Polona Kisovec: Knjiga za odrasle in otroke

Polona Kisovec: Knjiga za odrasle in otroke (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
1. 11. 2016

Čeprav na uredništvu tedensko odkrivamo nove knjižne uspešnice, nas je pretekli teden presenetila knjiga s prav posebnim konceptom.

Zakaj Lunina vila in Sončni princ, ne živita skupaj namreč ponuja dobro pojasnilo za otroke, ki si želijo vedeti, zakaj starša po ločitvi ne živita več skupaj. Polona Kisovec je poslovna ženska, mama in otrok ločenih staršev, ki se ji je zgodilo tisto, česar se je v življenju najbolj bala: tudi sama se je ločila. Kot številni, ki so že doživeli to preizkušnjo, se je tudi sama soočila z grozoto otrokovega vprašanja 'zakaj'.

"Ostala sem brez besed v bojazni, da je ne bi zaznamovala za vse življenje," je namreč povedala in dodala, da se je zaradi situacije, v kateri se je znašla, začela v njeni glavi rojevati zgodba, s katero je hčerki pojasnila, zakaj starša ne živita več skupaj.

Polona je torej z željo, da bi s svojo izkušnjo pomagala še drugim, napisala zgodbo o Lunini vili in Sončnem princu – o dveh bitjih, ki sta močno žarela skupaj. Vendar je počasi njuna skupna svetloba začela usihati, prišli so mračni dnevi, polni trpljenja in končno sta si priznala, da mora svojo srečo vsak najti sam. In kar je najbolj pomembno – da kljub vsemu še naprej s svojo ljubeznijo grejeta sad svoje ljubezni, otroka, najsvetlejšo zvezdico, v kateri je združena njuna ljubezen. Sicer pa je Polona knjigo kar leto dni snovala ob pomoči ilustratorja Marka Jordana in specialnega pedagoga za motnje vedenja in osebnosti Marka Juhanta, ki meni, da je knjiga primeren način za začetek pogovora o tem, da se bosta oče in mati razšla.

"Lahkega načina za sporočilo o razpadu družine ni. Verjamem, da bosta starša ob skupnem branju te zgodbe z otrokom še enkrat premislila o svoji vlogi v novi situaciji, da mu bosta zmogla povedati, da sta se trudila, da pa vseeno ne moreta več živeti skupaj, a da ga imata zelo rada in da sta za vedno njegova oče in mama," je namreč pojasnil.

Knjigi pa je Polona dodala tudi poseben dnevnik, v katerega otroci zapisujejo svoja doživetja med bivanjem pri obeh starših, in spletni portal woustar.si, kjer so zapisane nekatere izkušnje ločenih staršev. 

Tekst: Kaja Milanič