Pozimi je potrebno poskrbeti tudi za tačke naših najboljših prijateljev

Pozimi je potrebno poskrbeti tudi za tačke naših najboljših prijateljev (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
9. 1. 2017

Pozimi ima pes težave s soljo in peskom na cestah, ki mu lahko ranita blazinice na tačkah. Zato mu jih pred sprehodom namažite z vazelinom ali kakšnim drugim mazilom. 

Po sprehodu psu sperite tačke z mlačno vodo, jih osušite in spet namažite. Za nekaj časa mu nataknite nogavičke, da ne bo pomastil stanovanja ali takoj polizal kreme.

Zaradi tekanja po snegu se psu med prsti in na spodnjem delu tačk naberejo številne snežne kepice. Zato mu je treba pravočasno skrajšati dlako med prsti, a ne preveč, saj ga ščiti pri hoji po soljenih površinah. Dlak med blazinicami ne krajšajte. Za res občutljive pse pa so v trgovinah za živali na voljo tudi čeveljčki.

Ali ste vedeli? Pasji vid

Ljudje si domišljamo, da človek vidi bolje od psa. Vendar sta se človeški in pasji vid zaradi različnih potreb le različno razvila.

Psi vidijo barve tako kot barvno slepi ljudje. Ne zaznavajo torej barv med rdečo in zeleno ter ne razlikujejo med rumeno in oranžno. Psi težko vidijo določene podrobnosti, na katere se človeški vid lažje osredotoči in jih zazna. Pasji vid je v primerjavi s človeškim slabši tudi pri določanju oddaljenosti nekega predmeta. Veliko bolje kot pri človeku pa je razvit za gledanje ponoči in zaznavanje premikajočih se objektov.

Priporočamo