Intervju s pevko Alyo: Privabiš tisto, kar si želiš!

"Jaz sem temperamenten človek. Če imaš v sebi veliko ognja, je rdeča barva obvezna." (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
31. 7. 2021

Pevka Alya že od nekdaj v sebi nosi ogenj. Poznamo jo kot temperamentno in energično žensko, ki med ljudi širi nalezljivo dobro energijo in vibracije. Hkrati stopa na pot novega poglavja, kjer se nam odpira in poje o ljubezni. O nežnosti poje v novi skladbi Ti z mano znaš, kjer opeva hvaležnost in predanost v odnosu. Pustimo ji, da o pozitivnih frekvencah spregovori sama.

Med sestavljanjem vprašanj sem se spraševala, katero skladbo najprej povežem z Alyo. Zame je bila to skladba A veš, za prijateljico spet neka druga. Raznolikost Alyinih skladb omogoča, da se vsakdo poveže s tisto, ki mu je v danem trenutku najbližje. Vsaka skladba govori zase in vsaka se poveže z določenim delčkom srca.

Alya

Na glasbeni sceni ste že kar nekaj let. Katera vaša skladba je po vašem mnenju najbolj prepoznavna?

Skladba A veš je bila zagotovo prelomna točka v mojem življenju. Jan Plestenjak me je poklical in rekel, da ima zame skladbo ter da se morava dobiti. Ko sva jo prvič preigrala, je bila v počasnejšem tempu. Pela sem besede, ki jih drugače ne bi nikoli. Govorim o besedilu, kjer se razgališ. Že kot najst­nica sem bila znana po tem, da nisem želela pokazati svojih ran.

la sem proti svojim ciljem, nisem se opravičevala in nisem jokala. Velikokrat so mi rekli, da je prav, da se odprem in da ljudem pokažem svoja čustva, ampak sem imela s tem precej težav. In to, da je Jan dosegel, da sem se dejansko začela odpirati, spominjati, tajati, postajati bolj ženstvena in mehka, je bilo navidezno nemogoče. Jaz še vedno pravim, da je to Janovo maslo.

Alya

Kako zdaj gledate na svojo preobrazbo iz zaprte v bolj odprto osebo?

Vesela sem za preobrazbo, saj mi je pokazala lepše čase. Bolj tople, široke, odprte in prijazne. Za tem se je zgodil preobrat s pesmijo Dobro jutro, življenje. Če bi zdaj vprašala mlajšo generacijo, katero pesem poznajo, bi omenili prav to.

Torej ste se skozi kariero spremenili tako na glasbenem kot tudi na osebnem področju?

Ja, zelo. Zdaj pojem o bolj odprtih in ljubezenskih tematikah. Je pa šlo počasi in z manjšimi preskoki – ni šlo s črnega na belo. Vse, kar sem delala, sem delala, ker sem se poslušala. Vsako stvar sem pretehtala in jo čutila. Letos je deseta obletnica sodelovanja z Raayem. Všeč mi je, ker me pozna in ve, kaj si želim. Najnovejšo skladbo Ti z mano znaš sta napisala Marjetka in Raay skupaj.

Ta pesem je korak v novo mene, ki je mogoče prej ljudje niso poznali. Šli smo še globlje glede izraznosti in zdaj se končno počutim udobno v tem, v čemer se prej niti pod razno nisem. Ravno zadnjič pa sva se pogovarjali z mami, ki je zame napisala skladbo Fluid, ki je bila najboljša rock skladba leta 2004. Ugotovili sva, da nisem želela peti nežnih in romantičnih skladb. Prepovedano je bilo kakršnokoli namigovanje na ljubezen. Ampak zdaj sem ugotovila, da mi je všeč, ker življenja ne kompliciram več. Na koncu ugotoviš, da je najpomembnejše, da si srečen in da daješ ljubezen, ker jo potem tudi prejemaš nazaj. Ja, tako preprosto je.

Se počutite izpeto?

V karieri se vsak izvajalec v določenem obdobju počuti izpetega. Takrat si izžet in brez idej. Zdi se ti, da si pokazal že vse. Zanimivo je, ker zdaj delujem tudi na hrvaški sceni in lahko raziskujem. Jezik mi ne predstavlja težav. Na Hrvaškem so me res lepo sprejeli in tudi založbo imam tam. Ker so mi odprta druga vrata, se počutim zelo svobodno. Tam dobim krila in motivacijo za nove stvari. Preveč iskreno bitje sem in rada pokažem, kar čutim. To tudi povem, s tem nimam nobenih težav. Če nimam kaj za povedati, se raje umaknem.

Pa ste že kdaj zabredli v težave zaradi svoje iskrenosti?

