Radijska voditeljica Eva Cimbola o življenju, hčerki Ronji in novih izzivih

Radijska voditeljica Eva Cimbola o življenju, hčerki Ronji in novih izzivih (foto: GORAN ANTLEY) GORAN ANTLEY
Vir: Lady
24. 10. 2018

Minulo leto je bilo za zgovorno in simpatično radijsko voditeljico Evo Cimbola nekaj posebnega. 

Ko ji je življenje prineslo povsem novo vlogo – postala je namreč mamica –­­,
je ugotovila, kaj je v življenju res pomembno, kaj pomeni brezpogojna ljubezen in kako zelo imamo lahko nekoga radi. A to ni edina novost pri prikupni Evi! Pred kratkim se je vrnila pred radijski mikrofon, kjer po novem skupaj z Robertom Pečnikom - Pečem poslušalcem krajša dopoldneve.

► Eva, dobro leto je minilo, odkar ste postali mamica. Kako zelo se je v tem času spremenilo vaše družinsko življenje in kako zelo se je kot mamica spremenila Eva?

Življenje se spremeni, zagotovo. Kar nenadoma skoraj vse podrediš novemu družinskemu članu, ki je seveda odvisen od tebe. Ni več pomembno, ali si lačen, ampak samo, da ni lačna ali zaspana ona, ni več pomembno, ali me zebe, samo da ne zebe nje ... Spremenilo se je marsikaj, ampak zagotovo na bolje. Eva kot mama se je prav tako spremenila.

Predvsem sem ugotovila, kaj je v življenju res pomembno, kaj pomeni brezpogojna ljubezen in kako zelo imamo lahko nekoga radi. Vse te stvari so mi v življenju prinesle spremembe, zdaj se veliko manj obremenjujem z nepomembnimi stvarmi in predvsem svoj prosti čas zdaj veliko bolj kakovostno izkoristim.

► Torej so dnevi in noči živahni?

Noči so bile živahne predvsem na začetku, ko smo se spopadali s krči. Zdaj imamo še kdaj kakšno noč 'žurko', ko čakamo na nov zob, sicer pa moram potrkati, da Ronja lepo spi. Je pa res, da se zbuja že ob šestih zjutraj in poskrbi, da je pri nas jutro res živahno in predvsem zgodnje. (smeh)

► Komu je bolj podobna hčerkica po značaju in komu po videzu – vam ali partnerju Primožu?

Težko vprašanje. Na trenutke se mi zdi, da je moja kopija, spet drugič vidim podobnost s Primožem. Zdi se mi, da je značajsko res en dober miks naju obeh. Oba sva zelo močna karakterja, oba ovna in najina Ronja naj bi bila umirjena devica. Pa je vse prej kot to. Vse bolj se nama dozdeva, da sva res dobila pravo Ronjo, takšno, ki bo plezala po drevesih, skakala po lužah in preizkušala meje. Hkrati pa je vseeno zelo nežna in občutljiva punčka, po mamici. (smeh)

► Mimogrede, vas Ronja kdaj sliši tudi na radiu in začudeno posluša oziroma pogleda, saj ji je ta glas znan?

Zdaj, ko so lepi dnevi, je Ronja še z dvema fantkoma veliko zunaj in zato malo manj poslušajo Radio 2. Je pa radio poslušala prve dni v septembru in po pripovedovanju varuške, ki jih čuva, je kar vriskala in bila vsa navdušena. Ali je res prepoznala moj glas, pa težko rečem, ker tudi sicer poje in pleše, ko poslušamo radio.► Če se ne motimo, ste radijske popoldneve, zdaj ko ste se vrnili v službo, zamenjali za dopoldneve, kjer vam dela družbo Pečo, drži? Kaj vse ponujata poslušalcem?

Dopoldneve zdaj preživljam v njegovi družbi in lahko vam povem, da uživam sto na uro. Pečo je res enkratna pridobitev tako za poslušalce kot tudi za kolektiv Radia 2. Z njim nikoli ni dolgčas, je človek, ki ljubi svoje življenje, ne pozna slabe volje in vse to deli ljudem okoli sebe. Generacijska razlika med nama pa poslušalcem lahko da še dodatne poglede na določene situacije, ker jih seveda vsak doživlja po svoje. Poslušalci dobijo vsega po malem, predvsem pa dobijo fajn družbo, da delo lažje in hitreje mine.

► Kaj pa presenečenja, po katerih ste znani? Koliko jih je bilo že v vaših oddajah; katero je bilo tisto najbolj odmevno?

Presenečenj je bilo ogromno in jih res ne štejem več. Presenečenja so še vedno del mene, zdaj jih skupaj s Pečem pripravljava gostom, ki pridejo k nama, pa tudi poslušalcem, če imajo kakšno res posebno in lepo željo. Vesela sva, če nama kdo piše na ­evainpeco@radio2.si in naju prosi za kakšno stvar. Še vedno menim, da malenkosti v življenju pomenijo ogromno in da lahko z njimi polepšamo dan.

Težko bi izbrala najbolj odmevno presenečenje, ker je bilo vsako po svoje odmevno. Morda mi vedno najbolj ostanejo v spominu tista presenečenja, ob katerih tudi sama težko zadržujem solze. In če boste pogledali na Youtube, ko smo presenetili brezdomca Željka, potem boste razumeli, kako malo je včasih potrebno, da nekomu pričaramo nasmeh na obrazu. Ko mi je Željko na koncu povedal, da ga že vrsto let nihče ni tako iskreno objel … sem se zjokala kot dež, priznam.

