Pravljična poroka Marike in Jerneja Jevinška

26. 6. 2015

Le en mesec po civilni poroki v Kamniku so zazvonili še zvonovi idilične cerkve v Šmartnem pri Litiji, kjer sta si večni da dahnila nekdanja miss Universe Marika Savšek in njen dolgoletni partner Jernej Jevinšek.

Zakonca smo ujeli takoj po poroki, ko sta bila še z eno nogo v postelji, saj je bila poročna noč tega plesno-glasbenega para izjemna. Njuna 15-mesečna hčerkica Nikolina se je odločila, da ju prebudi po uri spanca in prvi uradni poročni dan sta preživela prijetno evforično, saj sta z nami podoživljala dogodke najlepše noči v letu, ki sta jo preživela v krogu 150 svatov.

Story: Zakaj sta se odločila civilno in cerkveno poroko imeti v razmiku enega meseca?

Ker imava hčerkico in bi bilo preveč naporno za vse, če bi bili dve poroki na isti dan. Pri civilni smo imeli dokaj sproščen dan in veliko časa, pri cerkveni pa čas za fotografiranje in še naspali smo se zjutraj. Nisva želela hiteti.

Story: Katera poroka je bila bolj romantična?

Vsekakor cerkvena, ki tudi šteje kot prava poroka, ker je bilo potočeno kar nekaj solz. Nabita je bila s čustvi, saj je po civilnem obredu sledilo zgolj druženje ob kosilu, na cerkveni poroki pa je bilo drugače.

Story: Kdaj so se potočile prve solze?

Takoj, ko smo se dobili pri gostilni Maček v Šmartnem pri Litiji, ko je prišla teta in s solznimi očmi rekla: "Marika, kako si lepa." Takoj so se mi orosile oči in ves dan sem bila pravzaprav na robu joka. (smeh) Jernej prav tako.

Story: Imeli ste dve poroki, torej tudi dve različni obleki itd.?

Tako je, vse je bilo različno. Tema obeh porok je sicer povezana s ciklamno barvo, zato sem na civilni poroki imela obleko v tej barvi, na cerkveni pa belo z dodatki, v kateri sem bila vso noč, ker sem se v njej počutila odlično.

Story: Kako ste našli svojo sanjsko obleko?

Našla sem jo v Poročnem kotičku. Glede na to, da sem kot manekenka nosila že ogromno oblek, sem kar dobro vedela, kaj si želim, in sem prej kot v pol ure našla pravo. Takoj, ko sem jo oblekla, sem vedela, da je to to. Tudi Jerneja smo dobro 'zrihtali', saj sva zanj pri Titanu naročila posebno obleko po meri.

Story: Kakšno je bilo slavje?

Zabaval nas je ansambel Slovenski zvoki in naredili so res dober žur! Že to, da je Jernej šel spat ob sedmih, jaz pa sem prišla v sobo le uro pred njim, pove vse. Igrali so zelo različno glasbo in s plesišča nas je pregnalo zgolj to, da se je začelo daniti. (smeh) Sicer pa sva imela prav poseben poročni ples - prvi je bil na pesem Doma Jana Plestenjaka, potem so sledile pesmi Walking on sunshine, All about the base in še zadnja Da se nađemo na pola puta. Miha Vodičar nama je naredil posebno koreografijo, ki sva jo vadila kar nekaj časa. Ker izredno rada pleševa, sva preplesala vso noč.

Story: Ne nazadnje sta se tudi spoznala v Folklorni skupini France Marolt, kajne?

Tako je. In ker sem sicer tudi v Tamburaškem orkestru Šmartno, so med cerkvenim obredom sodelovali tudi oni, skupaj z njimi pa sem še sama odigrala eno pesem v cerkvi. Z nami je zapel operni pevec Darko Vidic in tudi mašo smo imeli prav posebno: z bobni, orglami, kitaro in štirimi vokalisti, tako da je bila malo nenavadna. Če si glasbenik in imaš dobre odnose z drugimi glasbeniki, ti tako priskočijo na pomoč. (smeh)

Story: Je sledil kakšen čustven govor?

