Raay in Kataya (Tangels): Izziv našla v risankah

30. 7. 2009 | Vir: Lea
Deli

Član skupine Tangels, Raay, se je vrgel v še eno preizkušnjo. Kje je izziv našel tokrat? Hja, ne boste verjeli – v risankah.

Na povabilo Studia Ritem je skupaj s pevko Katayo, prav tako članico skupine Tangels, začel sinhronizirati risanko Lazy Town, ki jo otroci (in seveda odrasli) lahko spremljajo na Pop TV.

Studio Ritem je studio, kjer snemajo sinhronizacije za glavne celovečerne risanke, in je edini, ki ima uradno licenco za snemanje Disneyjevih risank pri nas. No, in prav tam sinhronizirajo tudi v tujini večkrat nagrajeno risanko Lazy Town oziroma v prevodu Leno mesto, ki so jo na Pop TV začeli predvajati letos spomladi.

Gre za risanko z dodelano grafiko, veliko glasbe in s konceptom promoviranja zdravega življenja – glavni junak Sportacus za sladico recimo je korenje, za zajtrk pa jabolko. Če to ni zdravo … Za sinhroniziranje omenjene risanke so k sodelovanju med drugim povabili Raaya, za katerega so – prek sodelovanja z založbo Menart – izvedeli, da je sinhronizacija njegova velika ambicija (vso osnovno šolo je bil namreč igralec v gledališču in pri lutkah), povabili pa so tudi njegovo soborko pri Tangelsih, pevko Katayo.

Po uspešno opravljenem testu glasov – s svojim govorom in petjem sta navdušila celo lastnike licence, Islandce! – so jima dodelili vlogo glavnih junakov. Kataya je postala Stephanie, Raay pa Sportacus. Slednji je mišičast, postaven in prijazen, na prsih pa ima kristal, ki mu zapiska vsakič, ko je v Lenem mestu kdo v težavah.

Potem poje sadje ali zelenjavo in dobi neverjetno moč, da lahko rešuje. Glavni junak torej promovira športne aktivnosti, zdravo prehrano, zdravo življenje na sploh in pomoč v stiski, poleg tega, da je risanka poučna, pa je tudi noro smešna.

Nažiraj se z odojkom, picami in tortami!

Glasba in petje sta ena bistvenih značilnosti risanke Lazy Town. V vsaki so trije songi – uvodni, ki ga pojejo člani skupine Tangels, vmesni, ki ga odpoje Kataya, Raay ali kdo od drugih soustvarjalcev, in pa zaključni song, ki ga poje Kataya. Raay, ki je v tem projektu tudi glasbeni vodja vseh songov, pravi, da so snemanja precej naporna.

“Ena serija traja pol ure, snemava pa jo urico, urico in pol. Tako je zdaj, ko sva že bolj izkušena, na začetku pa sva seveda potrebovala več časa.” Poudari, da se v studiu, kjer snemajo, počutita zelo sproščeno, ko so na vrsti odmori, pa je poskrbljeno za pravi odklop. Imajo mizo za biljard, ročni ‘fuzbal’, jedilnico, klavir … Skratka, ni da ni. Predvsem pa je veliiiko smeha – tako med ‘pavzami’ kot tudi … khm, ja, med delom.

“Včasih, ko si že utrujen, med snemanjem v šali spremeniš kakšen stavek. Enkrat vem, da je Sportacus v scenariju rekel: ‘Za dobro počutje moraš pojesti veliko sadja in zelenjave’, jaz pa sem, utrujen od celega dneva, posnel: ‘Če hočeš biti zdrav, se vsak dan nažiraj z odojkom, picami ter tortami, dokler se ne sesedeš’. No, in potem je bilo za celo goro smeha!”

Bil je tudi tovornjak

Poleg risanke Lazy Town je Raay snemal še različne vloge tovornjakov v risanki Mojster Miha, svoj glas pa je posodil tudi v celovečernem risanem filmu Winx. Kot otroku mu je bila najljubša risanka Smrkci. “Gargamel se mi je zdel odličen lik. Smejal sem se mu in navijal za smrkce,” pravi Raay.  Ko govori o svojem današnjem najljubšem izboru, pa ne more mimo omembe Ledene dobe. Všeč so mu prav vsi deli.

“Risanke si velikokrat ogledam tako v izvirniku kot v domači predelavi, in čeprav je pravilo, da je izvirnik le izvirnik, se mi zdi, da v Sloveniji kakšne risanke včasih tako dobro predelajo, da so na koncu v slovenskem jeziku še boljše.” Tako misli tudi za risanko Lazy Town, ki so jo, kot že rečeno, pri nas začeli sinhronizirati spomladi. Počasi se bližajo koncu snemanja prve sezone, v kateri je 35 polurnih epizod, druga pa jih ima 18.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu