Primož Forte je preživel najlepše počitnice njegovega življenja

22. 9. 2017 | Vir: Story
Deli
Primož Forte je preživel najlepše počitnice njegovega življenja (foto: Kaja Milanič, Igor Zaplatil)
Kaja Milanič, Igor Zaplatil

S Primožem Fortejem sva nazadnje delala intervju pri meni doma, tokrat sva ga pri njem. Na 'borjaču' kraške hiše v idilični vasici pri Divači, ob kavici in polni mizi sladic, ki jih je za naju pripravila njegova Tina, in z besedo, ki je že sama po sebi nanesla na dogodke, ki so njegov svet spomladi postavili na glavo.

Postavili na glavo v dobrem smislu ... Po tem, ko sta se z igralko in partnerico Tino Gunzek marca preselila v njuno sanjsko hišico, se jima je maja pridružila prvorojenka Olivija, okoli katere se je v tem poletju vrtel njun vsakdanjik.

Story: Primož, ti meseci so za vas brez dvoma zapisali nov začetek ...

Prvič v življenju imam službo za nedoločen čas. (smeh) Od 10. maja sem očka in sem v službi za nedoločen čas. Je pa to zagotovo najlepše poletje v mojem življenju.

Story: In verjetno povsem drugačno od vseh prejšnjih?

Res je. S Tino sva lani, ravno ob tem času, obiskala Tanzanijo. Če sem čisto iskren, sva se že takrat malce hecala, da se morava odpraviti kam daleč, ker greva morda zadnjič sama na počitnice. Je pa to poletje brez dvoma drugačno. Zdaj se vse poti začnejo s pakiranjem stvari za Olivijo, prestavljanjem vozička v avto in iz njega ter podobnimi kolobocijami. Ampak meni je vse to super in v vsem tem uživam.

Story: Kje pa ste kot družinica preživeli prve poletne počitnice?

Spomladi smo se preselili v vasico pri Divači in od takrat pravim, da je dopust že to, da smo tu. Prvič v življenju sva na svojem, z najino punčko. Vedno sem govoril: "Najprej štal'ca, pol pa krav'ca," in tako se je pri nas tudi zgodilo, čeprav sva zadnje škatle preselila le dva tedna pred porodom. No, kljub temu, ko je bila Olivija malce starejša, smo se odpravili na Krk. Najprej samo za dva dneva, ki sta minila super. Tik pred začetkom snemanja Štorije pa smo šli na morje za šest dni in uživali. V Sloveniji je bil vročinski val, tam je pa prijetno pihljalo. Super.

Story: Pa je Olivija že pomočila nogice v vodo?

Zadnji večer, preden smo šli domov, smo šli na plažo in sva ji malce pomočila nogice v morje. Na plažo sicer nismo hodili, ker je še premajhna, imam pa kar veliko željo, da bi jo že kot malčico vpisali v poseben plavalni tečaj, ker tudi jaz zelo rad plavam, in tako bi lahko skupaj hodila na bazen.

Story: Pa ste eden od tistih očetov, ki želijo vse dokumentirati, spraviti, ki želijo, da bi ti trenutki trajali večno?

Ko je prišla Olivija, sem ravno zaključil vse obveznosti. Rodila se je namreč dva ali tri dni po zadnji predstavi v teatru in 14 dni po tem, ko smo zaključili snemanje Štorije, tako da sem bil dva meseca prost in sem ta čas izkoristil za nas. Z njima sem si želel preživeti čim več časa, ker kar slutim, kako naporen bo naš ritem, ko se bova oba s Tino vrnila na odrske deske.

Story: Vi sicer prihajate iz Ljubljane, tu pa ste si dom ustvarili v popolnoma drugačnem okolju. Kako se znajde mestni fant tu na Krasu?

Odraščal sem v bloku, v Ljubljani, na Vodmatu za kliničnim centrom. Takrat sem naravo spoznaval drugače, kot bi jo, če bi živel na vasi. Ampak ker že 13. leto živim na Primorskem, me je prebujanje narave, ki sem jo v teh letih spremljal, na neki način prevzelo. Takoj, ko sva se s Tino preselila na svoje, sva rekla, da bova nekoč imela nekaj takšnega, z vrtom. Že v prejšnjem najemniškem stanovanju sva imela vrt, zdaj pa imava tukaj pravo malo njivo. Imava veliko sadnega drevja in super zelenjavne pridelke na vrtu. Morda je to začetniška sreča, ampak moram reči, da nama vse super uspeva.