Točno vem, kaj govorim, ne zapletam se v zadeve, s katerimi bi nekoga užalila. Je pa res, da včasih kaj nepremišljeno bleknem. Moja šibka točka so ljudje, ki jamrajo. Mogoče sem malo znana po tem, da rada pomagam ljudem in jim svetujem, ker se tudi sama veliko ukvarjam s sabo in sem v življenju veliko spremenila. Tisti, ki me poznajo, točno vedo, da če želijo zanetiti požar pri meni, morajo reči, da nekaj ni mogoče. V sebi imam ogromno ognja.

Alya

Ali se že od nekdaj tako posvečate sami sebi?

Že od nekdaj me zanima vse, kar je alternativno in drugačno. Ko se pogovarjaš z nekom, ki je zbolel ali je tik pred smrtjo, je zanimivo, da šele takrat nekaj začutijo. Ali ni to žalostno? Mi moramo te občutke negovati že zdaj. Želim povedati, da je treba poslušati sebe in verjeti, kar želiš početi. Če verjameš in če to počneš s srcem, bodo stvari prišle do tebe. Meditacija je recimo bližnjica do tega. V meditaciji sprostiš svoje telo in greš na drugo frekvenco.

Vse je v frekvencah, vse je merljivo. Pomembno je, da se priključiš na pravo frekvenco. Ali ni zanimivo, da določeni ljudje ne pridejo v stik s tabo? Zakaj? Mi takrat rečemo, da nismo na isti valovni dolžini, ampak v bistvu gre za frekvenco. In če se ti povežeš na frekvenco uspeha, to pomeni, da se boš začel družiti z uspešnimi ljudmi, s takšnimi, ki ti ustrezajo - in takrat ni možnosti, da prideš v stik z drugimi. Čustva so frekvenca. Ko odpreš srce in brez strahu dovoliš, da pridejo dobre stvari do tebe, in verjameš, da si to zaslužiš – takrat se lahko zgodi vse.

Strah nam zapira srce, misliš, da si nečesa ne zaslužiš. Govorim o izjavah, kot so: “To ni možno, ker nisem iz prave družine. To ni možno, ker živim v Sloveniji. Ne, ne bom tega, ker je predrago.” Nato bereš zgodbe ljudi, ki niso imeli izobrazbe, ampak so si nečesa tako želeli, so bili strastni, nato pa so razturali in so zdaj srečni in uspešni. Ni meja. Ko to ugotoviš, doživiš nekaj najlepšega.

Alya

Meditirali ste tudi z dr. Joejem Dispenzijem, o katerem se vse več govori. Kot pravite, ste se tam ogromno naučili in svojo meditacijo le še poglobili. Ali ravno iz meditacije izvirata vsa vaša dobra volja in pozitivna energija, ki jo oddajate?

Joj, hvala! Čeprav so seveda dnevi, ko se manj smejem in si moram spočiti obrazne mišice. (smeh) Priznam, da zadnje čase opažam, da imam ogromno stvari in da sem res utrujena. Vidim, da bom morala spremeniti nekaj, ker ni normalno, da tako hitim. Ampak bom! Vem, kako mi je pomembno, da se v družbi nekoga počutim prijetno, zato se vedno potrudim, da se nekdo v moji družbi počuti prijetno. Meditacija je zagotovo prispevala k mojemu počutju.

Ampak težko je biti ves čas prisoten.

Ja, točno to! O tem bi lahko govorili. Ljudje nismo več prisotni. To me jezi. Rada sem prisotna. Stvari enostavno gredo mimo mene, ker imam preveč stvari. Spet bi rada absorbirala in doživela stvari, okolico, tudi ljudi. Kadar imam preveč stvari, mi to res ne uspeva. Dnevi gredo zelo hitro mimo. Prehitro.

Kako si vzamete čas zase?

Trenutno bi zagotovo šla na koncert, ker bi mi to predstavljajo sprostitev. Ampak tukaj nastopi težava glasbenikov. To je poklicna deformacija. Čeprav sem pod odrom, sem na odru. Me razumeš? Ko sem gledala Evrovizijo, sem bila kar tam. Mimogrede, zaljubljena sem v zmagovalce. Skratka, sprostitev mi pomeni to, da sem en dan prosta in da lahko grem v naravo ali v miru pojem kosilo. Všeč mi je, ko se lahko z nekom v miru pogovorim. Sem človek, ki ne mara majhnih pogovorov. Raje izbiram daljše, poglobljene. Ne v slabem pomenu, ampak hitri in kratki pogovori mi pijejo energijo. Cenim, da se lahko z nekom globoko pogovarjam, ker nisem površinski človek.

Verjetno se tudi obkrožate s takšnimi ljudmi, ki imajo enake vrednote.

Res je. Privabiš tisto, kar si želiš. Vesela sem, ker imava z mami strašno lep odnos. To, da se lahko na takšen način pogovarjava, mi veliko pomeni. V mojem življenju je le nekaj takšnih ljudi. Tiste prijatelje, ki imam, mi sežejo globoko v srce.

