Ranko Babić razkril, kako ohraniti fit postavo. In kljub temu dobro jesti!

Ranko Babić razkril, kako ohraniti fit postavo. In kljub temu dobro jesti! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
6. 8. 2015

Televizijski voditelj in igralec Ranko Babić uživa ob misli na dobro hrano. Predvsem rad kombinira različne okuse, ki jih obogati s številnimi začimbami. Njegove najljubše so bazilika, kurkuma, origano in kari.

Ranko ne skriva navdušenja nad pisanimi okusi dobre kulinarike. "Glede na to, da sem kar izbirčen, mi to kar nekaj pomeni. Ne vem, ali je to razvada, ki pride z leti, ampak lahko rečem, da zadnje čase mogoče še preveč gledam na to, kako je hrana pripravljena in postrežena," prizna.

Prav zaradi tega se tudi sam velikokrat zavrti v kuhinji in pripravi kaj svežega. "Zelo rad kuham in na kuhanje se spoznam toliko, da lahko pripravim skoraj vse, razen enolončnic. Čeprav pravijo, da so te najlažje za pripravo. (smeh) Prve kuharske korake sem naredil s pomočjo maminih receptov, no, pozneje so to vlogo prevzeli internet in kuharske oddaje Jamieja Oliverja.

Ta tip me je v nekem obdobju res prevzel s svojo strastjo do kuhanja in načinom, kako je celotno oddajo vodil," prizna. "Vse druge stvari pa sem se potem naučil, ko sem pri 25 letih zapustil mamin hotel in šel živet na svoje," doda.

Hidrati

Veliko ljudi ne namenja pozornosti pravilni prehrani in nekaj časa je tudi Ranko ni. "Ko sem odraščal, se nisem obremenjeval s tem, kaj in kako jem. Ker sem kot najstnik igral nogomet, sem to, kar sem pojedel, tudi skuril. No, po tistem, ko sem nehal, pa sem opazil, da mi raste trebuh. To me niti ni motilo do obiska sorodnikov v Bosni, ko so me strici, dedek in drugi člani družine začeli zafrkavati: 'O, poglej ga, trebuh ti raste, zdaj si pravi Babić.'

Prav spomnim se tistega trenutka, ko sem dojel, da imajo v moji družini vsi odrasli moški konkretne trebuhe in da nobeden ne tehta pod sto kilogrami. Od takrat pazim na prehrano. V prvi vrsti mi pomeni vir energije, ampak pri izboru pazim, kaj zaužijem in koliko. Predvsem obožujem lahke jedi. Na mojem meniju so najpogosteje piščanec, testenine in ribe. Aja, pa palačinke. (smeh)

Nekoč mi je fitnes trener rekel: 'Ali boš več treniral in jedel vse ali pa manj treniral in pazil, kaj ješ.' Takrat sem izbral bolj leno pot. Prehranjujem se enako ne glede na letni čas. Če veliko delam, več pojem. Dan začnem s hidrati, potem pa čez dan vedno zmanjšujem hidrate in povečujem beljakovine do 18. ure. Po tem pa uživam samo beljakovine. Seveda se tudi pregrešim, ampak le nekajkrat na mesec."

Okusi

Ranko ideje za nove okuse najde v različnih receptih. "Potem ko prvič pripravim jed, vidim, česa bi lahko dal več, in potem naslednjič to tudi naredim. Bazilika, kari, kurkuma in origano so začimbe, ki jih najpogosteje uporabljam," doda. "Začimbe so tiste, ki dajo jedi piko na i. Zanimiva mi je kurkuma. Nisem vedel, da je zelo zdrava, saj je močan antioksidant. Deluje antiseptično, antiglivično in antibakterijsko. Varovala naj bi nas pred rakavimi obolenji oziroma prostimi radikali, ki uničujejo ali spreminjajo naše celice, varovala naj bi jetra pred zastrupljanjem, zniževala holesterol, pomagala preprečevati težave z zgago in celiti rane, in če verjamemo Indijcem, prinašala srečo. Pri otrocih naj bi celo zmanjševala tveganje za obolenje za levkemijo. Sam jo najraje kombiniram s kakšno rižotko."

Drugače pa so se Ranku med njegovimi kuharskimi podvigi zgodile že številne zanimive prigode.

"Ja, recimo to, da sem skoraj zažgal kuhinjo, ko sem hčerki kuhal neko zelenjavo. Takrat je bila Taja stara sedem mesecev in moja draga mi je naročila, naj pazim na zelenjavo, ki jo je dala kuhat. Predvsem, da ne zmanjka vode. Jaz sem bil pa tako zaspan, da sem zaspal v dnevni sobi, ko me je prebudil dim zažgane zelenjave. Moja se dere name, mala joka, kuhinja v dimu ... Lahko si predstavljate, kako zanimivo je bilo." (smeh)

Značke: Ranko Babić