Raiven (pevka) je 22-letnica, ki se ji mudi živeti

Raiven (pevka) je 22-letnica, ki se ji mudi živeti (foto: ALEKSANDRA SAšA PRELESNIK) ALEKSANDRA SAšA PRELESNIK
Vir: Jana
29. 11. 2018

Ko sem Saro Briški Cirman - Raiven prvič videla na odru, sem si mislila: ta punca ni z našega planeta. 

Rožnati lasje, pretiran make up, nenavadna oprava, za nameček pa še harfa, s katero se večkrat srečamo v pravljicah kot v resničnem življenju. Opazna je bila na tisoč in en način, in to ji kljub poplavi glasbenikov še vedno uspeva. Všečna ali ne, zagotovo pa zapomljiva, izrazna in unikatna. Dekle, ki pri svojih rosnih 22 letih ve, kaj hoče, in uresničuje svoje sanje. Zagovornica drugačnosti, ki drugačnost tudi živi in izraža. O cirkusu na Eurosongu, krokarjih, fantu, babici, samotarskih moških v njeni družini, kameleonskih preobrazbah, slabi vesti in slovenskih voditeljih je tekel najin pogovor. Raiven skozi vsa področja življenja krmari v slogu modre misli neznanega avtorja: »Bodi ti. Vsi drugi so že zasedeni.« Pa naj še kdo reče, da ni to odlično vodilo za vsakega med nami.

Preden smo vas spoznali pod umetniškim imenom Raiven in kot pop izvajalko, ste bili Sara, ki se je v javnosti predstavila s precej drugačno glasbo. Koliko je Raiven, kot jo poznamo danes, plod odrskega imidža in koliko v resnici izraža vas kot osebo?

Raiven je Sara. Tu ni razlike. To ni plod nekega pretencioznega načrta za to, kako bi izstopala. Če me srečate na ulici, sem prav tako oblečena v odbite stajlinge in doma poslušam glasbo, kakršno ustvarjam. Elektronski pop. Pred tem se izdala samo eno skladbo, ko sem bila še otrok, stara 14 let. Ta je bila ideja ljudi, s katerimi sem takrat delal, in ne odsev moje želje. Pred Raiven sem bila samo bolj usmerjena v klasiko, saj sem se takrat ukvarjala le s harfo in opero.

V nekem intervjuju ste dejali, da v pop glasbi čutite večje olajšanje kot v klasični glasbi, saj je bolj raznolika. Katere so stvari, ki se vam sicer zdijo najtežje oziroma vam v življenju poberejo največ nepotrebne energije?

Najtežje mi je dosegati lastna visoka pričakovanja. Vedno znova se moram opominjati, da sem stara 22 let in da imam še nekaj časa. Čeprav sem vpisana na magisterij in gre moji pop karieri zelo dobro, se velikokrat zalotim, da si želim še več. Nisem ena izmed tistih, ki spi na lovorikah, in včasih pozabim uživati v lepih trenutkih.

Preden ste zajadrali v pop vode, ste nizali uspehe s harfo. Kakšen čar ima harfa v primerjavi z drugimi inštrumenti?

Harfa je zelo redek inštrument. Že po tem se razlikuje od drugih. Vesela sem, da so mi starši omogočili, da jo igram in da so upoštevali mojo željo, čeprav sem bila takrat, ko sem se odločila za harfo, stara šele pet let.

Vaš odrski videz je precej opazen. Eden od vaših strahov je namreč ravno biti povprečen. Česa v življenju se še bojite, in kaj je po vašem mnenju tako »groznega« v tem, da ne odstopamo od povprečja?

Če želiš od svoje umetnosti živeti, mora biti ljudem všeč ali pa jim mora biti vsaj zanimiva. Če si povprečen, nisi nikoli zanimiv. Punc, ki rade pojejo in so kot sosedova Mojca, je ogromno in tak profil umetnika ni nikoli zanimiv. Trg je tako nasičen z odličnimi vokalisti, da je zelo pomembno, da imaš lasten izraz in da si te ljudje zapomnijo po nečem posebnem. Zato ne maram povprečja.

Kaj pa ličila? Koliko se ličite zasebno, koliko časa povprečno preživite v kopalnici in koliko časa traja ličenje za vaše odrske nastope? Bi se bili pripravljeni pokazati javnosti tudi povsem brez ličil?

Ličenje je bilo zame vedno zelo pomembno. Tako kot se izražam z glasbo in z oblačili, se izražam z ličili. Zasebno se ličim vsak dan, zelo rada eksperimentiram z ličili, obožujem pretiran make-up. Tak, ki ne pristaja na vsak obraz, in tak, ki si ga ne bi vsak upal imeti. Svetu lahko veliko sporočiš že samo s temno vijoličasto šminko. Nimam pa se težav pokazati brez ličil in velikokrat sem na svojih družabnih omrežjih fotografirana nenaličena.

Pogosto spreminjate tudi barvo las. Ali to kaj vpliva tudi na vaše počutje, saj naj bi ženske z barvo las izražale tudi precejšen del sebe?

Barvo menjam po navdihu in glede na to, katero tisti trenutek čutim. Če bi v naslednjih mesecih rada nosila veliko vijoličastih oblačil, si lase pobarvam na zeleno, ker obožujem zeleno-vijoličasto kombinacijo. Spominja me na Jokerja iz Batmana, in to mi je blazno všeč. Trenutno sem navdušena nad Jokerjem.

Ste torej kameleonka. Kaj pa je najbolj kemeleonskega v vašem življenju – katerih stvari se najhitreje naveličate oz. katere stalnice imate v življenju radi?

Vizualno se stvari zelo hitro naveličam. Naveličam se barve las, vedno istega make-upa, dolgočasnih oblačil ... Na splošno v življenju pa ne maram sprememb. Težko se navadim na novo okolje, težko iz rok spustim ljudi, s katerimi sem povezana, tudi če bi jih morala in bi bilo to zame dobro. Oklepam se jih in želim si, da bi se lahko hitreje navadila na spremembe.

Preizkusili ste se tudi v voditeljski vlogi. Je bil to samo poskus ali imate tudi tovrstne ambicije? Kdo je sicer vaš najljubši TV-voditelj in kaj si najraje pogledate na televiziji?

Res sem vesela in ponosna nase, da sem izpeljala letošnje vodenje Eme. Vesela sem, da mi je ekipa RTV zaupala to nalogo in z veseljem bi jo opravila še kdaj. Je pa bil to zame ogromen izziv. Nisem se zavedala, v kaj se spuščam, še dobro, sicer bi to nalogo verjetno zavrnila. Od voditeljev so me vedno navduševali tisti, ki so po poklicu igralci. Sem oboževalka Jurija Zrneca in Klemna Slakonje. Njiju vedno rada gledam. Tudi na odrskih deskah. Oba sta tudi zelo glasbeno nadarjena, zato sem nad njima še toliko bolj navdušena.

Tudi igra vam ni tuja. Kateri film oz. zvrst bi najbolje opisala vas in vaše življenje? In koliko igre potrebuje glasbenik na odru?

Letos sem imela priložnost igrati tudi v drami Trojanke v SNG Nova Gorica. Ta izkušnja mi je prinesla ogromno znanja. Sploh glede prezence na odru. Res mi je pomagala pri tem, da se na odru počutim še bolj sproščeno in da se ne ukvarjam s tem, kaj si bodo ljudje v občinstvu mislili o meni. Glede na to, da študiram opero, imamo tudi nekaj predmetov na AGRFT. Igralsko znanje je za pevca še kako pomembno.

Odrasli ste s pticami, doma imate že od malega sokola, želite pa si še krokarja. S čim vas ptice tako navdušujejo?

S pticami sem zrasla. Vedno bodo del mene in del mojega značaja.

Dejali ste, da si prek Eme ustvariš ime, saj je leta dobra odskočna deska. Kako pa odgovarjate tistim, ki pravijo, da Eurosong ni več to, kar je bil nekoč, saj ga sploh od letos nekateri primerjajo celo s cirkusom?

Ne vidim, kaj bi bilo narobe s cirkusom. Cirkus je zabaven. In Euroong je tu za zabavo in umetnost, odvisno od tega, kaj si izvajalec želi doseči. Na živce mi gre, ko ljudje začnejo govoriti o tem, da glasba več ni v ospredju. Eurosong je šov. In za šov ni pomembna samo glasba. Pomembna je celotna slika, ker je stvar predvajana po televiziji in jo ljudje tudi gledamo. Ne samo poslušamo. Smo leta 2018 in od začetkov evrovizijske popevke v prejšnjem stoletju je minilo že kar nekaj desetletji. Zato moramo naprej. Ni dovolj samo glasba, pomembni so tudi stajlingi, luči, koreografija, projekcije ... Tu pa potem ljudje začnejo to žal enačiti s cirkusom.

Fant Iztok je vaša ljubezen. Nekoč ste dejali, da imata zelo zanimivo zvezo. Kaj ste misli s tem?

Ne spomnim se, da bi kdaj omenila, da imava zanimivo zvezo ... Zagotovo nisva dolgočasna.

Vaši starši sprva niso bili navdušeni nad njim, saj ima veliko tetovaž, potem so ga le sprejeli. Zdaj pa so tatuji prevzeli tudi vas. Koliko jih imate in kakšni so motivi?