Kako ohranjate mladostni videz?

Z meditacijo, prehrano in pozitivnimi mislimi. To, kar razmišljaš, to se odraža. Če ima nekdo negativne misli, ne more imeti odprtega pogleda na svet. Obkrožam se z ljudmi, ki mi ustrezajo in rada imam življenje. Tudi to se odraža v vsem tem. Trenutno smo si res spočili, ker ni bilo toliko ponočevanja.

Kakšen je vaš recept za jutro po naporni noči?

Če se imaš fajn, to sploh ni težava. Evo, to je recept. Imam pa lastnost, da se lahko sprogramiram. Če se odločim, da bom vstala ob petih, bom vstala ob petih. Doma mi rečejo, da sem vojak. Sem iz oficirske družine in kot umetniški otrok nisem imela nekega reda. Zdaj, ko imam ogromno stvari in si želim narediti nekaj iz svojega življenja, mi pa rečejo, da sem vojak.

Med brskanjem po videospotih izstopa ena stvar - rdeče obleke v skoraj vsakem drugem videu. Se za tem skriva kakšen razlog ali je to le vaša barva?

Ja, to mi je reklo že veliko ljudi. Rdeča, roza in bela so moje barve. Sem temperamenten človek. Če imaš v sebi veliko ognja, je rdeča barva obvezna. Rdeča je drzna in z rdečo ne moreš zgrešiti, če želiš biti na odru. Na odru imam rada izrazite stajlinge, čeprav so se skozi leta zelo spremenili. Zdaj se najdejo tudi kakšni bolj umirjeni. Če imaš kakšen enostaven kos oblačila, ampak v živi barvi, to naredi takojšen vtis.

V oči nam je padla vaša prečudovita rdeča obleka v zadnjem videu, kjer ste peli s Kvatropirci.

S Kvatropirci se poznamo že zelo dolgo. Oni so res žurerji in prave face. Občudujem jih in obožujem Dalmacijo, saj tam deloma tudi živim. Rekla sem jim, da moramo pripraviti nekaj skupnega. Odločili smo se za skladbo Spet zaljubljena. Glede obleke pa – res se je veliko govorilo o tej obleki in o dekolteju. Že večkrat sem delala s to izposojevalnico oblek in ker sem si pri njih izposodila že kar nekaj oblek, sem to vzela, ne da bi jo poizkusila. Nisem vedela, da ima takšen dekolte. Fantje so mi seveda rekli, da je v redu. Krasna obleka, ampak pokazala je res veliko. Že dolgo se mi ni zgodilo, da nečesa ne bi preizkusila, tako da ne smem več tega narediti. (smeh)

Alya

Tokrat ste skladbo Spet zaljubljena prelevili v akustično izvedbo. Vam je akustika pri srcu?

Akustiko obožujem. Noro mi je všeč. Prejšnjo ploščo smo delali akustično, ker sem hrepenela po tem. Delali smo koncerte po gradovih in kulturnih domovih in bilo je res prečudovito. Obožujem gradove. Če bi lahko, bi živela na enem. (smeh)

Ljubezen je glede na vaše skladbe pomemben del vašega življenja. Skoraj vse nedavne skladbe so ljubezenske.

O tem me ni več strah govoriti. Med zaprtjem sva imela z Rayem priložnost pripraviti več zadev, kar je sicer nemogoče, saj je zelo zaseden. Rekla sem si, da je čas, saj toliko govorimo o odnosih. Med korono smo se lahko vsi zazrli vase in ugotovili, kaj je v življenju najpomembnejše. In upam, da tudi ugotovili, da so najmanjše stvari, ki jih včasih jemljemo samoumevne, včasih v življenju tiste največje. Govorim o družini in partnerju. Nič ni samoumevno – niti to, da imaš streho nad glavo ali starše, partnerja ali prijatelje, ki te podpirajo. Prav je, da govorimo o odnosih.

A vendarle o svojem zasebnem odnosu s partnerjem ne radi govorite.

Hvaležna sem medijem, ker razumejo, da vseeno zasebnega življenja ne želim deliti. Ne čutim tako. To je edina stvar, ki je samo moja. Imam svoj kotiček, kamor se skrijem in se napolnim.

Kaj vas zares osrečuje v življenju?

Točno to, o čemer pojem. Majhne stvari. Osrečiš me tako, da mi poveš kaj lepega, da si prijazen ali me presenetiš z majhnimi stvarmi. Rada grem v neznano. Že to, da me nekdo pelje na sprehod, kjer še nisem bila. Všeč mi je bilo, ko se je moja družina pred kratkim zelo potrudila za moj rojstni dan in me resnično lepo presenetila. To mi je bilo nekaj najlepšega. Nihče ti ne more podariti sreče ali ljubezni. Vse je v nas samih.

Napisala: Živa Avžner // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story