Primož Kozmus: Še vedno v najstniških letih

Primož Kozmus: Še vedno v najstniških letih (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
19. 7. 2016

Jutranji zajtrk v simpatični jedilnici, zgodnje plavanje v bližnjem bazenu in opoldanska kava s Primožem Kozmusom. Brestanica ponuja odlično možnost za oddih, potencial pa je prepoznala tudi družina Kozmus, ki je v mestu ob Savi uredila manjši hostel. Mi smo se zato povabili na kavo, kjer so nam razkrili, da ima pri upravljanju nastanitev prav vsak izmed njih svojo vlogo.

Preteklo jesen je nadvse uspešno športno pot sklenil slovenski zlati olimpijec Primož Kozmus, ki se je tako lotil novega posla. Že leta 2010 sta z ženo Majo odprla manjši hostel, najprej pa se temu nista pretirano posvečala, saj jima je zaradi športne kariere in preostalih obveznosti primanjkovalo časa. "Posebne želje po tem sicer nisem imel. Danes tako treniram tudi otroke v atletski šoli in rekorderko Barbaro Špiler, vpet pa sem tudi v atletsko zvezo. Aktivnosti je seveda preveč, vendar pa se v zadnjem času vedno bolj vidim v turizmu," je pojasnil Primož, ki mu je prenova, izpeljali so jo v preteklih mesecih, vzela veliko energije. Seveda je sodeloval pri izgradnji in bil, kot sta se izrazila Kozmusova, 'glavni garač', Maja pa je njegovo pridnost še posebej pohvalila. Predvsem želita graditi na lokalnih danostih, saj Primož sebe in svoje kariere ne želi izpostavljati. V 20 letih posla se je pozornosti prenajedel, tako bosta njegovim dosežkom posvetila le mali kotiček. Na njegovo udejstvovanje spominja le kladivo, vgrajeno v opečnato steno.

Vzameta si tudi čas zase

Okoliška ponudba je nadvse pestra in zajema vse od plavanja pa do jahanja in tenisa. Prav v slednjem Primož še posebej uživa. Nekajkrat na teden se s prijatelji odpravi na igrišče, kjer preizkusi svoj lopar, vendar priznava, da so številni lokalni fantje še vedno boljši, zato mora še veliko vaditi, da jih bo lahko dohitel. Obvlada? "No, obvladam ne, bil sem pač vrhunski športnik, zato so moji standardi nekoliko višji," v smehu razloži. Kljub napornemu urniku pa si par še vedno uspe vzeti nekaj časa tudi zase. Lani poleti sta tako večere, ko so gostje zaspali, preživela v visečih mrežah na terasi, kar je zanju posebne vrste sprostitev. Čez dan ju namreč polno zaposlita petletna Maria Rosa in triletni Maks. Maja je tako zadolžena za gostinstvo, Primož za gradnjo, otroka pa s svojo zgovornostjo in simpatičnostjo zaposlita goste. Med našim obiskom je deklica ravno dokazovala svoje znanje v igri človek ne jezi se.

Pesmice mu niso šle od rok

Primož se sicer že veseli počitnic, ki pa jih bodo zaradi posla preživeli doma. Z otrokoma se velikokrat v vročih mesecih odpravi na bazen, ukvarjajo pa se tudi s športnimi aktivnostmi. Poletnega počitka tako ne bo, morda pa si bodo oddih privoščili jeseni. Takrat pa bo v prvi razred zakorakala tudi zdaj šestletna Maria Rosa, ob tem pa so se tudi v ponosnih starših vzbudili spomini na prva šolska leta. Nekdanji olimpijec sicer priznava, da ima bolj slab spomin, saj hitro vse pozabi, kljub temu pa se nekaterih stvari vseeno še spomni. Tako nikoli ne bo pozabil prvega cveka v drugem razredu. "Nisem se naučil pesmice Ciciban in čebelica, zato sem dobil nezadostno oceno, vendar pa sem jo kaj kmalu popravil s petico," nam je zaupal Primož, ki nikoli ne bo pozabil niti pionirjev. No, takrat si prav zagotovo ni predstavljal, da ga čaka izjemna športna pot, zdaj pa želi svoje znanje prenesti tudi na mlajše.

Za otoka bi bilo bolje, da ne zaideta v profesionalni šport

Tako Maria Rosa kot triletni Maks sta že pokazala zanimanje za met kladiva, vendar bolj v duhu igre kot karkoli drugega. To je bilo zanimivo mesec dni, potem pa je bilo zanimanja kmalu konec. Primož priznava, da tudi sam nima velike želje, da bi se otroka nekoč znašla v profesionalnem športu, saj se zaveda, kaj bi to pomenilo zanju ter za njiju z Majo, kljub temu pa je prepričan, da bo otroka ne glede na njuno odločitev v življenju podprl. Po njegovem mnenju je za profesionalni šport izrednega pomena red. "Vem, da bi bil tudi kot trener svojih otrok zelo 'zariban', saj bi želel vzpostaviti disciplino, kar pa je lahko nevarno. Pri vzpostavljanju reda namreč pride do velikega konflikta, saj sem sam zelo discipliniran, to pa je težko zahtevati tudi od lastnega otroka," nam je zaupal.
Otroka sta še mlada, zato se Primož še ne pripravlja na najstniška leta. "Saj še sam nisem dobro prilezel ven iz najstništva," v smehu pove metalec kladiva, ki je odločen, da bodo težave reševali sproti. Pri vzgoji namreč ne želi komplicirati, saj se zaveda, da bodo otroci ne glede na njegove želje izbrali svojo pot.

Če si tudi sami želite nekaj dni preživeti v mirnem okolju, v bližini Save in čudovite narave, odklikajte na stran: www.hostel-kozmus.si, kjer boste našli vse informacije, pa najsi bo vikend oddih, poležavanje ob bazenu ali aktivne počitnice na kolesu.

■ Nika Arsovski