Sezona bučk je tu - zagotovo ste jih že sami dobili, pridelali ali kupili. Mi pa vam ponujamo odlično idejo, kako jih porabiti - ja, dobre so tudi v kruhu!
Za vas smo izbrskali recept za odličen kruh, ki je kot nalašč za poletne dni!
Sestavine za 4 osebe:
- 150 g bučk
- Pol čebule
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 150 g moke
- 3 g suhega kvasa
- 60 ml mlačne vode
- Groba morska sol za posip
Priprava:
1. Bučke operite, osušite ter naribajte. Stresite jih v cedilo, primešajte žličko soli ter vse skupaj pustite stati 20 minut, da se iz bučk izloči odvečna tekočina. Bučke nato dodatno ožmite še s kuhinjsko krpo.
2. Česen in čebulo olupite ter drobno sesekljajte. V ponvi segrejte žlico olja ter primešajte čebulo. Ko ta postekleni, primešajte še bučke ter vse skupaj popražite. Nato zelenjavo odstavite in ohladite.
3. V skledo presejte 2/3 moke. Primešajte ji kvas, žličko soli ter ohlajene popražene bučke. Na sredini zmesi naredite jamico, v katero vlijte vodo in žlico olja. Sestavine dobro premešajte, da dobite grobo in lepljivo testo.
4. Testo zvrnite na pomokano delovno površino ter vse skupaj gnetite toliko časa, da postane mehko in elastično. Preostanek moke dodajajte postopoma, po potrebi.
5. Iz testa oblikujte hlebček in ga položite v namaščen pekač. Pokrijte ga s čisto krpo in ga na toplem mestu pustite vzhajati 30 minut.
6. Vzhajan hlebček po vrhu premažite z vodo ter ga potrosite z grobo soljo. Pecite ga 10 minut pri temperaturi 220°C, nato pa temperaturo zmanjšajte na 170°C in pecite še 30 minut.
7. Ko je kruh pečen, počakajte, da se ohladi, nato pa ga postrezite z najljubšim namazom ali kot prilogo k jedi.
Dober tek!