Priljubljeni voditelji od blizu: preverite, kaj drug od drugem mislijo Edi, Darja, Petra in Jani!

24. 10. 2020 | Vir: Story
Deli
Edi Pucer, Darja Zgonc, Petra Kerčmar in Jani Muhič se med seboj zelo dobro razumejo. Žal se ne srečajo pogosto, ker delajo v drugi izmeni, a ko se, se usedejo in poklepetajo. (foto: Foto: Urša Premik)
Foto: Urša Premik

Osrednja dnevnoinformativna oddaja 24UR praznuje 25 let in je z gledalkami in gledalci že vse od prvega dne programa POP TV, 15. decembra 1995.

Z nami so tudi voditeljski pari, brez katerih si ne znamo predstavljati večernih poročil. Kako pa se med seboj poznajo Darja Zgonc in Edi Pucer ter Petra Kerčmar in Jani Muhič?

Edi Pucer O Darji Zgonc

Darja in Edi

Kako bi v nekaj stavkih opisali svojo sovoditeljico?

Darja je zelo zanimiva kombinacija izjem­nega znanja o televiziji, izkušenj, ki jih lahko prinese le dolgoletno novinarsko oz. voditeljsko delo, in karakterne mladostnosti. Je inteligentna, razgledana in duhovita. Je profesionalka, na katero se lahko vedno zaneseš.

Kako dobro poznate svojo sovoditeljico, veste, kdaj pride v službo slabe volje?

Darji se to že na daleč vidi, vsaj meni se tako zdi. Ampak po navadi to ne traja dolgo, sploh pa ne dovoli, da bi slaba volja vplivala na njeno delo.

Ali se s sovoditeljico družite tudi zasebno in kaj počneta skupaj?

Bolj poredko, zlasti v teh virusnih časih. Prej sva se kdaj srečala na jogi, šla na kakšno kavo, zdaj tega ni več. Se pa tako ali tako veliko druživa v službi. Zdaj pač z maskami.

Ali veste, katera je Darjina najljubša razvada, brez česa ne more v življenju?

Stavim, da so to obilni zajtrki. Pa knjige. In gibanje, veliko gibanja.

Ima morda kakšen skrivni talent, za katerega še ne vemo?

Darja je večkrat zelo uspešno nastopila v gledališču. Sam pa sem - žal - na lastni koži izkusil njen talent in tekmovalnost v namiz­nem tenisu. Čeprav se imam za kar dobrega igralca, me je premagala. In, kot slišim, je v tenisu še boljša.

Za kaj bo Darja porabila zadnji denar?

Darja je tako preudarna, da po mojem nikoli ne bo v položaju, ko bi morala tehtati, za kaj porabiti zadnji denar. Ga pa gotovo ne bi porabila za kakšne nepomembne stvari, denimo avtomobil, ker ji to nič ne pomeni.

Katere jezikovne zanke so tiste, kjer se vaša sovoditeljica najhitreje zmoti?

Mislim, da je ni besede, s katero bi imela Darja težave. Se pa tudi njej, sicer zelo redko, kot Primorki kdaj zalomi pri izgovarjavi kakšnega vokala. Besedo 'torej' denimo rada izgovori s širokim o.

Kdo večkrat povzroči, da se s sovoditeljico smejita, vi ali ona?

Nihče od naju, vedno so krivi drugi. (smeh)

Kaj storite, ko sredi oddaje ostanete brez besed?

Po navadi se odzoveš tako kot tudi sicer v življenju. Vodenje oddaje ni tako drugačno od vsakdanjega življenja. Najtežje pa je takrat, ko se kakšnemu otroku zgodi kaj hudega. Včasih ne morem zadržati solz.

Darja Zgonc o Ediju Pucerju

Kako bi v nekaj stavkih opisali svojega sovoditelja?

Pronicljiv in duhovit opazovalec sveta, ki rad pripoveduje zgodbe. Razgledan, izkušen novinar, ki stavi na znanje in profesionalnost. Primorec, ki neizmerno uživa v družinskem življenju.

Kako dobro poznate svojega sovoditelja, veste, kdaj pride v službo slabe volje?

Zdi se mi, da ga zdaj že kar dobro poznam. In po navadi takoj zaznam, kdaj pride v službo slabe volje, ki pa ga običajno zelo hitro mine.

Ali se s sovoditeljem družite tudi zasebno?

Občasno se. Do izbruha koronavirusa sva denimo skupaj obiskovala jogo in jezikovni tečaj - tega bova zdaj nadaljevala prek zooma. Pa tudi na kakšen uraden dogodek se odpraviva skupaj.

Ali veste, kaj je sovoditeljeva najljubša razvada, brez česa ne more v življenju?

