Ponudili so svojo pomoč

Martina je v času poplav v 
Sloveniji pomagla na mestu samem.  (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
21. 5. 2014

Znani Slovenci in vsi drugi so se te dni odzvali na številne akcije za pomoč ljudem na poplavljenih območjih nekdanje Jugoslavije. Vsi po svojih zmožnostih pomagajo tistim, ki jim je kruta usoda narave vzela vse in še več.

Tudi stand up komičarka Martina Ipša se je odzvala na akcijo zbiranja stvari za žrtve poplav v Srbiji, BiH in Hrvaški. Sama še prav dobro ve, kako je, ko ti reka poplavi hišo. Z družino in prijatelji je namreč novembra 2012 doživela uničevalno silo narave. Takrat je s prijatelji pomagala reševati hiše, ki jih je zalila deroča Drava v Dupleku, Ptuju in okolici. Še veliko hujše so poplave, ki te dni pustošijo po velikem delu Srbije, BiH in Hrvaške.

Martina se bo, tako kot večina Slovencev, odzvala na pomoč zbiranja sredstev za žrtve poplavljenih območij. "Gre res za veliko tragedijo. Že prizori, ki jih po medijih spremljamo, so grozni, ne moremo si pa predstavljati, kako mora biti ljudem, ki so v trenutku izgubili vse, ali še huje: izgubili svoje najbližje. Sem pa tudi iskreno ganjena nad odzivom ljudi, ki so takoj priskočili na pomoč. Meje so se podrle, pozabile so se politično nahujskane zamere, pozabilo se je, kdo je katere vere, spola, narodnosti, in postalo je pomembno samo to, da smo vsi ljudje in da tokrat potrebujejo pomoč drugi, naslednjič pa morda že mi.

Iskrena hvala vsem, ki pomagate, vračate mi vero v ljudskost," prizna. "Sami smo doživeli na svoji koži, ko je Drava poplavila, in takrat smo nemočno gledali v nebo, poskušali smo rešiti, kar se je rešiti dalo, se borili proti podtalnici, izlivali vodo iz gumijastih škornjev, sušili stvari, iskali črpalke ... V tistem trenutku je bilo grozljivo," se spominja Martina. "Moja pomoč ni omembe vredna, zdaj ko tako razmišljam. Kljub vsemu pa sem naredila nekaj dobrodelnih nastopov.

Bila sem na terenu in s partnerico Janjo sva pomagali čistiti, zbirali sva hrano, oblačila in vse, kar se je potrebovalo. Kdor si res zasluži omembo in pohvalo, so vsi, ki so naredili zbirna mesta in so sami vozili stvari na ogrožena območja, stotine prostovoljcev, ki so pomagali na terenu, ljudje, ki so donirali sredstva, in velika hvala vsem prostovoljnim gasilcem, ki so res bili tam dan in noč!"

Nemočni

Ljudje, ki so na prizadetih območjih, ne morejo narediti popolnoma nič. Prepuščeni so nemilosti narave in vsem, ki jim trenutno pomagajo. "Česa takega si sploh ne znamo zamisliti, dokler tega ne doživimo. Mene se je takrat najbolj dotaknila bolečina in žalost vseh. Pravijo, da je huje od strahu to, če pričakuješ strah, če čutiš to grozo, ko ne veš, kaj se bo še zgodilo, hkrati pa veš, da ne moreš narediti kaj dosti. Lahko samo popravljaš posledice.

Jaz sem stand up komičarka tudi zato, ker rada razveselim ljudi, ker verjamem v moč pozitivne energije. Spomnim se, da sem samo hotela vse objeti, ljudi, ki jih ne poznam, objeti in jim reči, da bo bolje. Čeprav nismo vedeli, ali bo. Grozote, ki jih zdaj prestajajo ljudje, so nepopisne. V trenutku so izgubili vse. Pri nas je voda zalila kleti, prišla do etaž, tam je voda zalila strehe ... Mislim, da je bolečina in obup, ki ga čutijo, nekje na višini reke, ki je poplavila. Iskreno, ko vidim prizore, mi gre na jok," prizna Martina.

"Sodelujemo s komiki z območja celotne bivše skupne države, tako da budno spremljamo, kaj se dogaja, in jim želimo čimprejšnjo vrnitev na odre in k smehu. Tudi organizacija v Srbiji se je takoj odzvala in začela zbirati nujno potrebne stvari in zelo smo ponosni, da delamo z njimi. Za zdaj zbiram stvari, ki jih najbolj potrebujejo na ogroženih območjih, in bi prosila vse, ki lahko pomagate, da to storite. Nekomu lahko spremenite življenje, tudi sebi. Kolikor smo bili obveščeni, najbolj nujno potrebujejo: ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, mleko v prahu, visoko energetsko hrano, hrano za dojenčke, plenice za enkratno uporabo, pribor in vso hrano, ki je pakirana in ima rok trajanja več kakor mesec dni.