V gostilni sta imeli govor dve priči, in ko je začela govoriti moja sestra, so se obema takoj vlile solze. Obe priči sta imeli zelo lepa govora, zelo sta se potrudili. Tudi Folklorna skupina France Marolt je prišla plesat za naju, tako da je bila poroka res fenomenalna. Vidi se, da so vsi najini svatje veliki veseljaki, ki izredno radi plešejo, in tudi v gostilni Galaksija v Trebnjem, kjer smo imeli zabavo, so vsi rekli, da nas je prav luštno gledati, kako plešemo, ker znamo plesati in ni šlo zgolj za skakanje. Pa še Srečko Blas mi je naredil tako lep šopek, da bi ga lahko posušila in shranila, če ga ne bi vrgla med dekleta.

Story: Katera ga je na koncu ujela?

Ujelo ga je dekle Miha Vodičarja. Naravnost v roke ji je padel.

Story: Torej zdaj vemo, kdo se naslednji poroči ...

Se že dogovarjamo, ja. (smeh). Brez njune vednosti.

Story: Bosta kdaj poroko ponovila, obnovila svoje zaobljube čez nekaj let?

Ja, takoj bi ponovila, takoj!

Story: Sta imela tudi dvojne prstane ali sta jih snela in znova obredno nadela?

Snela sva ju in znova nadela. Prstana sva izbrala v zlatarstvu Trtnik, kjer so nama sprva naredili vzorčna prstana, ki sva ju nosila en mesec. Medtem sem ugotovila, da je moj prevelik, zato so ga zmanjšali. Odločila sva se za rumeno zlato, moj prstan pa krasi pet manjših diamantov.

Story: Zaročnega prstana ni bilo, kajne?

Nisem ga imela, ker sva se skupaj odločila za poroko in nisva imela klasične zaroke.

Story: Koliko truda je bilo vloženega v organizacijo poroke?

Ogromno, ker sva vse organizirala sama. Vabila sva naredila sama in jih tudi osebno izročila ter ročno napisala, prav tako sva naredila naprsne šopke. Priprave sva začela takoj po novem letu, ko sva rezervirala prostor, ansambel in fotografa. Bila sva kar pridna, tako da sva lahko v miru pričakala poroko, pa tudi darila za svate sva naredila. Od naju so prejeli posebne jagodne marmelade.

Story: Sta tudi vidva prejela kakšno posebno darilo?

Najbolj posebna so tista, ki so narejena ročno, in kakšne skupne fotografije, za katere sploh nisva vedela, da obstajajo. Nisva se še dokopala do vseh daril, ampak veliko je bilo takšnih, ki so jih izdelali sami, na primer čestitke in škatlice. Te stvari so nama še posebej ljube.

Story: Sta načrtovala tudi poročno potovanje?

Tega pa še ne, prav tako se nisva pogovarjala o tem, a nekam bova vsekakor šla. Za zdaj si ne želiva videti česa novega, ker je najina punčka stara šele 15 mesecev, in tudi dvomim, da bova odpotovala kam daleč.

Story: Je na poroko prišlo tudi kaj znanih obrazov?

Prišle so Mirela Korač, Maja Štamol, Lana Mahnič Jekoš ... A nisva želela preveč na široko, samo z ljudmi, s katerimi se dobro poznava. Iz Beograda je na poroko prišla celo Lidija Kočić, miss Universe Srbije 2010, ki je bila v Las Vegasu moja sostanovalka, in od takrat sva ostali v stikih. Med gosti pa je bila tudi igralka Urška Hlebec, pri kateri smo se že aprila dobile prijateljice na moji dekliščini.

Vseh 16 deklet z dekliščine mi je poslalo nekaj skupnih slik in vsaka je napisala krajši tekst o tem, kako smo se spoznale in kaj smo doživele. Že takrat sem od sreče zajokala.

Story: Kje je bila ves čas poroke vajina Nikolina?

Med obredom in na zabavi so zanjo skrbeli babici in dedka. Sicer pa je Nikolina veliko plesala in bila prava zvezda večera. Nenehno se je smejala ter bila pridna in res je bila sonček. Kot da bi vedela, da mora biti pridna na tak dan.

Story: Kakšen je občutek zdaj, ko sta z Jernejem mož in žena?

Je še tako sveže in se še ni povsem usidralo. Še vedno sem navajena na priimek Savšek. (smeh) Prav tako še vedno rečem 'moj fant' in se popravim z: "Aja, ne, moj mož." Sicer pa se življenje kaj veliko ne bo spremenilo, najbolj se je ob rojstvu najine Nikoline.

Napisala Manja Plešnar

Fotografije Manuel Kalman/Weddingsfun.com

Priporočamo