V službi je to nekaj sladkega - najraje čokolada; zunaj službe pa bi, če izvzamem njemu najpomembnejše ljudi, verjetno težko pogrešal morje.

Ima morda kakšen skrivni talent, za katerega še ne vemo?

Med drugim zelo rad in zelo dobro kuha. In peče izvrstne potice.

Za kaj bo vaš sovoditelj porabil zadnji denar?

Mislim, da bi ga brez zadržkov podaril nekomu, ki bi ga res nujno potreboval.

Katere jezikovne zanke so tiste, kjer se vaš sovoditelj najhitreje zmoti?

Včasih mu kakšen samoglasnik pobegne po primorsko. In ni edini. (smeh)

Kdo večkrat povzroči, da se s sovoditeljem smejita, vi ali on?

Zdi se mi, da sem 'krivec' za napade smeha večkrat jaz, saj se težje zadržim. Medtem ko Edi še nekako ohranja vtis resnosti, se meni glas že spreminja v prikrito piskanje, obrvi pa nevarno dvigujejo v brezupnem poskusu ohraniti resen izraz. Kar seveda vpliva tudi na Edija, saj je smeh, kot vemo, zelo nalezljiv.

Kaj storite, ko sredi oddaje ostanete brez besed?

Ne spomnim se, da bi kdaj ostala tiho zaradi pripomb gosta oziroma sogovornika. Kot voditelj se moraš odzvati in izpeljati vsak pogovor. Posnetki nerazumljivo krutih dejanj, trpljenja, bolečine, tragičnih smrti … pa te lahko pretresejo - kot tudi gledalce. Pri nekaterih zgodbah enostavno ne moreš ostati neprizadet. Za hip obnemiš in s cmokom v grlu počasi nadaljuješ - takrat je težko. Še težje je, če kakšnega od takih posnetkov, izjav, obrazov dolgo nosiš s sabo.

Jani Muhič o Petri Kerčmar

Petra in Jani

Kako bi v nekaj stavkih opisali svojo sovoditeljico?

Petra redkokdaj ni nasmejana. Zmeraj ima energijo in delati z njo mi je v veselje. Že ko sva začela oddajo 24UR voditi skupaj, sem jo spoštoval, danes jo še bolj. Ker svoje delo jemlje zelo resno in odgovorno, a je hkrati pozorna in kar pri ženskah zelo cenim – ima smisel za humor, ki mi je blizu. Pri Petri čutiš, da ima rada televizijo, da jo ženejo veselje, adrenalin, podajanje informacij in iskanje ključnih informacij.

Ali veste, kdaj pride v službo slabe volje?

Redko kdaj. Sicer pa ne samo vem, čutim. Po energiji, ki jo izžareva, po mimiki obraza, po gestikulaciji. Da ne govorim o tonaliteti besed, stavkov. S Petro sva na POP TV že 20 let. Zadnjih sedem let sva najtesnejša sodelavca. Če pa je v tem času ne bi poznal, pa ne vem.

Ali se s Petro družite tudi zasebno?

Samo v službi. Ali tik pred njo ali takoj, ko končava. Večinoma pa je vse povezano z delom, oddajami, vsebino. Rada spijeva kavo, poklepetava pa tudi o otrocih in skrbeh. Zaupava si. Deliva misli, si tudi svetujeva in rada se nasmejiva šalam, dogodkom, se pošaliva s sodelavci. In oba imava družino, ki nama ogromno pomeni. Tako Petra kot jaz si želiva, da otroci odraščajo čim lažje in lepše, da dosegajo svoje cilje.

Za kaj bo vaša sovoditeljica porabila zadnji denar?

Gotovo za to, da bo polepšala dan sinu ali družini. On je njena glavna skrb in veselje. Zato jo še toliko bolj spoštujem.

Katere jezikovne zanke so tiste, kjer se vaša sovoditeljica najhitreje zmoti?

Takšnih zank je pri najinem delu vsak dan kar nekaj. A se poznava dovolj dobro. Delo si olajšava tako, da stavke, ko oblikujeva napovedi, napiševa na pravi način. Torej način, ki omogoča najlažji izhod iz besednih zvez – jezikovnih zank, kot jim rečete. Redkokdaj, a če se kdaj tudi zatakne, pa se nasmejiva sama sebi. Vsi smo ljudje. Če delaš, se kdaj tudi zmotiš. Se je že zgodilo, da sem dobil kakšno sporočilo od kakšnega gledalca, ki je opozoril na napako, opravičiš se, zahvališ. Ljudje se učimo vse življenje.

Kdo večkrat povzroči, da se s Petro smejita, vi ali ona?

