Pop Design na ukradeni slavi

Tone Košmrlj se je podpisal pod kar dve uspešnici, ki sta delo tujih avtorjev. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Govori.se
3. 11. 2010

Po odkritju, da je skladba skupine Pop Design pod katero se je podpisal vodja skupine Pop Design Tone Košmrlj ukradena nemškemu avtorju razkrivamo še dve skladbi, ki so jih Pop Design našli na tujem zelniku in ekskluzivno izjavo avtorja skladbe Man of the World Mickija Meuserja o tem ali bo skladbo Na boično noč prepovedal ali ne.

Kljub temu, da je Tone Košmrlj že priznal ukradeno melodijo skladbe Na božično noč, pa se zgodba nadaljuje še pri dveh uspešnicah iste skupine.

Skladba Zbogom (moja lepa dolenjska vas) je bila namreč še do pred nekaj let podpisana kot avtorsko delo pevca skupine Pop Design Mirana Rudana, v resnici pa gre za skladbo Herz aus Glas priznane nemške skupine Munchener Freiheit, ki ravno v teh dneh praznuje svojo 25 letnico na veliki turneji po Nemčiji. Skladbo sta namreč napisala člana omenjene zasedbe Stefan Zauner in Aron Strobel, s podpisom Rudana pa je izšla na znameniti plošči Slava vojvodine Kranjske, kasneje pa je po Košmrljevih besedah slednji našel prvotna avtorja in takoj popravil storjeno krivico.

A še vedno ostaja še tretja skladba, katere avtor Cande de Rouge (s pravim imenom Wolfgang Detmann), ki je sodeloval tudi pri uspešnicah Jeniffer Rush in med drugim napisal tudi filmsko glasbo za film Bend it like Beckham, jo je napisal za enega največjih nemških šlager pevcev Roya Blacka. pesem z naslovom Whansinn je namreč v slovenščini doživela naslov Zate, podpisal pa jo je spet, Tone Košmrlj.

Košmrlj je ekskluzivno za naš portal povedal o teh dveh skladbah prav podobno zgodbo o nastanku plagiata kot v primeru skladbe Na božično noč. "Po eni strani me veseli, da bomo lahko končno popravili krivico, ki je bila narejena, pa čeprav na takšen način. Stopil sem že v navezo z vsemi avtorji in založniki, da se podatki popravijo, obenem pa pričakujem, da se predvajanje skladb ne bo prepovedalo, saj bi bila to vseeno škoda za slovenske poslušalce," nam je povedal Košmrlj.

Medtem pa nam je s strani avtorja skladbe Man of the World Mickija Meuserja uspelo pridobiti tudi kratek ekskluziven intervju v katerem je razložil vse o skladbi in njegovem vedenju slovenske izvedbe Na božično noč.

GOVORI.SE: Kaj ste najprej pomislili, ko ste izvedeli, da je vaša skladba nekje postala hit, pod njo pa je podpisan nekdo drug?

MEUSER: "Občutki so bili deljeni, saj je na nek način lepo, da je neka moja skladba postala velik hit v neki državi, kjer jo očitno poznajo skoraj vsi. Po drugi strani pa sem bil tudi jezen, saj mi jo je nekdo ukradel. Meni se namreč to ni zgodilo prvič, saj se je pred leti to že zgodilo s skladbo, ki je bila pri nas v Nemčiji precej poznana v osemdesetih letih. Zato sem tudi nekoliko občutljiv na takšne dogodke, saj se mi zdie nespametno, da bi vlagal svoje znanje, ljubezen do glasbe in trud v nekaj, kar potem nekdo vzame za svoje in obenem pobere tudi slavo in denar."

GOVORI.SE: Kako velik hit pa je skladba Man of the World v Nemčiji?

MEUSER: "Bila je recimo temu, radijski hit. Veliko se je vrtela na radijskih in TV postajah po Nemčiji, Avstriji in Švici, prodaja plošč pa je bila takrat zadovoljiva. Še vedno pa od nje dobivam nekaj avtorskih tantiem, torej se vrti še danes."

GOVORI.SE: Skoraj vsi v Sloveniji se ukvarjajo s tem ali boste skladbo Na božično noč zdaj prepovedali. Nam lahko razkrijete svojo odločitev?

MEUSER: "Niti pod razno! Zakaj bi kaznovali ljudi, ki imajo radi to skladbo za nekaj kar sta nespametno naredila dva člana skupine Pop Design (Rudan in Košmrlj op.p.)? Vse v zvezi s tem primerom pokrivajo izdajateljske pravice, saj to ni prvič, da je kdo komu ukradel skladbo. Na božično noč se bo vrtela naprej in tudi prepevala, saj je to skladba, ki jo poznajo vsi v Sloveniji, pa tudi Pop Design bodo še vedno dobivali svoj denar od prodaje plošč, koncertov, prodaje vstopnic itd. Ostalo pa bo končno, ko bo postopek končan pripadalo pravima avtorjema, torej meni in Grantu in Stevensu. Tako bo v prihodnje in za nazaj, kjer sta Rudan in Košmrlj dobivala avtorske tantieme."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri