Raay in Marjetka Vovk (Tangels): Vidu omogočava le najboljše!

“Nekateri so bili presenečeni, a vendar se nama je zdelo, da Vid tega (še) ne potrebuje, sploh ne v prvem letu,” pravita Marjetka in Raay. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
5. 2. 2013

Glasbenika Marjetka in Raay Vovk sta pred dobrim letom postala starša fantka Vida, ki je seveda takoj postal središče njunega sveta. Družinica skupaj preživi ogromno časa, in medtem ko je bila Marjetka še med nosečnostjo prepričana, da bo stroga mama, se je že izkazalo, da ji to ne uspeva najbolje.

"Točno vem, kdaj me obrača okoli prsta, pa si ne morem pomagati in včasih malo popustim. Kaj, ko me pa tako lepo pogleda," mlada mamica priznava, da velikokrat pomisli na vse svoje besede v času, ko še ni imela otrok.

"Ko sva Vida še pričakovala, se nama je zdelo, da otrok ne prinaša nobene spremembe, pa sva kaj kmalu ugotovila, da je sprememba ogromna. Ravno, ko smo praznovali rojstni dan, sva se z drugimi starši pogovarjala, da je zdaj ves dan nekako delavnik. In ko recimo gledava fotografije z morja, se spomniva, kako sva bila utrujena in se tudi na dopustu nisva nič spočila. (smeh) Ampak je seveda vredno," nam je zaupal ponosni očka Raay, ki je v svojega sinčka naravnost zaljubljen, Marjetka pa pravi, da imata prav posebno vez.

"Zanimivo je, da ko vidi Raaya, mu reče 'tata', ko pa vidi mene, pa pravi 'teta'. Raay in Vid skupaj počneta ogromno stvari, Raay se predvsem navdušuje nad kupovanjem lego kock, ki pa jih za zdaj sestavlja še sam. Z Marjetko večino časa delata doma, kjer imata v prvem nadstropju urejen tudi studio in prostor za šolo petja, zato družinica ogromno časa preživi skupaj. Čeprav jo je materinstvo navdušilo in je Vid postal središče dogajanja, Marjetka pravi, da je v nekem trenutku spoznala, da skoraj nima več časa zase.

"Velikokrat se zgodi, da se mi komaj uspe naličiti ali si urediti frizuro, ker mi vedno zmanjka časa. Dejansko ti otrok vzame ves prosti čas in pa seveda energijo, da bi počel še kaj drugega. Lahko rečem tudi, da se mi zdi, da po novem samo še pospravljam, igrače se vsepovsod, Vid je ugotovil, kako se razmečejo copate, kako iz omar potegniti ven vsa oblačila ... In tako je pri nas doma kar pestro," se smeji Marjetka in dodaja, da pa je pri vsem skupaj najbolj smešno to, da tudi ko Vid končno zaspi in sta z možem čisto utrujena, gledata sinove posnetke in se pogovarjata o tem, kako sta z njim preživela dan. "Res sva smešna," se smejita v en glas.

"Vsak večer imamo poseben obred, po kopanju se uležemo na posteljo in beremo knjige oziroma gledamo slike živali, stvari. Imava celo 'otroško knjižnico' knjigarne Učila, od didaktičnih, otroških knjig do slikanic, brez tega nikoli ne zaspimo. Vid se najbolj navdušuje nad traktorji, bagri, včasih gresta skupaj z Raayem izbirat med otroško zbirko Učil in vedno kaj novega prineseta ... Nazadnje sta vsa navdušena domov prinesla enciklopedijo o živalih, sicer za starejše, ki pa jo Vid zdaj ves navdušen lista, ker ima več listov kot kartonaste otroške knjige," opisuje Marjetka najljubše trenutke svoje družine.

Ne glede na to, kako pozno se odpravita spat, ju vsako jutro malo pred šesto zjutraj čaka budnica in z Raayem priznavata, da ju je pomanjkanje spanca že precej izčrpalo.

"Zdaj nama je jasno, zakaj lahko otroci povzročijo številne razveze. Midva zelo paziva, da ko začutiva, da nekam morava iti sama, to tudi narediva. Vida sicer še nikoli nisva dala na počitnice, velikokrat pa k nama pridejo najini starši in Vida popazijo, da greva midva lahko ven. Sicer zdaj ne izbirava poznih ur, še največ nama pomeni to, da se greva kam razvajat. Velikokrat obiščeva kozmetični salon Ave v Šiški in si privoščiva masažo telesa in obraza, potem pa greva še na kosilo, in to je prava sprostitev za naju. Včasih se greva kam kopat ali pa greva na kavico, in to je to," se oba zavedata tega, da je ne glede na to, kako močno obožujeta svojega sinčka, pomembno tudi to, da negujeta svoj odnos.

Vid je ekootrok
Vid je sredi januarja praznoval prvi rojstni dan. Ker imata Marjetka in Raay veliko družino, so praznovali kar trikrat. Sama sta spekla tri torte in okrasila hišo. "Vid je užival v družbi in pozornosti, zdaj že dojema, kdaj gre zanj, svečke sicer še ni upihnil, se je pa zelo trudil in šobil usta, a bo treba še malce potrenirati do prihodnjega leta," nam je praznovanje opisal Raay in ponosno dodal, da je enoletnik precej podoben njemu.

"Vid je trmast in želi doseči tisto, kar si vcepi v glavo ... Moja mami pravi, da sem bil tak tudi jaz - in tak sem še zdaj. Pomembno je, da otroka ne zatreš in da mu sploh v prvih dveh letih, ko še ne razume razumne razlage, do določene mere seveda pustiš razvoj, trmo in vztrajanje v nečem, čeprav zna biti naporno. Olajšanje je zagotovo dejstvo, da Vid še nikoli ni bil bolan, je pa res, da sva zagotovo tudi midva zaslužna za to, saj smo veliko na svežem zraku, poleg tega pa tudi zelo paziva na zdravo prehrano. Vid je ekootrok, paziva, da je skoraj v večini ekološko hrano, poleg tega da je veliko sveže zelenjave in sadja, doma imava zalogo najboljših izdelkov za otroke Holle, od sadja, zelenjave, obrokov, do kašic ..."

"Poskušava se držati teh, ki so zagotovo najboljše, kar lahko otroku ponudiš. Prebrala sva veliko knjig o zdravju in prehrani, o ponudnikih otroških izdelkov in ni lahko ugotoviti, kaj je najboljše za tvojega otroka. Na začetku smo imeli sicer težave s pleničnimi izpuščaji, potem pa sva se poglobila v to, kakšne vse so nevšečnosti, in ugotovila, da z nekaj potezami lahko ohraniva mirne živce in mirnejše noči. Začela sva uporabljati ekoplenice Wiona, popolnoma naravne, od takrat ni bilo več nobenih težav. Neverjetno, sploh ko poslušava prijatelje, da je to kar pogost pojav. Verjemite, zdrava prehrana in dobre plenice ti olajšajo življenje v prvem letu," zatrjuje mladi očka Raay.

 

Napisala Andreja Freyer

Nova Story že v prodaji

Story