Rade Šerbedžija: Po Ljubljani še švedska turneja

Rade se po razprodanih koncertih v Ljubljani in Podgorici odpravlja na dvotedensko turnejo po Švedski.  (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
25. 3. 2016

Priljubljeni vsestranski umetnik Rade Šerbedžija je že četrto leto zapored napolnil Cankarjev dom in postregel z resnično nepozabnim koncertom. Po kultnem nastopu v hramu slovenske kulture je sledil razprodan koncert v Podgorici, nato pa se Šerbedžija podaja na turnejo po Švedski, ki bo trajala dva tedna.

Rade je na svoj album, ki je bil nominiran za prestižno nagrado porin, uvrstil tudi sodelovanje s Sašo Lošićem iz Plavega orkestra.
Na ljubljanskem koncertu je bila tudi legenda slovenske glasbe Helena Blagne.

Koncert je Šerbedžija začel s pesmijo Meni se dušo od tebe ne rastaje, skozi večer pa nanizal tako svoje skladbe kot pesmi izpod peresa drugih avtorjev in ponarodele pesmi, tudi kultno Ne daj se Ines, ki jo je kot vedno prihranil za konec koncerta.

Na odru se mu je tokrat pridružil legendarni pevec Plavega orkestra Saša Lošić - Loša, ki je odpel štiri pesmi, z Radetom pa navdušil v duetu Bolje biti pijan nego star. Saša Lošić je zaupal, da se z Radetom poznata že 30 let, in dodal: "Z Radetom je tako, kot da bi te neprodušno zaprli v sod in spustili po Niagarskih slapovih, stati z njim na odru je namreč vsakič drugače, nikoli ne moreš pričakovati, kaj se bo zgodilo." Kot gost presenečenja je z Radetom zapel Vlado Kreslin, s katerim sta oder delila že večkrat. Najbolj sta navdušila v duetu Namesto koga roža cveti. Šerbedžija je o koncertu povedal: "Nastop v Cankarjevem domu je zame poseben, saj me spominja na nastop v gledališču, oder pa je vedno odprt za vse moje prijatelje glasbenike in vesel sem, če nastopijo z mano, sploh zato, ker nas vse veže posebna dolgoletna vez."

Glasba je njegova strast

Šerbedžija je ena največjih igralskih osebnosti v prostoru nekdanje Jugoslavije.

Njegovo življenje so filmi in teater, njegova strast pa koncertni odri. Rade Šerbedžija je posnel tudi šest odmevnih glasbenih albumov, ki jim je pred kratkim dodal še dva nova albuma v živo s koncerta v Lisinskem (kjer je bil njegov gost dolgoletni prijatelj Arsen Dedić), z dvojno zgoščenko, kjer je 26 pesmi, pa je izšel tudi 'live' DVD s kar 40 posnetki. Velik umetnik se je Arsenu poklonil tudi na koncertu v Cankarjevem domu. V Sloveniji ga od nekdaj občudujejo vse generacije, saj je pesmim Barbara, Ne daj se Ines in številnim drugim s svojim neustavljivim šarmom vtisnil enkraten pečat, že tradicionalno pa ga je na odru tudi tokrat spremljala skupina Zapadni kolodvor, sestavljena iz vrhunskih glasbenikov. Tokrat se jim je pridružil tudi Radetov sin Danilo Šerbedžija. Rade je predstavil pesmi z albuma Vrijeme je draga, vrijeme je ter nekaj svojih največjih hitov in zanimive interpretacije drugih znanih pesmi, ki so že zimzelene. Prav tako je Rade postregel s šansoni in starogradskimi pesmimi in se skozi glasbo in pripoved spomnil dolgoletnih prijateljev, velikih umetnikov, ki jih žal ni več med nami, dotaknil pa se je tudi imigrantske problematike in poudaril, da smo vsi enaki in da so med imigranti tudi zdravniki, učitelji, glasbeniki, delavci.

Priporočamo