Raznežena Iris Mulej hčerki namenila ganljivo sporočilo

Iris se je soočila z 
mastitisom, a se začetno 
stanje k sreči ni razvilo 
v kaj hujšega.  (foto:  Sabina Tomažič/Foto trenutki) Sabina Tomažič/Foto trenutki
29. 3. 2018

Manekenka Iris Mulej ne skriva, da v materinstvu izjemno uživa in da svojo malo princesko Isabello naravnost obožuje. Nedavno ji je namenila še posebej ganljivo posvetilo.

"Odkar je tole bitjece prišlo v moje življenje ter mi nadelo najlepši naziv na svetu "mama" se iz dneva v dan trudim biti čimboljša mama, marsikaj preberem, se pogovarjam z ostalimi mamicami ... Ampak nekatere stvari so res "simple"! Zato verjamem, da boste mamice in očiji spodnje besede Unicefove akcije o ozaveščanju razvoja otrokovih možganov z veseljem prebrali ... In jih mogoče tudi delili naprej," je Iris ganjeno zapisala na svojem Instagramu in morda tako navdihnila še koga.

Nekateri trenutki se lahko na prvi pogled zdijo kot malenkosti: nasmeh, objem, igra. Drugi so bolj kompleksni: kakovostna prehrana, zaščita pred nasiljem, aktivnosti, ki stimulirajo um in domišljijo. Majhni ali veliki – ti trenutki lahko spremenijo razvoj otrokovih možganov ter vplivajo na njihovo zdravje, srečo in sposobnost učenja! V zgodnjem otroštvu možgani najhitreje tvorijo možganske povezave – hitreje kot kadarkoli kasneje v življenju posameznika. Te povezave so zidaki otrokove prihodnosti, saj opredelijo njegovo zdravje, čustveno ugodje in sposobnost za učenje. Zato je zelo pomembno, kako starši podpirajo in negujejo otroka. Na to opozarjajo tudi številne mamice in očki na Instagramu, v sklopu kampanje UNICEF-a Slovenija, ki ji lahko sledite s hashtagom #EatPlayLove.

Kampanjo poleg Iris Mulej podpirajo tudi Maja Ferme, Aljoša Bagola, Mami blogerke, Jure in Tjaša Marolt, Tjaša Perko, Cool Fotr - Jani Jugovic in Teja Perjet, Nina Puhek – Fluffy Princess ter številni drugi.

Danes ravno na materinski dan pričenja Unicefova akcija #EatPlayLove ❤️ @unicef_slovenija , katere ambasadorka sem tudi sama. In odkar je tole bitjece prišlo v moje življenje ter mi nadelo najlepši naziv na svetu “mama” se iz dneva v dan trudim biti čimboljša mama, marsikaj preberem, se pogovarjam z ostalimi mamicami...ampak nekatere stvari so res “simple”! Zato verjamem, da boste mamice in očiji spodnje besede Unicefove akcije o ozaveščanju razvoja otrokovih možganov z veseljem prebrali...in jih mogoče tudi delili naprej. Za danes sva izbrali hrano, v naslednjih dneh pa vam z Isabello predstaviva kakšno novo informacijo Hrana = učenje Ko otrok spoznava čvrsto hrano, razvija različna čutila, spoznava barve, okuse in teksture... Dobra prehrana ne pomeni le močnih teles. Enako je pomembna za močne ume. Pomanjkanje primerne prehrane lahko vodi v bolezen in ovira otrokov razvoj. Pogoji, ki so povezani s podhranjenostjo, lahko povzročijo kognitivne motnje, ki vplivajo na otrokovo sposobnost učenja in njegovo prihodnost. Način, kako starši in skrbniki negujejo in podpirajo otroka v zgodnjem otroštvu odločilno vpliva na razvoj potencialov otroka. Otrokovi možgani v tem obdobju vsako sekundo tvorijo 1000 novih povezav med živčnimi celicami – nevroni, nekatera najnovejša dognanja pa nakazujejo, da bi lahko bilo to število še višje – celo do 1 milijona povezav na sekundo. Gre za najvišjo hitrost tvorjenja možganskih povezav v katerem koli obdobju v življenju posameznika, ki predstavlja temelj za odraslo dobo. Povezave v možganih delujejo kot zidaki otrokove prihodnosti, opredelijo njegovo zdravje, čustveno ugodje ter sposobnost za učenje. Pomanjkanje primerne prehrane, ljubezni in priložnosti za rast, razvoj in igro v varnem in zdravem okolju lahko okrni razvoj teh ključnih povezav v otrokovih možganih. ❤️ #unicef #childcare #listen #loveforlife #hug #arms #cuddle #strawberries #unicefambassador

A post shared by Beauty ❤️ Mommy Life ❤️ Family (@iris_mulej) on Mar 25, 2018 at 9:21am PDT

Vsak teden prileti kaka nova “študija” o “pravilnem” pestovanju dojenčka, o “pravilnem” položaju žlice med hranjenjem ali pa reklama za najbolj napreden otroški stolček ever, tak ki kar sam hrani otroka. V vsaki drugi debati je zaznati nestrpnost oz. kreg med ljudmi o tem katera vzgoja je prava in katera ni, ali pa dojenje, cepljenje in še bi lahko našteval. ❤️Pozabljamo pa bistvo, bistvo je stik z otrokom, bistvo je ljubezen, bistvo je otroka objeti, ga pobožati, ga poljubiti in resnično svoj čas kvalitetno nameniti njemu, se mu posvetiti 100%. Pa naj bo to 30 min, 1 uro ali več. To je bistvenega pomena za njegov razvoj, ne pa vsi najnovejši pripomočki, vsi kregi in zaprte skupine FB-ja. Bistvo je čas, namenjen našim otrokom. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Od 25.3 pa do 31.3 poteka pod okriljem UNICEF Slovenija kampanja #eatplaylove. Bistvo kampanje je ozaveščanje o pomenu kakovostnega zgodnjega otroštva, ki lahko zaznamuje otrokovo prihodnost. Kampanja poudarja pomen igre, ljubezni in prehrane v otroštvu. Najnovejša dognanja kažejo, da način, kako starši in skrbniki negujejo in podpirajo otroka v zgodnjem otroštvu, odločilno vpliva na razvoj njegovih možganov in potencialov. Otrokovi možgani v tem obdobju vsako sekundo tvorijo 1000 novih povezav med živčnimi celicami – nevroni, nekatera najnovejša dognanja pa nakazujejo, da bi lahko bilo to število še višje – celo do 1 milijona povezav na sekundo. Gre za najvišjo hitrost tvorjenja možganskih povezav v katerem koli obdobju v življenju posameznika, ki predstavlja temelj za odraslo dobo. Povezave v možganih delujejo kot zidaki otrokove prihodnosti, opredelijo njegovo zdravje, čustveno ugodje ter sposobnost za učenje. Pomanjkanje primerne prehrane, ljubezni in priložnosti za rast, razvoj in igro v varnem in zdravem okolju lahko okrni razvoj teh ključnih povezav v otrokovih možganih. #unicef #eatplaylove #unicefambassador #love #family #parenthood #reallife #struggle #mylittlegirl #happyness #joy #coolfotr

A post shared by Cool Fotr (@coolfotr) on Mar 28, 2018 at 5:56am PDT

Priporočamo