Poškodba zasenčila sanjsko vrnitev Ilke Štuhec

6. 3. 2019 | Vir: Lady
Deli
Smučarska šampionka prisega na ribje specialitete in zelenjavo. (foto: IGOR ZAPLATIL)
IGOR ZAPLATIL

Po tem, ko se je smučarska šampionka Ilka Štuhec po 20 mesečni odsotnosti po poškodbi vrnila na bele strmine in sanjsko začela novo sezono, si je minuli vikend pri padcu na smuku v Crans Montani strgala zadnjo križno vez v levem kolenu in prejela udarec v kost v desnem kolenu, zaradi česar je predčasno zaključila sezono.

Smo se pa s simpatično Štajerko pogovarjali še pred neljubim dogodkom, za katerega verjamemo, da ga bo premagala, kot je to uspešno storila že večkrat v preteklosti. Predvsem nas je zanimalo, kako si z zdravo prehrano in pripravki obogati jedilnik med sezono, da ostane pri močeh, tak fizično, kot psihično. ....

“Nekatera prehranska dopolnila se mi zdijo zelo pomembna, saj je za zagotovitev dnevnih potreb nemogoče pojesti recimo sedem kilogramov lososa. Zlasti v zahtevnejših in stresnejših delih leta, kar je zame v tekmovalni sezoni, je treba čim boljši, 'pravilnejši' prehrani posvečati veliko pozornosti. Med sezono ni časa za bolezni in počitek. Če se pojavi kašen prehlad, ga poskušaš čim hitreje pregnati, da se ne bi razvil v hujšo bolezen. Čaj, med, limone in upaš, da čim prej mine. Na dan tekme tako včasih nisi ravno najboljši, ampak vseeno daš vse od sebe,” še zaupa Ilka.

Obožuje suši

Alpska smučarka obožuje dobro hrano. Čeprav se med smučarsko sezono prehranjuje izključno v hotelih, se drži svojega ustaljenega jedilnika, na katerem je veliko zelenjave, hidratov in beljakovin. “Pravzaprav se kar dobro spoznam na kuhanje! (smeh) Največ sem se naučila kar doma, saj se med sezono večinoma prehranjujemo v hotelih,” prizna Ilka. “Nikoli nisem imela kakšnih posebnih 'izobraževanj' v zvezi s hrano. Doma smo vedno jedli zdravo, in ko se je začela moja profesionalna športna pot, ni bilo potrebe po spreminjanju jedilnika. Le prilagodili smo ga potrebam porabljene energije,” doda Ilka, ki obožuje različne kuharske mojstrovine.

Prihajajo padavine: kdaj bo začelo snežiti

“Najraje imam suši. Pa tudi drugače priprav­ljene ribe. Ko kuham, pa je jedilnik odvisen od mojega razpoloženja. Včasih je na seznamu meso, kdaj drugič pa ogromna solata. Spet naslednjič rada poskusim pripraviti kaj novega, še neznanega. Prepuščam se eksperimentiranju. Večinoma kuham po občutku, v knjigo ali na internet pogledam le za kakšno zahtevnejšo jed ali ko si nabiram kakšne nove ideje. Kar mi zadiši, to si pač pripravim.”

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Igor Zaplatil, Aleksandra Saša Prelesnik, Primož Predalič

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del