Ranko Babič: Manjka mu še vloga v filmu

Ranko Babič: Manjka mu še vloga v filmu (foto: Goran Antley) Goran Antley
25. 4. 2015

Ranko Babič ni le komedijant, televizijski voditelj in igralec, ampak tudi oče, ki se odlično znajde med gospodinjskimi opravili. In ravno o tem govori v svoji komediji z naslovom Moška copata. Predstava, s katero navdušuje po vsej Sloveniji, je poskrbela že za številne solze. Solze smeha!

Po vsej Sloveniji so se in se bodo gledalci nasmejali njegovi resnici o moških, ki še nikoli ni bila tako zabavna kot v tej komediji, v kateri se Ranko brez izjem in dlake na jeziku dotika prav vsega. "To je do zdaj moj največji solo projekt v sodelovanju s Špas teatrom. Predstava je trenutno ena od bolj gledanih na slovenskih odrih. Do danes sem imel približno 85 ponovitev in okoli 25.000 gledalcev, ki si je ogledalo predstavo," nam zaupa.

"Odzivi na Moško copato so odlični. Ljudje nasmejani zapuščajo dvorano, kar je na koncu najpomembnejše. Vesel sem vseh sporočil, ki ji dobim na Facebook in po elektronski pošti od gledalcev, ki so si predstavo ogledali. To so potrdila, da delam dobro in da sem na pravi poti." Kot vsak moški se tudi Ranko dobro znajde pri hišnih opravilih.

"To, da so hišna opravila bolj za ženske, je verjetno obveljalo v prejšnjem stoletju. Danes to ni več tako, in to je edino pravilno. Za hišna opravila naj bodo zadolženi vsi, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu, od najmlajših do najstarejših. Tudi sodobni moški mora poprijeti za gospodinjska dela. Vsekakor. Pri nas doma je sicer tako, da posodo pere pomivalni stroj, hvala bogu. Pralnega stroja se ne smem dotikati, ker mi je enkrat uspelo pobarvati perilo. Likamo pa zelo malo, ker sem jaz zadolžen za obešanje perila. In ko ga jaz otresem, preden ga obesim, ga ni treba skoraj nič likati." Edino opravilo, ki pa se ga Ranko res nikoli ne bi lotil, je čiščenje stranišča.

GLEDALIŠČE

Gledališki igralec ima za sabo pestro zgodovino odrskih nastopov. Izjemno uspešna je bila predstava Izbrisani. "Oder mi daje neko svobodo. Tam sem lahko, karkoli hočem biti. Najraje sam kreiram svoj nastop, ne branim se pa mnenj in predlogov ljudi, ki obvladajo ta posel in so pri tem uspešni. Nasprotno! Sem jih zelo vesel. Osebno so se mi uresničile sanje. Odkar pomnim, sem želel igrati na odru Špas teatra, to sem tudi dosegel, rezultati pa so odlični. Mislim, da je to vrh, kar se tiče komercialnega gledališča v Sloveniji," pove. Vrata so se Ranku odprla tudi v sodelovanju s številnimi znanimi imeni. "V preteklosti sem sodeloval s številnimi priznanimi slovenskimi igralci: Violeta Tomič, Jernej Kuntner, Nina Ivanič, Tina Gorenjak .... in od vsakega sem se nekaj naučil. Z Violeto sem sodeloval pri več projektih. Najbolj znana sta Kursađije in predstava Popravni izpit, ki je imela 75 ponovitev. To, da je šla v politiko, me ne preseneča, ker jo poznam in vem, kako močno si želi, da se nekaj v naši deželici spremeni. Mene osebno politika v taki obliki ne zanima, njo pa seveda podpiram pri prizadevanju po spremembah."

Ob odrskih izkušnjah pa ima Ranko tudi že precej televizijskih, saj smo ga lahko spremljali na malih zaslonih.

"Če se mi je lani uresničila želja po igranju v Špas teatru, se mi je letos ta, da lahko igram v svoji prvi TV-seriji. Samo še vloga v klasičnem sitcomu (podobno kot Prijatelji, Seinfeld, 2 moža in pol) in filmu mi manjka, in je to to. Noro se zabavam. Priznam, da se do zdaj še nikoli nisem tako zabaval pri snemanju, kot se zdaj, ko snemamo Ene žlahtne štorije, ki se trenutno vrti na Planet TV. Tukaj res vse štima, ampak res vse. Od zgodbe, ekipe, pozitivne energije, visoke gledanosti, skratka odlično."

