Primož Peterka: Kako poteka zdravljenje v Begunjah?

Vir: Lea
7. 3. 2012

Potem ko smo prejšnji teden razkrili novico o ločitvi Primoža in Renate Peterka, smo že dan za tem izvedeli, da Primož ni več zdržal pritiska in se je s podporo vseh domačih odločil za zdravljenje v Psihiatrični bolnišnici Begunje.

Kot so sporočili prek PR-službe Smučarske zveze Slovenije, so Primoža v bolnišnico sprejeli zaradi izčrpanosti in psihičnih pritiskov in da na zdravljenju ostaja do nadaljnjega. Pozanimali smo se, kaj to pomeni in kako sploh poteka zdravljenje.

Na spletni strani bolnišnice je med drugim zapisano, koliko postelj imajo in kako poteka program zdravljenja v dnevni bolnišnici: “Na oddelku se zdravijo pacienti z odvisnostjo od alkohola in s sočasnimi duševnimi motnjami, ki po svoji klinični sliki takrat ne zahtevajo drugačnega zdravljenja. Zdravljenje poteka po načelih terapevtske skupnosti v dveh terapevtskih skupinah. Metodološko sloni zdravljenje na več terapevtskih tehnikah, osnova pa jim je skupinska psihoterapija.

Program zdravljenja je zasnovan tako, da omogoča pacientom spoznavanje in sprejemanje svoje bolezni, spoznavanje sebe in svojih potencialov za spremembe svojih vedenj pri reševanju posledic odvisnosti in problemov v življenju ter za aktivno ustvarjanje in sprejemanje odgovornosti v odnosih z bližnjimi. Pri zdravljenju sodelujejo tudi svojci; če živi pacient v partnerskem odnosu, je sodelujoči svojec partner. Terapevti s svojimi strokovnimi izkušnjami vsakemu pacientu nudimo oporo in ga spodbujamo k aktivnemu spreminjanju in osebnostni rasti, katere osnova je abstinenca od alkohola in vseh drugih psihoaktivnih snovi. Pacienti morajo biti ob sprejemu na oddelek trezni in ne smejo več imeti težav z abstinenčnimi simptomi ali drugimi obolenji, ki spremljajo odvisnost in ki bi zahtevala trenutno intenzivnejše zdravljenje v drugi bolnišnici.”

Zapisano je tudi, da mora biti prisotna motivacija pacienta, ne le za abstinenco, ampak tudi za reševanje težav in spremembo življenja. Pomembna je tudi ugotovitev zdravnika, da je iz zdravljenja pacient zmožen nekaj pridobiti glede kakovosti svojega življenja. Zdravljenje v bolnišnici traja od šest do osem tednov; po četrtem tednu imajo pacienti pravico do izhoda domov ob koncu tedna. Bolnišničnemu zdravljenju sledi zdravljenje po programu in v obliki dnevne bolnišnice, ki traja nadaljnje tri do štiri tedne.

Priporočamo