Prihaja slovenska Briljantina!

Prihaja slovenska Briljantina! (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
14. 12. 2017

Prihodnje leto, tik pred začetkom 66. Ljubljana festivala, bo v prenovljenih ljubljanskih Križankah zaživel nov licenčni muzikal Briljantina, ki ga bomo lahko slišali v našem, slovenskem jeziku. Vse skupaj pa gre za plod sodelovanja Festivala Ljubljana in podjetja Prospot.

Na prav posebni predstavitvi je gospod Darko Brlek v uvodu spomnil na prvi skupni projekt Festivala Ljubljana in Prospota, na več kot odmevni muzikal Mamma Mia!, katerega premiera je bila prav v Križankah leta 2015. Po rekordnem številu ponovitev predstav v Križankah muzikal Mamma Mia! še ruši vse rekorde v gledanosti, saj ga je videlo že več kot 120 tisoč Slovencev, dvorane povsod po Sloveniji pa so še vedno polne. Tudi letošnja jubilejna stota predstava v Križankah – mimogrede, tu je bilo izvedenih 22 predstav – je bila razprodana do zadnjega sedeža.

Zlata doba rokenrola

Briljantina je znana po vsem svetu, saj je bila premierno uprizorjena leta 1971 v Chicagu, leto pozneje pa še na Broadwayu. Zgodba o zlati dobi rokenrola, ki se dogaja konec petdesetih let, zgodba o mladih ljudeh različnih socialnih statusov, a z enako željo po prijateljstvu, zgodba o ljubezni, odraščanju in dozorevanju, sanjah in upanjih o prihodnosti je večna tema in razlog za uspeh predstave tudi 45 let po premieri. Muzikal Briljantina je bil z velikim uspehom uprizorjena v gledališčih po svetu. Seveda je k svetovnemu uspehu muzikala zagotovo pripomogel tudi film iz leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala takrat mlad in uspešen igralec John Travolta ter pevka avstralskega rodu Olivia Newton John.

Besedilo: Alesh Maatko // foto: Goran Antley

Priporočamo