Story: In če že govorimo o hiši. Znate z orodji?

Hiša, ki sva jo kupila, je res lepo urejena, in to ravno na način, ki nama je všeč. Del okoli hiše in različnih ročnih spretnosti pa se počasi privajam in učim. Vsake toliko prosim kakšnega soseda, da mi kaj pokaže. Veliko stvari še ne obvladam, sem se pa pripravljen učiti in moram priznati, da mi je to v kar velik užitek.

Story: Na Krasu velja pravilo, da ima vsaka vas svoj prostor za 'balinanje'. Vi ste svojega že obiskali?

Res je. (smeh) Prejšnjo nedeljo sem bil prvič v našem vaškem domu.

Story: In kaj so rekli vaščani, ko so videli, da je v vas prišel Gušto?

Nisem se obremenjeval s tem. Najbrž so me na začetku gledali kot nekoga, ki ga poznajo s televizije, zdaj pa, ko se počasi spoznavamo, se mi zdi, da so name začeli gledati kot na vsakega soseda. Verjetno k temu pripomore tudi to, da se vsakodnevno srečamo v vasi, ko se s samokolnico in škornji Bata, umazanimi od zemlje, vračam z vrta. Potem kakšno rečemo, pokomentiramo vreme in gremo vsak po svojih opravilih. Sem pa vesel, da imam same 'fajn' sosede, ki so mi vedno pripravljeni svetovati in mi priskočiti na pomoč pri stvareh, ki jih še ne obvladam.

Story: Kaj pa vrtec?

O tem se še nisva kaj veliko pogovarjala. Do takrat je še dosti časa. Razmišljala sva sicer, da bi šla v vrtec v sosednjo vas. Všeč nama je, da gre za vaški vrtec.

Story: Kaj pa to pomeni?

To pomeni, da je malce bolj po domače. Da imajo zunaj vrt, obdelujejo gredice, na tak način. Glede na to, da sva se midva odločila za življenje v tem slogu, nama je všeč misel, da bi jo vpisala v tak vaški vrtec.

Story: Pa je Olivijo prišel sem pozdravit že kdo iz Štorije?

Vladimir Jurc in Maja Blagovič sta prišla, ker živita v bližini. Maja jo je brez oklevanja, v tistem trenutku, ko je vstopila, vzela v naročje in jo pestovala ves čas. Olivija ima zelo rada ljudi in tudi ona je zelo uživala.

Story: Ker živita blizu, se potem na snemanje zdajšnje šeste sezone igralci peljete skupaj?

Ja, seveda. Včasih gremo skupaj, če le snemamo istočasno, čeprav se to redko zgodi.

Story: In da se vrnem ... Je biti oče tako, kot ste si predstavljali?

V resnici je še lepše. Nisem se kaj veliko ukvarjal s tem, kako bo, ampak tako, kot je, mi je zelo naravno. V tem zelo uživam.

Story: Pa ste z malo Olivijo že bili čisto sami?

Seveda.

Story: In?

Mislim, da mi je šlo v redu. (smeh) Super sva se imela. Pela sva, plesala in se smejala. Tino je malce bolj skrbelo, kako bo. (smeh) Ampak samo zato, ker je Olivija dojena. Tina je zelo predana in skrbna mamica.

Story: Pa poznate že kakšen trik, kako umiriti dojenčka?

Rad se igram z različnimi liki, naglasi ... To zdaj počnem tudi pri Oliviji in ona se smeji. (smeh)

Story: Kaj pa zgodbice?

Zdaj ji še Tina bolj bere pravljice, jaz pa si jih sproti izmišljujem. Pa pesmice, napeve, pravljice ...

Story: Pa še zadnje vprašanje ... Glede na to, da igrate kitaro, je že dobila kakšno svojo pesmico?

Ja, seveda. Ima svoj napev in tudi na kitaro sem ji že igral, ampak bolj na začetku, ko je ponoči jokala. Sem bil kar ponosen in vesel, da sem našel način, kako jo pomiriti. No, tretji teden to ni več učinkovalo in sem moral najti nov način. Ampak ja. Tudi kitaro je že poslušala.

Kaja Milanič

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan38/2017

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 38/2017

Story 38/2017, od 14. 09. 2017