Imam jih kar nekaj. Prvega sem si dala naredit pri 17 letih, zdaj jih imam že osem. Med njimi samoroga, vsevidno oko, podpise staršev in mitološko meduzo.

Nesrečni postanete, ko imate preveč prostega časa. Kako ga zapolnite?

Prostega časa nimam. Iskreno ga nimam. Hodim na akademijo, v studio, na koncerte, učim na glasbeni šoli ... Vedno si urnik uredim tako, da skoraj nimam časa niti dihati. Takrat sem najbolj srečna.

Povedali ste, da ste bili dolgo negotovi zaradi svojega nosu, zadnje čase pa vas je ta misel minila, ker bi z operacijo nosu silili v povprečje. Kakšno je sicer vaše mnenje o lepotnih operacijah in ali ste svoj nos zdaj že sprejeli?

Nič nimam proti lepotnim operacijam. Svoj nos sem sprejela, ker sem nanj začela gledati z druge perspektive. Nanj več nanj ne gledam kot na nekaj, kar je grdo, ampak na nekaj, kar me loči od povprečja. Nikoli ne bom mislila, da je lep. Je pa zagotovo nekaj posebnega. In to mi je edino pomembno. Vseeno mi je, če ljudem nisem lepa. Pomembno je, da jim nisem dolgočasna.

Na Instagramu pa ne navdušujete samo s svojo podobo in glasbo, temveč s sledilci delite tudi drobce iz zasebnega življenja in zadnje dni je prava zvezda vaša babica, ki je tudi precej a tipična … Lahko delite kakšno zanimivo prigodo z njo?

Z babi se od nekdaj super razumeva. Vedno se lahko zanesem na njo in je dokaj razumevajoča. Ni tipična babica z ruto na glavi, ki peče piškote, in z njo se lahko pogovarjam skoraj o vsem.

Tudi vaša mama ima rožnate lase. Imate dame pri vas doma kakšne zanimive in nenavadne družinske rituale? Kako je, ko ste vse tri na kupu? In ali so moški pri vas v družini kaj bolj povprečni oz. običajni ali tudi oni po čem izstopajo?

Moški v moji družini so večinoma bolj samotarske narave. Kot sicer tudi ženski del moje družine. Neradi so v ospredju in niso tako zelo odprti. Brat je moje čisto nasprotje in mogoče se ravno zato tako zelo dobro razumeva.

V prostem času ste najraje v družbi prijateljev, s katerimi si privoščite kakšno tortico. Kako spretni pa ste v kuhinji in katerim pregreham se ne morete upreti?

Zelo rada kuham. Najraje imam italijansko hrano in suši.

Tuje vam niso niti modne brvi. Kdo je najbolj seksi ženska in moški skozi vaše oči?

Moški definitivno igralec Johnny Depp, ženska pa verjetno model Bella Hadid.

Delujete drzno in provokativno. Ste tudi v resnici taki ali dajete le takšen vtis?

Delujem točno tako, kot sem v resnici.

Nekaj časa ste imeli tudi polovico las črne in polovice bele barve. Tudi sicer mislite, da vsi ljudje v sebi nosimo svojo temno in svetlo plat? Katere so vaše pozitivne in katere morda negativne lastnosti?

Imela sem pol vijoličaste in pol rožnate lase. Večina mojih besedil govori o nasprotjih. Na splošno mislim, da si v življenju vedno želimo poiskati neko mediano. Iščemo ravnotežje, to je čar in neke vrste prekletstvo ... Verjamem tudi, da je kozarec pol poln in pol prazen. Da ima kovanec vedno dve plati. Samo odločiti se moraš, na kateri strani boš v danem trenutku.

Ali je ženskam v glasbi lažje ali težje, ker se v nasprotju z moškimi izvajalci izražajo v veliki meri tudi vizualno?

Lažje. Imamo več orodij, bolj smo tekmovalne in upamo si več.

Ukvarjate se tudi z jogo. Kaj je prinesla v vaše življenje?

Z jogo sem se srečala v osnovni šoli, pri 10 letih. Vedno bo del mojega življenja in vedno bo tam, da mi ga olajša.

Nov videospot ste snemali s pitonom. Če bi lahko bili žival za en dan, katera bi bili in zakaj?

Bila bi morski pes. Zdi se mi, da je to moja spiritualna žival, čeprav se bojim morja.

Naslov novega singla je Nisem kriva. Ste imeli kdaj v življenju izkušnjo, da vam je kdo očital kaj, za kar se niste počutili krivi, in ali obstaja kakšna stvar v življenju, ki pa vam vendarle zbuja občutek krivde?

Verjetno, ampak se v tem trenutku ne spomnim ... Nimam pa velikokrat slabe vesti.

Besedilo: Tjaša Platovsek // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik