Rado Pezdir: Tudi on je bil fizikalec

Vir: Lea
25. 8. 2011

Ekonomisti navadno niso preveč priljubljeni, a z uspešnimi akcijami, v katerih so bile običajnim ljudem povrnjene preplačana elektrika in bančne provizije, se je Rado usedel v marsikatero slovensko srce. Pravi pa, da ne zna le govoriti, da je dobro poučen tudi o zelo fizičnih delih.

Tako nam je ekonomist po izobrazbi, sicer pa predavatelj na fakultetah v Kopru in Celju, zaupal, s čim si je služil kruh še kot najstnik: “Delovne izkušnje sem si začel nabirati kot fizikalec v Ljubljanskih mlekarnah za tekočim trakom, kar dolgo pa sem delal tudi kot krovec. Bal sem se višine in strahu sem se hotel znebiti tako, da sem delal na strehah. Delal sem v podjetju očeta enega mojih najboljših prijateljev. Takrat sem videl, da se lahko dela tudi pošteno, za pošteno plačilo, ker je tam zaposlenih tudi veliko tujcev, pa prejemajo čisto pošteno plačo. Vedno je vse plačal, in to pošteno plačal, tudi zdaj so imeli plače po 1.300 evrov in 1.500 evrov. Kot sam pravi, mu je v interesu, da ima stalne delavce, saj so izučeni in so mu zvesti. Zato mi tudi nihče ne more nakladati, da svojega delavca ne more pošteno plačati. Lahko ga!” O tem, da Radu ne moremo očitati nepoznavanja dela, tudi v gospodarstvu, pa priča to, da je bil nekaj let partner v inštitutu: “To je bila dejansko gospodarska družba in takrat smo naredili številne raziskave za navadna podjetja. To je bil Inštitut za ekonomske raziskave v zdravstvu, naši naročniki so bila večinoma farmacevtska podjetja.”

Za koga navija v politiki?

Ker vztrajno zanika svoj vstop v politiko, nas je zanimalo, koga bi podprl, kdo je še vreden zaupanja? Rado odgovarja: “Če bi izbiral, bi kar našel dobre politike, v vsaki stranki bi našel ljudi, ki so v redu in s katerimi smo se čisto korektno pogovarjali o težavah. V globalnem smislu pa je to depresivna scena. Ne morem reči, da so vsi ‘bulšit’, ampak ti fantje in punce niti ne pridejo do izraza ali pa imam jaz tako stroge kriterije. Ker jih je recimo pet, ki jim lahko rečem: S tabo se pa da pogovarjati! A globalno pa na državni ravni nič ne pride do izraza, očitno so njihovi glasovi zatrti še pred tem.”

Lepši časi

Tako kot večina tudi Rado čaka na boljše čase in se že loteva novih idej, za jesen tako napoveduje novo spletno stran, na kateri bi ponujali brezplačno pomoč ekonomistov in pravnikov, ki so ravno doštudirali. Pred tem pa ga čaka še poroka, z dolgoletno izbranko Ano se namerava poročiti v Kopru; imata tudi triletno hčerkico. Iz poroke ne namerava delati cirkusa, povabljenih je 40 svatov, med katerimi pa bo morda tudi Boris Popovič, tokrat ne v vlogi župana, ampak v vlogi matičarja!