Raay in Marjetka sta se lotila velikih projektov

Raay in Marjetka sta se lotila velikih projektov (foto: Sara Žigon) Sara Žigon
Vir: Story
2. 5. 2015

Glasbenika Raay in Marjetka, člana zasedbe Maraaya, imata s pripravami na Evrovizijo polne roke dela. Še slab mesec ju loči od potovanja na Dunaj, kjer bo letos potekalo glasbeno tekmovanje. Pred kratkim pa sta naredila velik korak in svojim učencem omogočila biti del evrovizijske pravljice. Najprej sta z njimi posnela Here for you v posebni preobleki, nato pa sta jih popeljala v prestolnico staromeščanske zgodovine, kjer so posneli še videospot, in jim predstavila mesto, ki ju bo zaznamovalo v vseh pogledih. Tako in drugače.

Čas med 18. in 24. majem bo letos v znamenju jubilejnega 60. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki ga je v avstrijsko prestolnico prinesla lanska zmagovalka Conchita Wurst. Izbor, ki bo potekal v znameniti Wiener Stadthalle, bo v polfinalih gostil 33 držav, sedem pa jih je uvrščenih naravnost v veliki finale. V drugem polfinalnem večeru, ki bo 21. maja, bomo videli tudi Slovenijo, ki jo letos zastopata člana zasedbe Maraaya, Marjetka in Raay.

Popsingovci so s svojo učiteljico  zapeli posebno verzijo ‘evrovizijske slovenske himne 2015’ - Here for you.Oba se že veselita velikega nastopa, in da bosta promocija in dobra energija še večja, sta poskrbela že pred kratkim, ko sta se z veliko družbo in dvema avtobusoma odpravila proti Dunaju. Raay in Marjetka sta namreč želela omogočiti biti del evrovizijske pravljice tudi vsem učencem Popsing-ga, ki se učijo pri Marjetki.

"Vzela sva ves 'razred' in jih odpeljala na Dunaj, kjer smo posneli in zapeli v videospotu Here for you," začne pripovedovati Marjetka. "Porodila se nama je namreč ideja, da bi lahko predstavili utrip tega mesta in Evrovizije našemu podmladku, in v nekem trenutku se je vse zgodilo zelo hitro. Najina ideja je naletela na odličen odziv in skupaj z Radiem 1, ki je mladim omogočil izlet na Dunaj, smo popeljali kar dva avtobusa, v enem so bili najini učenci, v drugem pa starši.

Videospot smo snemali okoli glavnih znamenitosti Dunaja, kot tudi pred halo, kjer bo potekalo tekmovanje. Res je bilo nepozabno," doda in nadaljuje: "Dunaj nama je všeč in pred tem sem ga že dvakrat obiskala. Je resnično mogočno staromeščansko mesto s čudovito arhitekturno in kulturno zgodovino. Že v samem središču mesta stojijo mogočne stavbe, kot so katedrala svetega Štefana, Graben, Muzej narodne zgodovine, Dunajska mestna hiša in seveda cesarska palača Hofburg, Schönbrunn, Prater, filharmonija, hiša glasbe in državna opera. Joj, koliko stvari je še treba videti. (smeh) Pozna se zgodovina, ki jo mesto ima in za katero živi," še pove Marjetka.

"To, da je šla naša 'mlada delegacija' na Dunaj snemat dodatni videospot za slovensko pesem, in to v kombinaciji učiteljice z učenci, je nekaj, česar verjetno ni naredil še nihče. Režiser videospota je bil Niko Karo, ki je posnel tako najin evrovizijski uradni videospot kot lanski Tinkarin ter mnogo drugih. Radio 1 je poleg prevoza omogočil tudi to, da nismo bili lačni in žejni. Pravijo, da so mladi glasbeniki prihodnost slovenske glasbe, in seveda se je vsem skupaj zelo dobro zdelo. Že drugič sva svojemu 'razredu' omogočila vpogled v profesionalno ustvarjanje glasbenih izdelkov, ne da bi za to potrebovali kakršenkoli resničnostni šov. Lepo je deliti svoj uspeh tudi z drugimi."

Raay in Marjetka sta si tudi želela, da mladim na čim bolj pristen način približata evrovizijsko dogajanje, poleg tega pa menita, da je treba graditi na mladih talentih in jim omogočiti čim več lepih spoznanj. "Celotna zgodba se je začela tako, da najprej nismo vedeli, ali bomo posneli spot v studiu ali kje drugje v Sloveniji. Čeprav je pri nama ves čas tlela želja, da bi odšli na Dunaj, pa je bila vse skupaj sprva (pre)velika ekspedicija, in ko smo to izpeljali, sva bila oba presrečna. Na neki način smo začutili Dunaj in zraven ponesli tisto dobro energijo," povesta.

"Snemali smo na različnih lokacijah, po večini vse na javnih mestih. Dovoljenj nismo potrebovali, saj nismo snemali v notranjosti kakšnih prostorov. Snemali smo pri Schönbrunnu, okrog mestne hiše, pred evrovizijsko dvorano in parlamentom. Zajeli smo tisti utrip javnega življenja in zgodovine Dunaja na zanimiv, drugačen način. Mislim, da bo videti vrhunsko. Ne dokumentarno, ampak čarobno! (smeh) Na prav poseben način je v pesem vkomponiran Dunaj in ne vem, ali imajo Avstrijci tako lepo predstavljen Dunaj skupaj s Slovenijo," še doda Raay.

Skupinski selfie ob  znamenitem Schönbrunnu.Glede na to, da sta starša, Marjetka in Raay dobro vesta, kako pomembna sta dobra vzgoja in vzgled, ki jo dajeta mladini in otrokom okrog sebe. "Res staviva na mladino in pomembno nama je, da se razvijajo v pozitivnem duhu. Da so jim vodilo uspeh, glasba in vse tisto, kar radi počnejo in kar jih veseli. Tudi sam vedno stremim k temu, da iščem mlade talente, ki jih spodbujam na njihovi poti. Veliko raje kot že uveljavljene pretkane ali izoblikovane glasbenike. Večji izziv mi je delati še z neznanimi talenti in jih popeljati do uspeha, ali pa z nekom, s katerim ti je delo resnično v užitek. Tako je bilo recimo s Tinkaro Kovač, s katero smo lani sodelovali. Ona je ena od tistih, s katerimi lahko uživaš. Sicer pa resnično uživam v tem, da lahko pomagam nekomu od začetka in ga na njegovi poti pozitivno usmerjam. Nekaj podobnega je z našo Niko Zorjan. Bila je najina učenka, ki se je razvila v čudovito glasbenico. Vesel sem, da je bila z nami na Dunaju, in zadnji kadri so tudi njeni," še doda Raay.

Velika misija Evrovizija je bila tako uspešna in dvojec Maraaya čakajo novi izzivi. "Kar nekaj dela je še pred nama in lotila sva se velikih projektov, ki so vezani tudi na promocijo Slovenije v sklopu Evrovizije. Letos bo res nekaj posebnega in veselim se, da se bodo stvari izpeljale. Trenutno se ukvarjava s tem in upava na najboljše," še dodata. Vsekakor do danes nista ostala neopažena in na številnih forumih že kotirata izjemno visoko. Vsekakor je pesem Here for you deležna številnih pozitivnih komentarjev.

Napisala MIMA

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story17/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 17/2015

Story 17/2015, od 23. 04. 2015