► Kako pa drugi presenečajo Evo? Kaj vse so vam že ušpičili?

Najljubša so mi presenečenja, ki jih ne pričakujem. Veliko bolj vesela sem nabranega šopka kar en dan kot kupljenega cvetja za rojstni dan. Daleč največje presenečenje pa so mi zakuhali moji najbližji za 30. rojstni dan. Sestra Maja je organizirala, da sem vsak dan dobila v nabiralnik sliko pošiljatelja in njegovo pismo. Oglašali so se mi ljudje iz preteklosti, iz osnovne šole, pa iz srednje, prijatelji z otroških dni, celo razredničarka iz tretjega razreda, pa tudi ljudje, ki so zdaj z mano.

Nekateri sodelavci, prijatelji in sorodniki. Kakšen dan pred 30. letom pa sem se čustveno res zlomila, ko sem domov dobila dva velika paketa. Ko sem ju odprla, sem ugotovila, da sta starša vsa ta leta hranila spomine. Od prvih radijskih do prvih televizijskih posnetkov, člankov, fotografij. Najbolj pa me je ganilo, ko sem odprla zvezek in začela brati dnevnik, ki ga je zame pisala moja mami. V smislu, kaj vse se mi dogaja in kako ona te stvari doživlja. Res res ganljivo in lepo.

► Kaj pa vas recimo najbolj razjezi, če greva v nasprotno smer od presenečenj?

Še vedno me najbolj razjezi neiskrenost, ne prenesem laži. Razjezi me krivica, pa naj bo do mene ali do koga drugega. Prav tako me zelo razjezi, ko vidim, koliko zlobe je lahko v ljudeh. Ta človeška zloba me ne samo razjezi, temveč tudi hudo prizadene.► No, to smo malo prej vprašali, ker ste se na družbenem omrežju 'obregnili' ob ženske, češ da nekatere težko pohvalijo drugo uspešno ali pa lepo žensko …

Res sem spisala nekaj podobnega in bila res presenečena nad odzivom. Pa ne gre za to, da se ne znamo pohvaliti, to se mi zdi, da nekatere počnejo, čeprav zaigrano. Bolj sem s tem želela opozoriti na to, da so lahko nekatere ženske res 'grde' do drugih žensk, so nevoščljive in se vmešavajo v druga življenja, medtem ko si seveda česa takšnega ne bi želele zase.

Boli me, ko vidim, da so ženske lahko tako zelo zlobne, namesto da bi držale skupaj, si pomagale in se spodbujale. Pri moških je to vse veliko bolj preprosto. Oni se pošljejo v tri krasne, si povedo, kar jim ni okej, kar jim ni všeč in čez pet minut že pijejo pivo skupaj. Sama že nekaj časa delam podobno, samo da sem pivo zamenjala za tonik z džinom. (smeh)

► Kaj počne Eva, ko ni za radijskim ali televizijskim mikrofonom?

Takrat sem po novem zaposlena z Ronjo, pa vseeno jo znam dati tudi v varstvo k babici, kjer zelo uživa. Menim namreč, da je nekaj najlepšega biti mami, pa vendar je lepo tudi ohraniti del sebe. Zato si dovoliva, da jo kdaj prevzame babi, jo ona zvečer uspava, midva pa si privoščiva kakšen izhod v dvoje. Včasih se rada pošalim in rečem, da jaz nisem mami Eva, ampak sem še vedno Eva, ki je pač postala mami.

Eva je hudomušna in samosvoja

Po krajšem predahu se je na radijske valove vrnil priljubljeni radijski glas Robert Pečnik - Pečo, ki skupaj z Evo Cimbola poslušalcem krajša dopoldneve. ''Mislim, da o vrnitvi na radio vse pove dejstvo, da mi prijatelji in družina pravijo, da v zadnjem času kar žarim. Pravzaprav se do vrnitve nisem zavedal, da sem ga tako pogrešal. Zato sem res vesel, da me je vodstvo Radia 2 povabilo, da se jim pridružim.

Seveda me čaka še precej učenja, ker je format sodobnega radia vendarle precej drugačen od tistega, kar smo včasih počeli. Vse je bolj dodelano, morda je s tem izgubil malce romantike, a spoznavam tudi prednosti. Je pa dejstvo, da mi je vrnitev za mikrofon precej olajšala moja nova sodelavka Eva Cimbola, ker ima vse tisto, kar si od sovoditeljice želiš. Polna pozitivne energije, ravno prav samosvoja, da brani ženski spol, hudomušna, pa še tako zagnana, da še mene kdaj malo v rit brcne.

Res uživam v njeni družbi in vabim vse, da se nama pridružite vsak dan od 10. do 14. ure na 92.6 MHz. Čaka vas res fletna glasbena kulisa, veliko smeha in zabave, sodelujete lahko v bitki med spoloma, ki meni ali Evi ob porazu prinaša hude naloge, za poslušalce pa pripravljamo tudi prav posebne VIP-koncerte,'' je ob vrnitvi na radijske valove dejal Pečo.Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Goran Antley

Priporočamo