Če delo jemlješ odgovorno in si pri njem zbran, se to ne sme zgoditi. Res pa je, da je včasih zaradi kakšne besede ali dogajanja v studiu, ki ga gledalci ne vidijo, kaj tudi smešno. Včasih te ima, da bi se huronsko smejal. Pa ne zaradi vsebine. Zaradi kakšne poteze, mimike, no, tudi kdo je že kdaj padel za kamero. Nikogar ne bom zatožil. Če izpostavim sebe, enkrat, ko sem zamahnil, sem po nesreči izpustil svinčnik iz rok. Ali pa si s kolena frcnil mravljo, da ne bi kam zašla med oddajo. In sem zato zelo čudno pogledal, ko sem ugotovil, da smo že v kadru. Vsi so se lahko smejali, le midva s Petro ne. Takrat je težko zdržati.

Kaj storite, ko sredi oddaje ostanete brez besed?

Zame pravijo, da imam močno mimiko in gestikulacijo. So slike, prizori, vsebine, ki te ganejo, včasih tudi prizadenejo. Profesionalni drži včasih ne uspe, zato kdaj kaj pokomentira kar obraz. A cilj je vedno jasen. Informiranje ljudi. Z zdravo mero adrenalina, z relevantnimi informacijami.

Petra Kerčmar o Janiju Muhiču

Kako bi v nekaj stavkih opisali svojega sovoditelja?

Jani je izredno inteligenten, čuteč in velik kavalir. Vedno nasmejan in dobre volje. Med nama je veliko profesionalne kemije in tako je vsak dan eno novo veliko presenečenje. Kar se dela tiče, sva že tako usklajena, da je težko to razumeti. Je velik profesionalec, v novinarstvu že 20 let, zato točno ve, kako vse izpeljati brez napake, z veliko predznanja in on zagotovo z veliko glamurja.

Kako dobro poznate svojega sovoditelja, veste, kdaj pride v službo slabe volje?

A veste, da se ne spomnim, da bi kdaj prišel slabe volje. Morda je kdaj bolj tiho, tudi sama imam takšne dneve, ampak hitro drug drugega spraviva v dobro voljo. Za to so prijatelji. Res se odlično poznava in dopolnjujeva. Enostavno poskrbiva, da se med službo in resnim delom tudi malce razvedriva in kakšno ušpičiva. Več ne povem.

Ali se s sovoditeljem družite tudi zasebno?

Ogromno se druživa. Pred službo, tudi deloma po službi. Veliko si poveva o otrocih, domačih zadevah, pa kako sva preživela teden in podobno. Tudi o marsikateri težavi, ki naju tare. Ter seveda pomagava drug drugemu, kolikor le lahko. Spijeva kavico do dve ali tri. Kdaj si privoščiva kombinacijo sladko/slano (smeh) in že greva v studio in je delovnega dneva konec.

Za kaj bo Jani porabil zadnji denar?

Da bo razvedril svoje otroke in soprogo, ki jih ima iz srca rad. Tako lepo, kot Jani pripoveduje o družini, redko slišim. Vse bi naredil zanje. In tu denar ni nobena izjema.

Katere jezikovne zanke so tiste, kjer se vaš sovoditelj najhitreje zmoti?

Jani? Zmoti? (smeh) Nikoli ali pa res redkokdaj. Skoraj se ne spomnim. Tak jezikovni perfekcionist, kot je on, je redko kdo. Sama ga med oddajo večkrat vprašam: Jani, kako se pa to izgovori, Jani, kako se pa to naglasi in podobno. On preprosto ve. Seveda se tudi kdaj pikico zapleteva, ampak se hitro odpleteva, se nasmejiva in gremo naprej. Po 20 letih dela je pač tako.

Kdo večkrat povzroči, da se z Janijem smejita, vi ali on?

Jani, jaz, jaz, Jani ... (smeh) No, ko se zasmejeva in nasmejeva, se smejiva skupaj. Nič pretresljivega, ravno v pravšnji meri, da ne izpade negativno glede na novico. Sva se tudi že zadržala. Ko pa se z Oto ali Polono ali Urošem pogovarjamo o čem zabavnem, potem pa imamo seveda prosto pot in si damo duška.

Kaj storite, ko sredi oddaje ostanete brez besed?

Sama z obrazom veliko povem in niti s komentiranjem določenih zadev in naslav­ljanjem ostrih vprašanj gostom nimam težav. Kar je treba, je treba, tudi za ceno kritik. Ko imam pred seboj ministra, ki je odgovoren, želim, da mi odgovori na vprašanja. Seveda ob vsem spoštovanju sogovornika. Če imam pred seboj zdravnico leta, bo pogovor temu primeren, bolj oseben in čuteč. Ko pa gre za prizore stisk, otrok, ki nimajo toplega obroka, in družin v stiski, bom naredila vse, kar je v moji moči, da kot voditeljica osrednje informativne oddaje, pomagam, kolikor lahko. Vse in vedno.

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Urša Premik