Prelomnica za znane mamice: Malčki prvič v vrtec

9. 9. 2017 | Vir: Lady
Deli
Prelomnica za znane mamice: Malčki prvič v vrtec (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Marsikaterega starša septembra čaka novo šolsko leto, svoje otroke pa bodo nekateri prvič pospremili v šolo ali pa v vrtec. V vrtec bodo že čez nekaj dni svoje malčke peljale številne znane mamice, med katerimi so tudi radijska voditeljica Ivjana Banič, nekdanja miss Universe Marika Savšek, poročena Jevnišek, in blogerka Ana Žontar Kristanc.

Za nekatere mamice je to največji možen stres, spet druge pa že komaj čakajo, da svoj podmladek zaupajo skrbnim vzgojiteljicam in njihovim pomočnicam.

Ivjana Banić: Bojim se njenih solz

Radijska voditeljica Ivjana Banič bo septembra v vrtec prvič pospremila svojo hčerko Vilo. "Vila je izredno družabna deklica, ki uživa v družbi otrok. Kjerkoli jih vidi, se jim želi pridružiti, se z njimi pogovarjati, igrati, plesati, ne glede na to, koliko so stari. Škoda bi bilo, če ne bi več časa preživela z vrstniki, ker si očitno želi," je zaupala ponosna mamica, ki se bo s hčerko kar sprehodila do vrtca, saj je ta blizu njihovega doma. Za to je zelo hvaležna svoji občini, ki poskrbi, da se za vsakega otroka najde prostor.

Sicer pa ima Vila že nekaj časa tudi svojo varuško Ano. "Ona ima čudovito družino, ki je zelo lepo sprejela najino hčer. Z Ano sta bili ves čas v pogonu, lepo se razumeta, se imata radi, tako da mislim, da bo tudi njej težko, ker ne bosta več vsak dan skupaj," je priznala temnolaska, ki se za marsikateri nasvet obrne na gospo Dado iz Hiše mavričnih otrok, ki ji veliko svetuje in pomaga pri vzgoji, urejanju sobe in igrah z Vilo po metodi Montessori, ki je njeni družini blizu. "Ti vrtci so čista poezija. Sklepam, da otroci v vrtcu hitreje napredujejo, se tudi hitreje naučijo kakšnih vragolij, vsekakor pa discipline in reda, ki ga tam preprosto morajo upoštevati. Imam pa dve prijateljici, ki nista nikoli obiskovali vrtca, pa sta najbolj družabni in srčni osebi, kar jih poznam. Seveda pa se vsak za svojega otroka odloči sam in v dobri veri, da je to zanj najboljše. Nam za Vilin čas, ki ga je preživela z varuško, ni niti za trohico ni žal," je dejala Ivjana, ki je že malce pod stresom.

"Mislim, da bo ona vesela novih igrač, obrazov, pesmic, igric. Se mi zdi, da sva midva tista, ki sva bolj v skrbeh. Kar en tak cmok se je naselil v grlo. Ni ti vseeno, če pustiš otroka nekje za več ur, sploh če joka, ko se vrata zapirajo. Občutek imaš, da ne more nihče razumeti tvojega otroka tako kot ga ti, in mu pomagati, če je to potrebno. Do zdaj smo bili konstantno skupaj, tako da bo to prelomnica in nekaj novega za vse nas. Najbolj se bojim njenih solz, te me vedno zarežejo nekam pod rebra," je bila iskrena Ivjana, ki se v trgovine po nakupih še ni podala. "Mislim, da sem tiste vrste starš, ki bo šolske zvezke kupoval šele oktobra, in ne že takoj po koncu šole, kot to počnejo verjetno bolj redoljubni starši, ki želijo imeti miren dopust," je v smehu dejala radijka in dodala, da se tudi očka Rok kar malce boji, kako bo v vrtcu.

"Mirim tudi njega, da je to zanjo v redu, da so vrtec preživeli tudi drugi otroci in da ji ne bo hudega tudi, če bo malo zajokala. Vila in njen oče Rok sta zelo navezana, tako da mislim, da je njemu še veliko huje kot meni," je povedala simpatična Dolenjka, ki bo z jesenjo tako imela več časa tudi zase. "Imam veliko odprtih projektov, ki čakajo svoj epilog ali konkreten start. Septembra se pripravljamo na novo sezono v Beach Villi Lanka, ki jo imamo v Šrilanki in je namenjena turistom. Z lektorjem morava pregledati knjigo, ki jo nameravam izdati in je namenjena popotnikom. Hkrati pa urejam dokumente za spletno trgovino. Vmes se najde še vodenje kakšne prireditve. Kaj naj rečem, kupujem hitro sušeče se lake za nohte, ker ni časa držati roke in noge 'u luft'," je še v smehu sklenila vedno zabavna voditeljica.

Marika Savšek: Iz zasebnega v javno varstvo

Nekdanja miss Universe Marika Savšek se je z vrtcem sicer že srečala, in to pri obeh hčerkah, starejši Nikolini in mlajši Manueli, a vseeno jih jeseni čaka nekaj sprememb. "Ko je šla Manuela spomladi prvič v vrtec, smo jo vpisali v zasebnega, ker javnega nismo dobili. Že vnaprej smo bili dogovorjeni, da bo tam do septembra, potem pa bo tudi ona šla v javni vrtec, Nikolino pa prepisujemo v drug vrtec, ker bo ta bolj blizu doma," je povedala plavolaska, ki je srečna, da bosta obe deklici zdaj hodili v isti vrtec, a seveda v različni skupini.

