Že večkrat je dokazala, da je v kuhinji prava mojstrica - še posebej, če je ob njej njen oče, ki se odlično znajde za štedilnikom.
Alenka Košir ne skriva dejstva, da je izjemno ponosna na svojega očeta, ki ji je vedno stal ob strani z dragocenimi življenjskimi nasveti. Zato ne čudi dejstvo, da mu še dandanes rada prisluhne - tudi ko gre za kuhanje.
Z očetom sta se že pred časom - natančneje pred lanskimi prazniki - lotila priprave posebnega prazničnega kruha, imenovanega Pan co'Santi. Kako sta ga pripravila, si lahko ogledate v posnetku, Alenka pa je s svojimi sledilci velikodušno delila okusen recept. Lepo se je spet spomniti na to, morda pa se lahko tokrat priprave sladkih kruhkov lotite še vi!
Sestavine za 4 hlebčke:
- 600g moke (za kruh)
- 300g vode
- 150g orehov (grobo nasekljani)
- 100g rozin (sultanke)
- 80g sladkorja
- 70g olivnega olje
- 36g kvasa (sveži)
- ½ čajne žličke popra
- ščepec soli
- Jajce (za premaz)
- Papir za peko
Priprava:
1 Naredimo kvasec: 100ml mlačne vode + 36g svežega kvasa + žlička sladkorja + 100g moke…vse premešamo in pustimo 10-15 minut.
2 Vmešalniku zmešamo kvasec + vse zgoraj naštete sestavine, le orehe in rozine primešamo kasneje (glej video) …pazi da jajce ne vmešaš…v receptu je za premaz čisto na koncu.
3 Vzhajamo na toplem, da se volumen testa podvoji.
4 Razdelimo testo na 4 dele (Zoki to stehta in razdeli natančno 😉)…testo malenkost oblikujemo (glej video) in položimo v zelo malo pomokane modelčke za peko…če jih nimate, jih lahko položite kar na pekač, pokrijete s kuhinjsko krpo in tam pustite da vzhajajo 15-30 minut.
5 Hlebčke zarežite z ostrim rezilom in premažite z jajcem, ki ste mu dodali malo žličko vode.
6 Pečemo v pečici na 180 stopinj, funkcija ventilator…20-30 minut oz toliko, da je skorjica hrustljava.
V posnetku sta natančno prikazala ves postopek, tako da si ga ogledajte in se pogumno lotite peke tudi vi!
View this post on Instagram