TELEVIZIJA

Žlahtna štorija pa ni edina televizijska izkušnja. Nekoč se je Ranko že pohvalil, da je v šovu B&B izgubil svojo nedolžnost. Gledali pa smo ga tudi pri Kursađijah in v Da šovu z Denisom Avdičem.

"Moj prvi TV-projekt je bil BB šov, ki sva ga ustvarili z Mikijem Bubuljem. Bilo je kot prvi seks, prehitro se je končal, pa nisem vedel, kaj delam. (smeh) Potem so sledile Kursađije, ki so mi z likom Gorenjca Jožeta prinesle prepoznavnost. Nato je sledil Da šov z Denisom Avdičem. Z Denisom sva tudi zasebno dobra prijatelja, tako da je bilo sodelovanje odlično. On je neverjeten, vstane ob štirih zjutraj, dela na radiu in televiziji, igra v predstavah ... Ko smo snemali šov, sem ga vsak dan spraševal, koliko ur je spal. In vam povem, da če jih je do konca tedna zbral 20, je bilo zanj super."

Ranko se trenutno ukvarja s snemanjem Ene žlahtne štorije in predstavo Moška copata. Za drugo pa trenutno nimam časa. Imam pa res to srečo, da me moja Nataša podpira pri vsem, kar počnem. Brez njene podpore ne bi mogel vsega izpeljati. Hvala bogu že vnaprej dobim vse datume, in ko vidimo, da sem po vse dneve odsoten, me zmeraj pomiri, da bo ona vse zrihtala in naj se v miru osredotočim na delo. Ko je konec projektov, se ji seveda oddolžim po najboljših močeh. Podpora partnerja je pri našem delu najpomembnejša. Brez tega ne moreš uspeti."

COPATA

V predstavi Moška copata se Ranko dotika zanimivih tem, kot so spomini na izgubo nedolžnosti, prvega skupnega dopusta s punco in tudi tega, da baje moški, ki opravljajo več hišnih opravil, tudi več seksajo.

"To naj bi bilo dokazano, sam ne vem, ali pri meni drži. Glede opravil za štirimi stenami pa ni izgovorov, edino mrliški list me lahko reši." Čeprav si nekateri poiščejo pomoč pri tovrstnih opravilih, Ranko pri vsem tem res ne vidi večje težave.

"Za tako majhno stanovanje, kot ga imamo mi, sicer ne potrebujemo pomoči. Če pa bi živel v 200-kvadratni hiši, bi jo pa tudi jaz najel, tako da se mi to ne zdi sporno. Če si lahko privoščiš, zakaj ne. Nekateri bi rekli, da je urejen dom ključ do uspešnega družinskega življenja, čeprav imam prijatelje, ki jih razmetano stanovanje ne moti, po drugi strani so pa tudi taki, ki imajo vse pospravljeno. Res pa je, da je v partnerskih zvezah največji problem pogovor. Tega je vse manj, vsi pa vemo, da pogovor lahko reši vse. Danes je res težko uspešno krmariti v medsebojnih odnosih. Sploh pa v zvezah, ki te omejujejo. Tudi sam sem v preteklosti precej dolgo vztrajal v takšni zvezi. Ampak danes ne. Nekaj se z leti moraš naučiti. In jaz sem se. Tudi ljubosumje je nekaj, kar danes razjeda partnerske odnose. To je bolezen, ki te lahko požre. Poglejte, kaj so ljudje vse pripravljeni narediti, ko so ljubosumni. Hvala bogu sem človek, ki se ne zapira vase in poskuša najti pomoč takoj, ko vidi problem. Je pa za ljubosumje krivo veliko razlogov. Od vzgoje, odnosov s starši, travmatičnih izkušenj iz preteklosti, slaba samopodoba, nizka samozavest ..."

Ranko svoje ljubosumje usklajuje v mejah normale. "Malo ga zmeraj mora biti."

MIMA

Značke: Ranko Babić