Gorazd Kocbek: Prideluje zeleno zlato

Gorazd Kocbek: Prideluje zeleno zlato (foto: Natalija Jelušič Babič) Natalija Jelušič Babič
Vir: Story
29. 8. 2015

Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, ta pa na svojega sina Gorazda Kocbeka. Gorazd nadaljuje družinsko tradicijo in ohranja dobro ime ter vrhunsko kakovost predelave bučnega olja. Kvaliteto olja, ki je tudi uradno zaščiten slovenski proizvod, pa so prepoznali po svetu, zato se Kocbekovo olje izvaža na različne celine v različne države po svetu.

Story: V oljarni Kocbek ima pridelava bučnega olja dolgo družinsko tradicijo, ki sega vse v leto 1929. V čem je skrivnost uspeha vaše poti?

Pri nas ohranjamo tradicijo, ki jo je začel že moj ded. Stroji in prostori so še vedno takšni kot pred leti, vse skupaj pa ima danes pridih nostalgije. Res pa je tudi, da tehnologija ni nič drugačna od tiste pred stotimi leti. Tudi če bi naredili novo oljarno z novimi stroji, bi bil način pridelave enak, gre le za večje, drugače oblikovane ali bolj zmogljive stroje, stiskalnice. Pri predelavi bučnega olja uporabljamo izključno slovensko surovino, ki daje najvišjo možno kakovost olja, tako po okusu kakor po sestavi hranilnih vrednosti. Stremimo k temu, da so naši izdelki vrhunske kvalitete, in le najboljše ponujamo tudi končnemu potrošniku, ne samo izbranim restavracijam in kuharskim chefom. V naši paleti izdelkov, ki se sproti dopolnjuje, najdete ročno izdelane čokolade Strast z bučnimi semeni in bučnim oljem ter čokolade z različnimi slovenskimi sestavinami, testenine in piškote z bučnimi semeni in bučnim oljem, salamo z bučnimi semeni in bučnim oljem, namaze, vložene bučke, balzam za ustnice ...

Story: Na prodajnih policah pa imate več vrst bučnega olja. Kakšna je razlika?

Olja, pakirana pod etiketo svetle barve s srebrnim logotipom Kocbek, so narejena iz semen, ki smo jih odkupili od domačih pridelovalcev in ustrezajo našim kriterijem za predelavo. Takšna olja pridelujemo že celotno zgodovino in pri postopku toplega stiskanja se za ta olja semena meljejo v valjčnem mlinu, kjer so valja in kovine. Ta olja so prvotno namenjena prodaji na domačem trgu, od trgovin pa vse do gostiln, restavracij, različnih prodajaln. Olja, pakirana pod etiketo temne barve z zlatim logotipom, pa so narejena iz semen, ki jih pred predelavo prečistimo in sortiramo. To se naredi s pomočjo stroja, ki izloča primesi (meso od buč, olupke, olupljena oz. poškodovana semena - to, kar smo pri pobiranju semena iz buč z roko ali s strojem pobrali ali poškodovali), ter tako dobimo očiščena in nepoškodovana semena, ki posledično dajo olja najvišje možne kakovosti. Pri postopku toplega stiskanja se semena meljejo na prave kamne, kar da olju še odtenek temnejšo barvo, večjo gostoto in malenkost drugačen okus. Ta olja so prvotno namenjena prodaji na tujih trgih, doma pa jih najdete le v restavracijah, vinotekah, izbranih - specializiranih prodajalnah.

Story: Vaša oljarna je znana po edinstvenem hladno stiskanem bučnem olju, ki je poleg vsega zelo zdravo. Znano je, da blaži težave z moško prostato ...

Pri postopku hladnega stiskanja ni nobene obdelave semena. Semena se ne meljejo, ne segrevajo ali pražijo, temveč se iz celih semen iztisne olje s posebno stiskalnico, kjer temperatura olja zaradi pritiska in trenja v stiskalnici ne sme preseči 40 stopinj Celzija. Zaradi tega je nekoliko svetlejše - zeleno rdečkaste barve, nežnega vonja in okusa, ki je enako okusu surovega bučnega semena. Izkoristek pri predelavi je bistveno manjši, saj pri takšni predelavi za liter hladno stisnjenega bučnega olja potrebujemo vsaj šest kilogramov bučnih semen. Vsebuje približno 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ugodno je tudi razmerje omega 3, 6 in 9 maščobnih kislin. Hladno stiskana olja na ta način ohranijo popolnoma vse vitamine in minerale in so zaradi tega najbolj zdrava, če lahko temu tako rečemo. Daleč od tega, da bi bila toplo stiskana olja škodljiva. Konkretno za blaženje težav s prostato ni pomembno, ali izberemo hladno ali toplo stiskano bučno olje, saj so bile raziskave narejene na podlagi toplo stiskanega bučnega olja. Toplo stiskano bučno olje ali le 'bučno olje' je zaradi obdelave semen bolj temno, gosto, močnega vonja in intenzivne barve. Na splošno za bučno olje velja, da mu rečejo zeleno zlato.