Potrebujejo se še paketi za prvo pomoč, sredstva za higieno, sredstva za dezinfekcijo, baterije za radio, sveče, črpalke za vodo, agregati, baterije, grelniki, vreče za pesek, odeje, gumijasti škornji, obleke, pelerine. Življenje se po tej grozoti ne bo več vrnilo v stare tirnice, ampak v druge. Verjamem, da smo izjemno močna bitja in preživimo marsikaj. To je naša odlika," še spodbudno doda Martina.

Domen Kumer

Tudi pevec Domen Kumer se je že odzval na akcijo in z družino priskočil na pomoč. "Moja mama je že izpraznila naše omare in poiskala vse, kar več ne bi pogrešali in bi lahko prišlo utrpelim za posledicami poplav še kako prav," prizna. "Poplavljena območja so zdaj združila ljudi in vsaka pomoč je dobrodošla. Zdaj se več ne dela razlik. Kolikor spremljam dogajanje, vidim, da so poplave, ki so prizadele velik del Bosne in Hercegovine, združile ljudi. In to v državi, ki je razdeljena na dva dela.

Na eni strani Federacijo BiH in Republiko srbsko, kot tudi Srbijo in Hrvaško. Zdaj so stopili vsi skupaj in pozabili na zamere. Med ljudmi vlada sočutje, ki ni odvisno od vere ali narodne pripadnosti. Edino politika si spet mane roke in si meče polena pod noge. Grozljivo," doda Domen. "Velika solidarnost je povezala ljudi, a številni bodo to spet izkoristili. Kot sem že slišal, se dogajajo prave grozote, saj nekateri donirane stvari prodajajo po visoki ceni. Ali pa zbirajo denar, ki ne gre tja, kamor bi moral iti. Pri nas doma smo se zato odločili, da bomo pomagali konkretnim ljudem. Da bomo dali stvari v roke, od koder bodo prišle varno do ljudi, ki zdaj v tem težkem času to res potrebujejo. V Mariboru je kar nekaj zbirnih mest, kjer so se stvari zbirale. Poznam pa tudi nekaj ljudi, ki se odpravljajo proti Srbiji, tako da bodo naše stvari šle varno v kombiju."

Natalija Verboten

Prav tako je v skrbeh tudi pevka Natalija Verboten. Tudi sama pozna kar nekaj ljudi, ki so jih prizadele poplave tako v Sloveniji kot zdaj v državah nekdanje Jugoslavije. "Že vseh 20 let, odkar pojem, redno nastopam na raznovrstnih dobrodelnih koncertih, saj se mi zdi dolžnost vsakega človeka, da po svojih najboljših močeh pomaga sočloveku (pa tudi živalim) v stiski, zato sem seveda tudi lani, ko so bile poplave pri nas, nastopala na različnih koncertih po vsej Sloveniji v pomoč žrtvam poplav. Med drugim tudi v Malečniku, kjer je tamkajšnji osnovni šoli voda odnesla zunanje športno igrišče.

Pred leti nas je poplavilo tudi v Spodnji in Zgornji Kungoti, torej v domačem kraju, kjer smo krajani skupaj z drugimi ljudmi dobrega srca tudi z dobrodelnim koncertom S srcem za Kungoto zbrali kar nekaj finančnih sredstev, ki so pomagala sanirati razdejanje, ki so ga takrat povzročile poplave in toča, velika kot jajce," se spominja Natalija. "Zdaj ob pogledu na tragedijo, ki se odvija v Srbiji in BiH, ostajam brez besed. Naravne katastrofe so nekaj najhujšega in sploh si ne znam predstavljati, kako je, ko v trenutku ostaneš brez vsega. Stisko, ki jo ljudje zdaj doživljajo, strah in izgubo. Tega se ne da opisati. Kolikor sem se pogovarjala z ljudmi s poplavljenih območij (okolica Maribora, Železniki), strah ostane za vedno." Tragedija je zdaj povezala ljudi, ovire so umaknjene in vsi si medsebojno pomagajo. "Včasih je očitno na žalost res potrebna tragedija, da se ljudje združijo. In žalostna sem, da je tako," še pove Natalija.

Priporočamo