Raaya in Marjetko bosta na Evrovizijo spremljala sinova

Raaya in Marjetko bosta na Evrovizijo spremljala sinova (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
13. 5. 2015

Letošnji Eurosong, ki bo v sredini maja v Avstriji, bo gostil tudi Slovenijo. Naše barve bo zastopal duo Maraaya, ki je pred kratkim začutil utrip staromeščanskega Dunaja. Tja sta se Raay in Marjetka namreč odpravila s prav posebnim razlogom: približati evrovizijsko dogajanje mladim nadobudnim pevcem Marjetkinih pevskih delavnic Popsing.

Maraaya je na Dunaj popeljal kar dva velika avtobusa. Pot je mladim pevcem omogočil Radio 1, kjer menijo, da je v mlade treba vlagati. “Želeli smo začutiti utrip mesta in mladim približati vse to evrovizijsko dogajanje,” sta povedala Raay in Marjetka. Ob veliki podpori, ki sta jo dobila, so se stvari hitro poklopile in zgodba se je razvila v tej smeri, da so na Dunaju posneli celo predstavitveni video.

“Vesela sva, da so se nama letos pri evrovizijskem projektu pridružili različni pokrovitelji. Posluh so pokazali celo pri državni znamki I Feel Slovenija, Sazasu, najini matični občini Brezovica, no, pa pri priznanem proizvajalcu slušalk Sennheiser, s katerim pripravljamo posebno presenečenje,” sta povedala. Kar nekaj zanimanja so izkazali nekateri posamezniki, ki dvojici na njuni poti pomagajo, je pa ob vsem tem tudi nekaj grenkega priokusa: “Mogoče sva malo razočarana tam, kjer nisva pričakovala, da bova. V bistvu sva žalostna, da sva naletela na zaprta vrata pri Mestni občini Ljubljana, res je, da stvari tam potekajo prek razpisov, pa vendar.” MOL očitno nima posluha oziroma želje ali – bolje rečeno – morda je pri vsej tej zgodbi okoli Evrovizije prisoten nekakšen strah.

Kaj pa, če jima uspe in zmagata? Kaj bi pomenilo, če bi se Evrovizija zgodila v Sloveniji? Imamo sploh dovolj kapitala, da izpeljemo tovrstno tekmovanje? “Povsem razumeva, da so za sofinanciranje projektov vedno določeni razpisi. Ampak v našem primeru ne moremo čakati na razpise, če stvari potekajo ta trenutek,” še pravita in dodata: “Škoda je pač tudi to, da naju uvrščajo visoko, in ko se omenjajo favoriti, se ne govori o Sloveniji 2016, ampak o morebitni Evroviziji Ljubljana 2016.”

Visoko na stavnicah

In res, tudi sami smo pobrskali po internetnih stavnicah in forumih – naš dvojec kotira zelo visoko. “Ponudila sva različne opcije, kaj in kako, in najina želja je, da bi pripeljali Evrovizijo domov. Mislim, da si želimo, da to tekmovanje pride v Slovenijo. To je zelo velika promocija, tako za mesto kot državo. Čeprav se večina ljudi sprašuje, kako bi Slovenija to zmogla,” doda Raay in pojasni: “Ampak pri tem ne gre za tolikšne vsote kot pri kakšnih športnih prvenstvih. Vedeti moramo, da so tukaj sponzorji, druge države, ki pripeljejo finance. Vprašanje je samo, ali imamo dovolj prenočišč.

Kaj bi to pomenilo za naš turizem? Verjetno ogromno in s tega vidika ni težava v denarju. Večina držav ima dobiček od tega tekmovanja, koristi so za turizem in vse, kar je s tem povezano. Številne države si želijo, da bi zmagale in da bi gostile tekmovanje,” še pravita. Že to, da se letos Slovenija omenja med top pet favoriti, je neverjeten uspeh. “Kakorkoli obrneš, je to res dobra promocija za Slovenijo, glede na to, da imamo precej slabo konotacijo na tem tekmovanju iz preteklih let. Žal je splet različnih slabih naključij, ki so nas potisnili precej v ozadje, kriv, da smo ena izmed manj uspešnih držav na tekmovanju.

Torej tega, da se takšna država omenja kot favorit, ni za zanemariti. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo na samem tekmovanju, je pomembno že, da se danes govori o nas in da smo 'znani'. Tudi če bomo na koncu 10. ali 15.” Marjetka in Raay imata močno voljo in sta zelo zagnana, saj si želita, da bi se na tem področju nekaj premaknilo: “Vse sva podredila temu in naredila bova vse, kar bo v najini moči. Vsi komentarji, spodbudne besede nama dajejo še dodatno voljo za boj. Če ne drugega, si ne bova očitala, da nisva naredila vsega. Bova pa zagotovo naredila odlično promocijo za glasbo, ki je res odlično sprejeta!”

Družina

Marjetka in Raay sta se resnično zagnala v priprave na veliko tekmo, ki bo letos na Dunaju. A ob vsem tem ne zanemarjata oziroma zapostavljata svojih otrok. “Tukaj sva pa res zelo dosledna. V urniku imava z rdečo označen čas, ki ga preživiva z otrokoma, in od tega ne odstopava. To je prva stvar,” pove Marjetka. “Saj bi lahko rekla, da bova ta dva meseca stvari nekoliko podredila Evroviziji in da bosta otroka čuvali babici, ampak ne! Ne odstopava od tega. Vsak dan sva s ta malima, razen kakšen vikend, ko sta na počitnicah. Marjetka je zelo čustvena mama in čas nama obema prehitro mineva, da bi ga izgubila in ne bi bila s sinovoma,” še doda Raay.

Oskar, ki šteje leto in dva meseca, ter Vid, ki je star tri leta, bosta spremljala mamico in očija tudi na veliko tekmovanje. “Prvi teden bosta z nama, le drugi teden, ko bodo nastopi, bosta pri čuvanju bolj aktivni babici. V bistvu z otrokoma ne kompenzirava kariernega časa, zato se jima bova posvetila v vsakem obdobju odraščanja. Prav to je bistvo delovnika, ki nama omogoča, da ga podrediva in prilagodiva temu, da smo skupaj. Ne popuščava in raje malo manj spiva, kot da bi žrtvovala ta čas z otrokoma. Ko so naju na Evroviziji vprašali, kaj je najina posebnost, sva dejala, da bova letos verjetno edina 'zombija', ki bova na tekmovanju tako malo spala, glede na to, da imava tako majhna otroka.” (smeh)