Gorazd Kocbek nadaljuje družinsko tradicijo predelave bučnega olja.

Story: Zelo uspešni ste tudi v prodiranju na tuje trge. Naj omenim, da izvažate v Združene države Amerike, Japonsko, Kitajsko, Avstralijo, Anglijo, Italijo, Slovaško ... Letos pa ste navdušili že v Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji. Kakšni so odzivi na vaše olje?

Res je. V Združenih državah Amerike ga uporabljajo kuharski mojstri v najboljših restavracijah, okronanih z Michelinovimi zvezdicami. Prav tako po njem posegajo najboljši kuharji v Italiji. Zelo priljubljeno je tudi pri končnih potrošnikih drugod po svetu. Naše pošiljke letijo dejansko na vse konce sveta, na vse celine in tudi že na kakšen eksotičen otok smo poslali naše bučno olje. Nazadnje na Bali, kjer so ga ponujali gostom v restavraciji Kudeta ... Letos pa smo olje predstavili tudi na sejmu Gulfood, ki velja za največji kulinarični sejem v arabskem svetu. Tam smo imeli stik z najboljšimi kuharskimi chefi iz arabskega in azijskega sveta. Bili so izjemno navdušeni in zanimanje za uporabo našega olja je veliko. V Dubaju smo ob naših oljih predstavili še olje Two Oils One Love, ki je nastalo v sodelovanju z oljarno Lisjak. Združili smo dve zgodbi v eno, in sicer bučno olje z olivnim. Bučno olje je originalni, avtohtoni slovenski izdelek, saj je bilo prvo bučno olje narejeno v Framu leta 1750. Na drugem koncu naše majhne dežele pa imamo eno najboljših olivnih olj, saj je zaradi sort in podnebja značilno po svoji pikantnosti in svežini. In ravno ta kombinacija dveh okusov in zgodba olja sta kuharske chefe osupnili in nam odprli vrata v najprestižnejše hotele in njihove restavracije v Dubaju.

Story: Naredili pa ste tudi olje, ki bo še posebej razveselilo vse mamice, in sicer hladno stiskano olje oljne ogrščice. Drugače povedano repično olje, čeprav, kolikor sem slišala, ta naziv za to olje ni primeren. Ali?

Res je. To olje je pri nas novo in čakali smo dobro leto, da smo dobili vse ustrezne analize. Čeprav sta si po videzu ogrščica in repica močno podobni, so genske razlike med njima tolikšne, da spadata vsaka v svojo botanično vrsto. V primerjavi z ogrščico sta pridelek in vsebnost olj v semenu repice manjša. Sestava olj v repičnem semenu je veliko slabša in zdravju škodljiva (iz ozimne repice stiskajo olje za tehnične namene, jaro repico pa večinoma pokrmijo svežo ali jo silirajo). Pri nas je torej zgolj napaka v poimenovanju olja, ki se pojavlja na trgu.

Story: Olje oljne ogrščice je zelo zdravo. Nam zaupate kaj o tem?

Olje vsebuje zelo koristne sestavine in spada med najbolj iskana olja na svetu. Je veliko obstojnejše od drugih olj, saj obstoji na zelo visokih temperaturah - tudi ob večkratnem pogrevanju. Vsebuje visoko vsebnost enkrat in večkrat nenasičenih maščob omega 3, 6 in 9. Ima izredno nizko vsebnost nasičenih maščobnih kislin (samo ca. 6 g/100 ml, npr. oljčno olje 14 g/100 ml, sončnično olje 11 g/100 ml). Je bogat vir vitamina E, prispeva k zniževanju holesterola, zaradi visoke vsebnosti (med rastlinskimi olji) omega 3 maščobnih kislin ugodno vpliva na kognitivni razvoj pri otrocih, znižuje povečane maščobe v krvi in nastanek srčnih bolezni. Na splošno zelo dobro krepi imunski sistem.

Napisala Andreja Korenčan
Fotografije Natalija Jelušič Babič

Značke: Gorazd Kocbek
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story34/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 34/2015

Story 34/2015, od 20. 08. 2015

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri