Polona Požgan Štorman - obiskali smo jo v domači kuhinji!

Polona verjame, da so dobre 
jedi še boljše, če so lepo 
postrežene. Sama prisega na 
izdelke iz trgovine Vonj narave. (foto: MIMA) MIMA
19. 10. 2015

Nekdanja radijska voditeljica je mikrofon zamenjala s kamero in se zavrtela s kuhalnico v roki v oddaji Polona ga žge. Obiskali smo jo na domu v vasici Brunšvik v okolici Maribora, kjer v njeni domači kuhinji tudi snemajo oddaje.

Polono smo lahko spremljali kar nekaj let na radiu, kjer je v jutranjem programu navduševala v tandemu s Sašem Pappom. In prav Sašo je bil eden prvih gostov, ki so se zavrteli v njeni kuhinji. "Sašo je stari maček na področju medijev, tako da mu je šlo odlično. Prav tako sva v družbi drug drugega zelo suverena, kar je seveda posledica dolgoletnih izkušenj in skupnega dela. Rada delam z njim, ker je profesionalec. Sva prijatelja, vsake toliko se pokličeva, včasih sva se videvala vsak dan, danes se seveda bolj redko. Pa vendar, takrat, ko se vidiva, je vse prav tako sproščeno in iskreno, kot je bilo takrat, ko sva se videvala vsak dan. Mislim, da ne obstaja nobena tema, o kateri se ne bi mogla pogovoriti z njim. Je res zaupanja vreden človek, z glavo in srcem na pravem mestu. Delala sva eno odlično rižoto, za recept me je v zadnjih dneh vprašalo veliko ljudi, tako da je očitno bila videti slastna tudi na televiziji. Glavne zvezde so bili por, pršut in rdeče vino. Poleg sva naredila pehtranovo solato z grozdjem in kozjim sirom. Tako je bila dobra, da vas moram prepričati, da jo naredite tudi sami doma. In ne bojte se pehtrana! Za sladico je bil pa klasični creme brulee, ker je to pač Pappova najljubša sladica. Vse je odlično uspelo, samo Sašo mi je skoraj zažgal kuhinjo."

PRVE ODDAJE

Polona je po 18 letih dela na radiju mikrofon zamenjala za televizijo. "Radio bo za vselej ostal zasidran v mojem srcu, zato verjamem, da bom še kdaj sedla pred radijski mikrofon. Televizija je nekaj popolnoma drugega, nič ne ostane skrito, nobena gubica, noben kilogram. Mislim, da sem se kar navadila kamer in vseh ljudi okoli sebe, medtem ko delam. Radio je dosti bolj intimen medij, če lahko tako rečem. Ekipa Felina Films, s katero delam, me je sicer znala pred kamerami hitro sprostiti, tako da so me v kratkem času naučili tisto, kar je nujno vedeti, če želiš delati pred kamero. Brez Petra Bratuše, režiserja, ter Tilna Ravnikarja, producenta oddaje, pa sploh ne bi šlo. Njuni napotki, ki sem jih dosledno upoštevala, so bili neprecenljivi. Prve oddaje so tako že bile predvajane in odzivi so dobri. Pravzaprav zelo dobri. Je pa res, da je najbrž bolj malo takih, ki bi me sredi ulice pocukali za rokav in mi povedali, da jim nekaj ni bilo všeč ... Ali pač? Moja družina in moji prijatelji pravijo, da je super, sama sem prav tako zadovoljna, statistke gledanosti pa tudi kažejo dobro. Začetek je vsekakor obetaven, kar me veseli tudi in predvsem zato, ker smo v oddajo vložili dušo in srce."

V NJENEM DOMU

Polono pri njenem ustvarjanju spremlja vsa družina. V svoj dom pa je spustila tudi vse gledalce, ki spremljajo njeno oddajo. "Kuhinja je na neki način intimni del ženske, ampak odkrito me nič ne moti, da mi gledalci gledajo pod prste. Nasprotno, vesela sem, da se lahko družimo. Moja hiša in moja kuhinja sta bili narejeni zato, da bo v njiju čim več ljudi. Da bodo prihajali družina in prijatelji, da jih bom stregla in jim kuhala. Res je, da si nisem nikoli mislila, da nas bo toooliiikooo, vendar sem presrečna, da je tako. Tako da – dobrodošli!" Polona vsak teden ustvarja nove jedi, ki jih kuha za gledalce. "Za vsako oddajo je potrebnih precej priprav, dosti dela v smislu predpriprav pa opravi širša ekipa. Sama tudi že nekaj dni pred oddajo 'svaljkam' po svoji glavi, kaj približno bom govorila, dosti pa je tudi improvizacije, ki načeloma uspe, ker se imamo skupaj res lepo! Prepričana sem, da če se bomo mi, ki ustvarjamo oddajo, imeli fino med snemanjem, potem bo tudi gledalcem doma fino med gledanjem," doda. "Večina sestavin, ki jih uporabljam, je lokalnega izvora. Z izjemami, seveda. Prisegam na lokalno kuhinjo in na to, da sestavine, ki jih uporabim, ne prepotujejo pol sveta, preden pridejo na naš krožnik. Izpostavila bi predvsem oddajo, ki bo na sporedu čez 14 dni, ko bo gost Filip Flisar. Filip poleg vsega, za kar vemo, da itak raztura, obvlada tudi kuharijo. Je pravi gurman in človek, ki to, česar se loti, izvede perfektno. Tako se je v oddaji lotil tudi brušenja kuhinjskih nožev. Kaj lahko naredimo z dobro nabrušenim nožem, pa poglejte v oddaji. Se splača, obljubim. No, gledalke in gledalci pa bodo v tej oddaji videli tudi, ali je bil sneg iz beljakov dovolj trd, da iz sklede ni padel na Filipovo glavo ali ne." Polona že od nekdaj rada prebira kuharske knjige in spremlja kuharske oddaje. "Oddaja, ki je neposredno pred mano, Zdravo, Tereza, se mi zdi super in jo zelo rada pogledam. Krasni posnetki, fini recepti, dobre ideje in simpatična kuharica. Zdaj imam za spremljanje kuharskih oddaj in šovov sicer malo manj časa, ampak pred in med nosečnostjo sem bila pa kar pridna na tem področju."

P.S.

Kako vaš Primož spremlja vašo kuharsko strast?

Primož nič kaj ne pomaga v kuhinji, ker mi tudi ni všeč, da se poleg mene vrti po kuhinji še kdo, predvsem v smislu, da mi zlaga stvari na tista mesta, kamor ne spadajo, in potem porabim pol dneva, da jih najdem. Seveda mu je všeč, da mu kuham in mislim, da se s tem tudi rad pohvali. Sicer pa je moj mož, tako kar se hvaljenja kot grajanja tiče, bolj zadržana oseba.

Kako pa Maks in Karli? Karli je sicer še premajhen, ampak glede na to, da bo počasi začel uživati gosto hrano, se že pripravljate na to, kaj mu boste kuhali?

Maks rad pomaga v kuhinji, predvsem zato, ker si takrat, ko pomaga, narediva cel žur, da ga motiviram. Karli naju po navadi spremlja kar s kuhinjskega pulta, kjer sedi v svojem stolčku. V zadnjih dveh mesecih kuham tudi za Karlija, ki se ravno zdaj navaja na gosto hrano. Ne glede na moj trud se ob prvih žlicah včasih drži tako, kot da bi mu v usta sipala pesek. 

MIMA, foto: MIMA

Značke: Polona Požgan