Prigode Romana Končarja: Erjavčevi snemali med čudovitimi lipicanci

Prigode Romana Končarja: Erjavčevi snemali med čudovitimi lipicanci (foto: Goran Antley, osebni arhiv) Goran Antley, osebni arhiv
Vir: Lady
20. 11. 2016

Prelepa kraška krajina slovite Kobilarne Lipica je prizorišče družinske miniserije Princ na belem konju, ki jo lahko spremljamo na TV-zaslonih. Družina Erjavec nam je že dodobra zlezla pod kožo, saj se v njihovi družbi in ob številnih vragolijah prav dobro zabavamo.

Zadnji del bo na sporedu v nedeljo zvečer, mi pa smo Romana Končarja, režiserja, igralca in producenta, med drugim povprašali za namig, kaj nas čaka: "Hja, nepričakovano se bo še bolj zapletlo vse skupaj, še bolj usodno, a se bo, čisto na koncu, tudi vse razpletlo in to ... No, to pa naj vendarle ostane mičkena skrivnost." A nam je zato razkril zanimive podrobnosti in utrinke s snemanja.

Čudovita lipiška krajina

Princ na belem konju je posnet po knjižni predlogi Ivana Sivca, s katerim Roman Končar rad in uspešno sodeluje. Prav na njegovo željo je pisatelj zgodbo umestil v Lipico, za katero pravi, da tam nima najljubšega kotička, saj ga posestvo Kobilarne Lipica vedno znova fascinira s svojo mogočno naravno lepoto. Vsi smo lahko ponosni na čudovite lipicance, snemanje s temi prelepimi živalmi pa je predstavljalo prav poseben izziv. Roman sicer pravi, da so to neverjetno pametne živali, ki nas učijo inteligence, miru, spokojnosti in miline, kdaj pa tudi spontanosti, kar so izkusili tudi v eni od prigod med snemanjem: "Rok Vihar, ki igra Gala, je v eni izmed sekvenc moral po odigranem dialoškem prizoru na hitro odjahati. Pa se je zavihtel na našega filmskega lipicanskega junaka – konja in hotel na hitro odjahati. A kaj, ko je prijazna žival imela svojeglave načrte in svoje videnje poti nazaj v kobilarno. Rok je imel kar precej težav, da je prijatelja lipicanskega vendarle uspel prepričati, da je v tistem trenutku 'igralec' in ne le lipicanec svobodni. No, se je potem vse srečno končalo in sekvenco smo uspešno posneli tako, kot sem načrtoval."

Konji so občutljiva bitja

"Pri snemanju prizorov s konji je zelo pomembno, da so z njimi ljudje, ki jih poznajo in s katerimi so navajeni delati," pravi pomočnik glavnega trenerja v Lipici Dušan Mezgec. Konji so si karakterno različni prav tako kot ljudje, eni so bolj plašni, drugi manj, odvisno tudi od situacije in kak­šen dan imajo. Na snemanju sta bila med drugim dva velika žerjava, na katera so se morali konji navaditi, nekaj prizorov pa so snemali tudi ponoči. Konji sicer ponoči precej dobro vidijo, jih pa zna kaj preplašiti – še posebej, če so zraven cela snemalna ekipa in vsi pripomočki. Na srečo so bili lipicanci na domačih tleh, ki jih dobro poznajo, najbolj pa so jih znali pomiriti tisti, ki se z njimi tudi dnevno ukvarjajo in zanje skrbijo. Kot pravi Dušan Mezgec, ko konja dobro poznaš, lahko že samo s pogledom ugotoviš, kako se počuti.

Lipicance jahal že v preteklosti

Roman Končar je v vlogi igralca jahal že v preteklosti, v šolo jahanja pa so ga takrat poslali prav v Lipico, zato se je na snemanju Princa na belem konju med lipicanci počutil že kar domače. Snemanje v Lipici je bila neprecenljiva izkušnja, ki ne bi bila mogoča brez fenomenalno srčnih ljudi ter strokovnjakov iz ene najstarejših kobilarn na svetu, je hvaležen Roman in pravi, da brez njih določenih prizorov nikoli ne bi mogli posneti. P. Č.

Značke: Roman Končar