Rajko Hrvatič: Ponovno na sodišču!

Vir: Nova
3. 4. 2017

Primorski poslovnež Rajko Hrvatič je lani igralno-hotelski kompleks Carnevale na Škofijah uspešno prodal ugledni igralni svetovni družbi Novomatic in s tem zaključil poglavje projekta, pri katerem je bil v zadnjih letih lastnik in direktor v enem.

A očitno se je moral Rajko z mislimi vrniti nekaj let nazaj, saj je pred dnevi s četo soobtoženih v tem primeru prikorakal na koprsko sodišče na sojenje ravno zaradi očitka domnevne goljufije, s katero naj bi pri gradnji igralnice Carnevale oškodoval/-i evropsko blagajno.

Hrvatič in ostala šesterica naj bi storili kaznivo dejanje goljufije v škodo Evropske skupnosti oz. pomoči pri tem kaznivem dejanju. Vse skupaj naj bi se dogajalo ob gradnji nove stavbe hotela in igralnice Carnevale, za katero so se takrat prijavili na razpis gospodarskega ministrstva in dobili denar iz Evropske unije, pri čemer pa vsi stroški gradnje in opremljanja niso bili upravičeni, je prepričano tožilstvo. Kakor je razvidno iz zapisa sodišča, naj bi bili računi za stroške gradbenega materiala, svetil in elektroinštalacijskih del napihnjeni.

Tako naj bi po ocenah tožilstva evropsko blagajno oškodovali za 277.000 evrov. Se je pa začetna obravnava proti Hrvatiču in šestim soobtoženim zaključila, še preden se je začela, saj je Hrvatičev odvetnik zahteval izločitev sodnice, saj naj bi se že prek enega od sklepov vnaprej opredelila glede krivde njegovega klienta. Mi smo seveda Rajka poklicali, da nam poda svoj komentar glede rednih obiskov na sodišču v zadnjem času ter novo obtožbo, zaradi katere se bo moral zagovarjati na sodišču, saj se postopek obravnav v tej smeri nadaljuje. "Ob vseh rednih obiskih sodišča v zadnjem času lahko rečem, da se mora vsak, ki je česa obtožen, zglasiti na sodišču. To je kristalno jasno, a tožilstvo mora dokazati krivdo. Ali se vam zdim kot nekdo, da bi koga prevaral? Ali mislite, da pri vseh milijonih potrebujem 277.000 evrov od države, kot mi jih očita tožilstvo?" še pravi Hrvatič.

Alojz Petrovčič