Rašo Nesterović: Pomagajo celo otroci

Rašo Nesterović: Pomagajo celo otroci (foto: Primož Predalič, Goran Antley) Primož Predalič, Goran Antley
Vir: Story
22. 5. 2014

Štiri prijateljice, Branka Pavlović, Suzana Drobnjak, Ljubinka Đokić in Maja Nesterović, še same ne morejo verjeti, kaj lahko sproži ena sama objava na družabnem omrežju. Da Slovenci znamo stopiti skupaj, pa čeprav le v kriznih obdobjih, se strinja tudi Rašo Nesterović. V torek jim je pomoč ponudil tudi Goran Dragić, k pomoči pa je že pozval tudi Jaka Blažič.

V zbirnem centru na Prešernovi ulici v Ljubljani je med prostovoljci, otroci in zvezdniki takoj moč opaziti švigajočo rdečelaso priznano vizažistko Branko Pavlović, katere objava na Facebooku je sprožila množičen odziv in zagotovila takojšnjo pomoč žrtvam poplav v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. "Neverjetno, kakšen odziv, in to niso le ljudje, ki imajo sorodnike na poplavljenih območjih, temveč tudi Slovenke in Slovenci. Včeraj smo do štirih zjutraj nalagali stvari na tovorno vozilo, pomagalo nam je kar 40 moških, danes imamo že palete. Hitro so se odzvala tudi številna podjetja, ki se jim bomo javno zahvalili, ljudje pa prinašajo celo denar.

Čeprav denarne pomoči nismo pričakovale, smo doslej zbrali že 1600 evrov, vse pa seveda pridno beležimo. Prav vsako stvar, ki jo posredujemo naprej. Groza me je, ko poslušam, kako se nekateri želijo okoristiti z nesrečo drugih in služijo na račun dobrodelne pomoči, ki jo nekateri celo prodajajo ljudem. Da bi se temu izognili, se tja odpravljamo tudi sami, ravno zvečer je šel na pot Rašo Nesterović. Njegova žena Maja je ena izmed gonilnih sil tukaj, ravno danes pa nam pakirati pomagajo tudi številne prostovoljke, ki so se odzvale v množičnem številu."

Rašo Nesterović in Dragiša Drobnjak

Branka je ena od tistih, ki nesrečo naših prizadetih čutijo tudi osebno: "Jokamo vsak dan, tukaj je zelo čustveno. Še posebej v skrbeh sem za taščo in svakinjo, ki nista dosegljivi že dva dni, tašča je hudo bolna. Ganejo pa me seveda tudi posnetki. Najbolj sem se zjokala ob fotografiji otroka, ki nad vodo drži svojega kužka, da bi ga rešil, še posebej, ker sem tudi sama mama. Moj 14-letni Uroš in osemletna Ana sta ob moji trenutni zasedenosti povsem razumevajoča in bi bila najraje ves dan tukaj in nam pomagala. Telefon mi neprestano zvoni, 24 ur na dan, ona pa se nista niti enkrat pritožila. Je pa res, da me je Uroš že vprašal: 'Mami, zakaj pa imaš take podočnjake?' Tako smo vpete v to, da je to za nas seveda čustveno in nenehno jokamo. Ljudje se mi zahvaljujejo, a naj povem, da sem jaz čisto mala ribica v tej poplavi, za mano stoji ogromno dobrih ljudi, tudi moje stranke."

Branka pa ni edina, ki je otroke vključila v humanitarni orkan, ki je zadel zbirni center na Prešernovi. Prostovoljke so enostavno tako zaposlene, da otroke pripeljejo kar s sabo, in tako tam vlada pravi živžav. Vsepovsod paketi polni hrane in oblek, moški zunaj prenašajo palete, ženske pripravljajo pakete, otroci se motajo pod njihovimi nogami in novinarji, ki vso to dobroto dokumentirajo. Zagotovo zanimanje povečajo znane osebnosti, a Branka pravi, da si publicitete ni želela, a bo pač izrabila prav vsa sredstva, da bo pomoči potrebnim zagotovila življenjsko potrebne dobrine. Poleg štirih dobrih vil pa je svoje prispeval tudi Kulturno pastoralni dom srbske pravoslavne cerkve na Prešernovi. Paroh Peran Bošković pravi, da na pomoč niso priskočili le njihovi verniki, temveč tudi veliko Slovenk in Slovencev ter ljudje, ki sami nimajo veliko: "Neki gospod je celo slekel popolnoma novo jakno in jo daroval."

Nikola Todorović - Glavni koordinator v Sloveniji.

Branka še dodaja, da je solidarnost tako velika tudi zaradi tega, ker smo v Sloveniji že bili priča poplavam, kot tudi drugim naravnim katastrofam, in se nas zato to dotakne še toliko bolj. "Najbolj grozno je, da morajo starši otroke pustiti same doma, da gredo lahko po vodo in hrano. Otroci so že tako prestrašeni, naokrog plavajo trupla, mrtve živali, mine ... in lahko si predstavljate, kako je staršem, ko jih morajo pustiti same. Noben otrok ne bi smel doživljati tega, prav vsak si zasluži, da je na varnem in da ima hrano ter vodo," pa grozljive scenarije opisuje Drobnjakova, ena izmed pobudnic akcije, medtem ko hiti z enega konca zbirnega centra na drugega, med nogami pa se ji motovili komaj nekaj let stara hči. Prostovoljkam so na pomoč namreč priskočili tudi otroci in starši iz vrtca Montessori, kjer zbirajo stvari, ki jih doma ne potrebujejo in jih nato vozijo v zbirni center.

Katastrofalne poplave v Srbiji in BiH

Ljudje Brankini danes že dobro organizirani humanitarni organizaciji, ki je iz objave na Facebooku le v treh dneh zrasla v občudovanja vreden projekt, zelo zaupajo. Prostovoljke in prostovoljci bodo popisali prav vsako donacijo, se odpravili osebno preverit, ali gre pomoč res v prave roke, poleg posameznikov pa so k sodelovanju pritegnili tudi številna podjetja. Kjer je volja, je tudi moč, a ta volja je presenetila prav vse. To, da znamo stopiti skupaj in narediti nekaj dobrega, je vsekakor hvale vredno, škoda le, da nas v to prisili šele tako huda kriza.

Katastrofalne poplave v Srbiji in BiH

  • Napisala Ana Fetih

Nova Story že v prodaji

Story