"Ker je nov vrtec res blizu našega doma, nam zjutraj oddajanje deklic ne bo vzelo več toliko časa. Zdaj porabim kar precej časa, da vsako odpeljem na svojo lokacijo," je dejala mlada mamica, ki je hčerkama z veseljem sporočila dobro novico. "Manuela je stara šele leto in pol in se še niti ne zaveda, kaj to pomeni, triinpolletna Nikolina pa se veseli novih prijateljev in vzgojiteljic. Obe sta zelo družabni, tako da mislim, da ne bosta imeli težav z vključevanjem v novi skupini. Obe sta imeli krasni vzgojiteljici in pomočnici, s katerima smo super sodelovali, in upam, da bo tako tudi v novih skupinah," je bila navdušena lepotička, ki posebnih priprav na vrtec nima, le obema je kupila nove copatke.

Sicer pa ima Marika le eno težavo, in to je vstajanje, saj sta hčerki pravi zaspanki in ju mora vsako jutro zbujati. Je pa vesela, da sta se, odkar sta v vrtcu, že veliko naučili. "Poznata ogromno pesmic, veliko prijateljev imata, zato vidim veliko pozitivnih stvari. Vesela sem, da sta med vrstniki. Jaz nisem imela nobenih skrbi, saj vem, da sta punci v vrtcu na varnem in se imata lepo. Tudi uvajanje je pri obeh potekalo le nekaj dni, kar se je zelo dobro obneslo. Manuela je šla v vrtec s 13 meseci in bi bila lahko še kak mesec z mano, ampak sem videla, da ji manjka družba otrok. Nikolina pa je bila do dveh let in pol z mano in sva se imeli krasno, potem pa se je tudi brez težav vključila v vrtec," je še povedala nekdanja misica.

Ana Žontar Kristanc: Vrtec na vasi

Starejši sin blogerke, pisateljice in kuharice Ane Žontar Kristanc Timon je dve leti obiskoval zasebno varstvo, ker pa je star že tri leta, sta ga starša vpisala v vrtec. "Zadnje mesece sem ga morala vzeti iz varstva, kamor je hodil, ker so tam imeli kužka, on pa je razvil hudo alergijo na pasjo dlako. Tako po nekaj mesecih z manj družbe že komaj čaka, da gre v vrtec. Mislim, da sploh ne bo težav, saj je pravi socialni metuljček. Kamorkoli gremo, vedno najde nove prijateljčke – pristopi do njih, se predstavi in jih povabi k igranju. Navdušena sem nad njegovim načinom. Liam pa bo star eno leto in prav tako je bil čas za varstvo ali vrtec," je povedala plavolaska, ki je sinova vpisala v različna vrtca blizu doma, kjer imata tam že kar nekaj zadovoljnih prijateljev.

"Timon gre v podružnico, ki sprejema le otroke nad tremi leti in je v sosednji vasi. Liam pa bo nekaj minut dlje, kjer imajo tudi skupine z otroki, starimi eno leto," je razložila Ana, ki se vsak dan sooča z vprašanji starejšega sina. "Timon me vsak dan vpraša, kdaj bo šel v šolo, tako on namreč poimenuje vrtec. Enkrat smo šli na ogled in je bil tako navdušen, da sva ga komaj spravila od tam. Komaj čaka, saj ima zelo rad družbo," je povedala ponosna mamica, ki jo je najprej skrbelo, kako bo vrtec sprejel enoletni Liam. "Pa smo v zadnjem mesecu že dvakrat imeli na obisku varuško, ki je nista poznala, in ko sem ju pustila pri njej, sta mi oba mahala. Ko sem prišla nazaj, sta hotela kar z njo domov. Mislim, da ne bo težav, saj imata rada otroke. Pri meni pa tudi ni več tistih strahov, ki sem jih imela, ko sem prvič puščala Timona v varstvu. Drugič je lažje, saj veš, da se otroci, tudi če je kakšen dan težje, privadijo in vzljubijo dejstvo, da so del dneva nekje drugje in se igrajo s svojimi vrstniki," je bila iskrena plavolaska, ki je seveda že poskrbela za nakupe.

"Smo že oboroženi. Torbici sta kupljeni in smo ju že testirali. Timonu sva za vstop v vrtec kupila novo, ki jo bo dejansko lahko udobno nosil sam. Liamu pa sem kupila otroško športno torbo, ki ima malce več prostora in jo trenutno uporabljam kar kot previjalno. Nad njo sem navdušena. Copatke bomo najbrž morali kupiti nove, saj sta prejšnje že prerasla, saj čez poletje namreč copatk pri nas ne nosimo," je razkrila Ana, ki bo s septembrom lahko svoje delo končno opravljala v miru. "Čakajo me vodenje spletne strani Anina kuhinja, snemanje videoreceptov in pisanje drugih vsebin za stran, predavanja, delavnice, novi priročniki, kuharice ... Vse to vzame ogromno časa in dela, težko je bilo slediti vsemu z dvema malčkoma, no, zdaj pa bo lažje. Mogoče mi bo celo uspelo več kot enkrat na mesec iti s kakšno prijateljico na kavo," je še povedala Ana.

Barbara Majič