudi kakšno zanimivo anekdoto?

Vsak športnik je zanimiv, je izziv. Težko bi omenila samo enega. Tiste, s katerimi se srečujem več, poznam bolje in že malo vem, česa ne marajo in kako jih ukaniti. Njihovi odzivi so različni, a meni vedno zanimivi. Anekdot je veliko, bil je smeh, bili so solze, pa jeza, navdušenje, razočaranje …

V čem je športno novinarstvo drugačno od preostalih segmentov novinarstva?

Težko odgovorim, ker sem vedno delala le kot športna novinarka. Zagotovo pa je več nepredvidljivih okoliščin, reakcij v zadnji sekundi. Zna biti zelo pestro.

Kako komentirate dejstvo, da športniki vse bolj postajajo tudi rumene medijske osebe? Vam je to všeč ali ne?

Ne obremenjujem se s tem. Mislim pa, da v Sloveniji športniki kar znajo postaviti mejo, vsaj za večino to velja.

Ste znan televizijski obraz in s tem nekako tudi medijska oseba. Kje pa postavljate meje med zasebnostjo in javnostjo, kar zadeva vas osebno?

Se trudim, da se ne izpostavljam preveč. Že moje delo je medijsko izpostavljeno in več od tega ne želim.

Kateri je tisti motivacijski nasvet katerega od športnikov, ki ga morda upoštevate tudi v vsakdanjem zasebnem življenju?

Nikoli ne obupaj.

Zima je sicer vaš najljubši letni čas. V čem je po vašem mnenju njen največji čar, da jo tako obožujete?

Pogled na zasneženo pokrajino, obsijano s soncem in temperatura okrog –5, to je zame nekaj najlepšega.

Koliko pa na račun vašega dela trpi vaše zasebno življenje glede na novinarski življenjski slog, pri katerem je vsak dan lahko tudi delovni dan?

Z leti se navadiš in tudi tvoji najbližji. Ni vedno lahko, ampak se nekako da.

Ste v športu boljši v teoriji ali praksi? S čim se najraje ukvarjate?

V teoriji, ker sem bolj štoraste narave. (smeh) Drugače pa smučam, zadnja leta vsako zimo pobegnem na nekajdnevni smučarski dopust. Zadnja leta zelo rada tečem na smučeh, ampak čas me pri tem kar ovira. Poleti kolesarim, včasih sem samo gorsko, na poti gor sem trpela, na poti dol pa neznansko uživala. Po bližnjem srečanju s podrastjem Pece pred leti pa gorsko kolo sameva. Zamenjala sem ga s cestnim, na katerem sem bila zelo pridna lani, letos pa malo manj. Rada grem tudi peš na kakšen hribček, v naravo, mir, tišino.

S čim poleg športa pa še radi zapolnite svoj prosti čas?

Zelo rada pečem, sladice so mi bile vedno blizu. Imam ogromno receptov, a moja značilnost je, da v vsak recept malce spremenim in prilagodim. Včasih uspe, včasih ne. Vedno namreč želim speči nekaj novega. Temu primerna je tudi količina slaščičarskih pripomočkov. Doma že močno primanjkuje prostora zanje.

Besedilo: Tjaša Platovsek // Fotografija: Žiga Culiberg

Priporočamo