Praznik narodno-zabavne glasbe: Poklon Vilku Avseniku

17. 9. 2017 | Vir: Lady
Deli

Organizator četrtega Festivala Avsenik je v Begunjah priredil že tradicionalni dogodek, posvečen narodno-zabavni glasbi. Največja narodno-zabavna prireditev pri nas je z gala koncertom, s posebno počastitvijo spomina na legendarnega Vilka Ovsenika, duhovnega vodjo Ansambla bratov Avsenik, presegla pričakovanja obiskovalcev.

Negovanje spomina na velikana narodno-zabavne glasbe Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika, ki je največja odgovornost in skrb glavnega organizatorja in programskega direktorja Gregorja Avsenika, je bilo letos na najvišji ravni: "Vsak festival potrebuje nadgradnjo. Izjemen in  hkrati zelo širok repertoar Vilka in Slavka Avsenika je temelj, na katerega dodam močna vizualna sporočila z nastopov Ansambla bratov Avsenik, vpletem osebne zgodbe družinskih članov in s premišljenim izborom uspešnic gradim program tako, da oder blesti z vsakim nastopajočim posebej. Kot celota obiskovalca drži v odličnem razpoloženju vse štiri ure. Letos sem dosledno upošteval očetovo prepričanje, da morata na vsakem koncertu poleg skladbe Na Golici zazveneti tudi Tam, kjer murke cveto in Slovenija, od kod lepote tvoje. Tako je bilo. Z dodatkom premierno zaigranih avtorskih melodij, v katerih z bratom Slavčijem gojiva spomin na očeta. Prav ta vsebinska zaokroženost daje festivalu edinstvenost, na kateri gradi svojo rast," je poudaril Gregor, ki je skupaj z ekipo pričaral res spektakularen dogodek.

Trije glasbeni večeri, od tega je bil sobotni še posebej slavnosten, 20 različnih nastopajočih izvajalcev z ansamblom Saša Avsenika na čelu, atraktivni turistični izleti v kraje, ki jih opeva Avsenikova glasba, muzejske aktivnosti, vrsta drobnih doživetij s posebnimi pozornostmi privabljajo na Gorenjsko vse več obiskovalcev. Zavod za turizem Radol'ca je pridih življenja in glasbe Vilka in Slavka Avsenika vsako popoldne obiskovalcem ponudil v obliki brezplačnih vodenih izletov.

Kot zanimivost lahko dodamo, da so tuji gostje, predvsem iz Avstrije, Švice in Nemčije, svoje tridnevno bivanje v Begunjah na zadnji avgustovski vikend rezervirali že marca. Po njihovi zaslugi je bil Festival spomladi 80-odstotno razprodan. Občinstvo je vsako skladbo pospremilo z ovacijami.  Izjemno navdušenje za nastop so poželi vnuki Slavka Avsenika, brat Sašo in sestra Monika ter bratranec Blaž Avsenik, tretja generacija glasbene družine Avsenik.

A. P. K.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec