Priporočilo Nives Orešnik: Zase poskrbite že med letom!

Priporočilo Nives Orešnik: Zase poskrbite že med letom! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
25. 3. 2018

Kmalu nas bodo zasuli članki o popolni poletni postavi, izklesanih mišicah in privabljanju pogledov na plaži, še preden se to zgodi, smo se po nasvet zatekli k osebni trenerki in nekdanji miss Slovenije Nives Orešnik, ki nam je zaupala, da je vse skupaj precej lažje, če zase skrbimo že med letom, saj si s tem prihranimo stres, ki bi lahko nastal zadnje mesece pred poletjem.

Se strinjate, da je treba za poletno telo poskrbeti v zimskih mesecih, torej da bi morali za najboljši videz v kopalkah garati že pozimi?

Telo bi morali vzdrževati vse leto. Vsako leto je poletje in ves čas bi morali skrbeti za svoja telesa. Vem, da je to s poletnimi telesi dobra motivacija, vendar je moja filozofija drugačna. Ne zdi se mi prav, da se trudimo, da bi bila naša telesa tiptop samo za dopust. Takrat nas ljudje ne ocenjujejo, na plaži v Egiptu, Grčiji ali pa kjerkoli drugje nas verjetno sploh ne poznajo, sami s sabo pa smo vse leto. Prav zato bi se morali truditi, da bi bili tiptop zase, vse leto, ne samo za en teden na plaži.

Poleti pokažemo malo več gole kože kot sicer, zdaj pa smo zaviti v debele plašče ...

Zdi se mi prav utopično, da bi mislila, da vsi na plaži ocenjujejo le mene. Ko gremo na dopust, morajo biti naša telesca tiptop, medtem ko samemu sebi telo, kožo kažemo vsak dan. Pa partnerju tudi. Tisti, ki se ne počutijo dobro v svoji koži, se vse leto morijo, spomladi so nesrečni zaradi postave. Pred poletjem, ko vsi vidijo njihovo nesrečo, pa poskrbijo za izklesano telo. (smeh) Mislim, da bi bili precej bolj zadovoljni, da ne govorim o odnosih, če bi imeli tak življenjski slog, da bi bili ves čas preprosto fit. To ne pomeni popolnih mer, temveč zdrav občutek zadovoljstva v telesu. Včasih se počutiš odlično brez popolnih mer, ker si zdrav, spočit, uživaš dobro hrano. Takrat je vse lažje. Ne ukvarjaš se z videzom. To je vse povezano. Vse skupaj pa odseva v energiji, samozavesti. Več imaš pozitivne energije, več pozitivnih stvari privlačiš.

Pa vendar se člankom, ki nas zasujejo v mesecih pred poletjem, ne moramo izogniti.

Rada poudarjam, da svet služi na našem slabem počutju. Kupujemo kozmetiko, tablete, iščemo bližnjice. Vse je malo tako ... Na svetu se vse vrti okrog denarja. Jaz pa spodbujam ljudi, da lahko veliko naredijo sami. Veste, kaj najbolj pogrešam? Manj ekstremov in pretiravanja. Dobivam vprašanja o tem, koliko kalorij ima kava. Uredimo prehrano in gibanje, potem pa se ukvarjajmo z malenkostmi.

V katerem grmu pa potem tiči zajec?

Vztrajanje v daljšem časovnem obdobju pri treningu in prehrani pokaže rezultate. Pri ljudeh pogrešam to konstantnost, pa naj gre za prehrano ali šport. Dolgoročno je to precej bolje, hkrati pa se izogneš šokom pred poletjem, ko je treba poskrbeti za popolno poletno postavico. Nihče ti ne more zbuditi slabe vesti, saj si okej. Ljudje zapravimo vse preveč svojih živcev, energije in časa, da si rešujemo mesece slabega počutja.

Svet služi na našem slabem počutju!

Vendar pa rešitev ni zgolj gibanje, temveč tudi prehrana, in obrnjeno, kajne?

Pri teži samo s prehrano ni mogoče vsega odstraniti, ni tako učinkovito kot ob združevanju z gibanjem. Naše telo je narejeno za gibanje, če se ne gibamo, se hitreje staramo. Pridelamo malo morje zdravstvenih težav. Mislim, da tega nismo še povsem sprejeli, minimalni standardi zdravnikov so nujni za naše zdravje. Gre za kemijske reakcije, ki so nam prirojene in se jim ne moremo izogniti.

To so dejstva, mi pa moramo izbrati, kaj nam ustreza.

Oblika prehrane in gibanja sta odvisna od vsakega posameznika. Z 21. stoletjem je prišel še stres, nov vidik, s katerim se bomo morali prej ali slej ukvarjati. Smo sedeči, pod stresom ... nekaj bomo morali narediti! Hecam se, da se bomo morali s sedenjem in hrbtenico ukvarjati toliko, kot se ukvarjamo z umivanjem zob. Če bo šlo tako naprej ...

Kaj pa vas motivira, kadar niste najbolj razpoloženi za gibanje?

Motivacija? Ravno dobro počutje. Ne da se mi sedeti pri zdravnikih, nočem imeti kupa tablet že čez nekaj let. Hočem biti dolgo mlada, nočem si na stara leta kupovati zdravja za nazaj, če lahko nekaj storim že danes. Razmišljam vnaprej in vidim na svojem počutju – ko pride obdobje, ko ne skrbim zase, negativno razmišljam, ne počutim se lepa. Pa bi morda kdo rekel, da nimam teh težav. Če ne skrbiš zase in za svoje zdravje, to ne prinaša sreče. Ljudje smo po naravi leni in prisegamo na bližnjice, pa vendar nimam sama s sabo toliko dela, kot deluje, ne prisegam na ekstreme, temveč živim svoje življenje in sem konstantna. Meni je fino! Vsak bi moral najti kaj takšnega.

Foto: Helena Kermelj, osebni arhiv