Rebeka Dremelj in Alenka Košir skupaj za štedilnikom

Rebeka Dremelj in Alenka Košir skupaj za štedilnikom (foto: Foto: Osebni Arhiv Rebeka Dremelj) Foto: Osebni Arhiv Rebeka Dremelj
Vir: Story
27. 4. 2019

“Pred nekaj leti so me v nekem intervjuju vprašali, katera je zame najlepša ženska v Sloveniji. In iz prve sem izstrelila, da Alenka Košir! Je lepa, pametna pa še dobre nasvete daje vsem nam, ki smo malo leni, da bi se premaknili iz svoje cone udobja. Zato sem se odločila, da jo povabim k sebi v kuhinjo, da me nauči pripraviti kako tisto zdravo jed, ki je videti vrhunsko,” pravi pevka Rebeka Dremelj, ki se je s športnico in promotorko zdravega življenja Alenko Košir podala v kuhinjo in ustvarili sta enostavne, a zdrave obroke, ki jih zdaj z veseljem delita tudi z vami.

Story: Z Alenko se poznate še iz mladosti, kajne? Kako to, da sta se zdaj spet srečali, in to ravno za štedilnikom?

Rebeka: Poznava se še iz časov, ko sva bili obe manekenki. To je bilo več kot pred 20 leti. Alenka mi je bila vedno neverjetno všeč, vedno sem jo občudovala, res je taka persona, ki ima karakter na mestu, poleg tega pa je zame zagotovo najlepša ženska v Sloveniji. Ker skupaj delava za določeno znamko, spremljam jo tudi prek socialnih omrežij in občudujem njene lepe slike hrane, ki jo pripravlja, se mi je rodila ideja, zakaj ne bi še mene naučila pripraviti kaj res zdravega in dobrega. Pa sem jo povabila, takoj je rekla da in že sva kuhali. (smeh) Zajtrk, ki mi ga je predlagala, si zdaj pripravim vsak dan.

Story: In s čim vas je očarala? Kaj sta skuhali?

Rebeka: Najprej sva pripravili zajtrk, potem pa puranje prsi s hruškami in krompir s slivami. Noro dobro. Sama ne bi nikoli naredila česa takega, ker sem bolj tiste vrste kuharica, ki kuha po liniji najmanjšega upora. (smeh) Ugotovila sem, da lahko v zelo kratkem času narediš res dobro in res posebno jed, in ne vem, zakaj bi morali vedno kuhati samo tiste tipične standardne jedi, ki so na hitro za vsak dan. Tudi puranje prsi s hruškami lahko postanejo naš vsakdan. Zakaj pa ne?

Story: Kateri Alenkin nasvet pa boste zagotovo uporabljali?

Rebeka: Naučila me je, da so tudi zelo zdrave stvari lahko zelo, zelo okusne. V bistvu še bolj okusne kot tiste, ki smo jih vajeni pripravljati vsak dan. Malo me je zmotivirala, da od njenega obiska naprej vsak dan pripravim kaj novega.

Alenka: Zelo pomembno je, da si človek vzame čas za pripravo in uživanje obrokov, saj neustrezno prehranjevanje izvira predvsem iz tega, da si ne vzamemo časa, in ko postanemo lačni, posežemo po prvi zadevi, ki nam pride pod roko, kar navadno ni nič zdravega. Dobro je, da si naredimo načrt za vsaj en dan za naprej, kaj bomo jedli, in se tega držimo. Zelo dobro je tudi, da si zadamo uresničljive cilje, torej uravnoteženo prehranjevanje na daljši rok, in pri tem vztrajamo. To niti slučajno ne pomeni, da se popolnoma odpovedujemo vsemu, kar velja za nezdravo. Vsak mora najti pravi način, kako bo užival v prehrani in hkrati obdržal tisto ravnotežje oz. zadostni vnos vseh makro- in mikrohranil.

Story: Ali menite, da si je za zdravo kuho treba vzeti čas ali je to samo mit in se tega lahko lotimo kadarkoli?

Alenka: Za vsako stvar, ki nekaj velja, si je treba vzeti čas. Nič ni čez noč. Dobra izobrazba, dober partnerski odnos, poslovna uspešnost, zdrava prehrana, dobri prijatelji … za kaj od tega si ni treba vzeti časa? Za vse našteto potrebuješ čas. Ampak bi vseeno poudarila, da zdravo prehranjevanje ni neki zakompliciran 'bavbav'. V bistvu je vse zelo preprosto, marsikateri nasvet naših babic še danes velja.

Story: Kdo pri vama hodi v trgovino, gre kdaj tudi Sandi sam po nakupih?

Rebeka: Vedno jaz! On gre po stvari, ki mu jih napišem na listek, pa še tisto velikokrat kdaj kaj pozabi. Tipični moški. (smeh)

Story: Katere pa so pregrehe, ki se jim ne morete upreti?

Rebeka: Težko se uprem čokoladi. Res. Zelo težko. Ampak se upiram, ker pridno hujšam. Enkrat na teden pa res moram ukrasti kakšen košček čokolade pod pretvezo, da ne bosta hčerki vsega pojedli. (smeh) Lahko pa seveda, če ne hujšaš, ješ tudi čokolado, kajne, Alenka? (smeh)

Alenka: Seveda lahko. Tudi če želiš izgubiti kakšen kilogram maščobe, se lahko občasno pregrešiš. Ampak v manjših količinah. Mi temu rečemo 'cheat-meal', obrok, pri katerem pogoljufaš. Kako pogosto, pa je vprašanje, kakšen cilj imate, kako hitro bi radi bili na cilju, ampak en tak obrok na teden ne bo nobene panike.

Story: Veliko gledate na to, kakšna živila kupujete?

Rebeka: Predvsem gledam na to, da ne kupujem bedarij. Čim manj sladkega, ne kupujem sokov, razen če so naravni, poskušam kupovati čim manj predelane hrane.

Story: Imate veliko gospodinjskih aparatov? Kateri je največkrat uporabljen?

Rebeka: Od gospodinjskih aparatov imam verjetno vse, kar obstaja. Ko je prišla k meni v mojo kuhinjo Alma Rekič, se je samo smejala, ker še čebule ne režem več sama. (smeh) Imam pa to srečo, da sodelujem tudi s podjetjem, ki me je opremilo z vsemi velikimi gospodinjskimi aparati in so res 'fajn'. Indukcijska plošča ima šest kuhališč, kar je za veliko družino nujno potrebno, da lahko normalno skuham kosilo. Ko se zberemo za rojstni dan, nas je vseh skupaj okoli dvajset! Pečica ima recimo funkcijo peka s paro, ki je pri meni zelo velikokrat uporabljena. Če kuhaš, pečeš s paro, se krompir recimo ne izsuši v pečici in meni je to super. Pečico res veliko uporabljam. Tudi če kdaj naredim 'junk food', sicer redko, ampak seveda na željo hčerk spečem tudi kdaj kak pomfri, a kar v pečici, in ne v olju. Pa je zelo dober.

Story: Vedno vi kuhate kosilo ali zna tudi Sandi kaj pripraviti?

Rebeka: Sandi ne kuha! Ne zna. Tako da ta obveznost vedno pade name.

Story: Kdo pa na koncu pospravi razmetano kuhinjo in pomije posodo?

Kar pomivalni stroj. Vanj pa posodo zložijo tudi hčerke. Zdaj že dveletna Sija zna pomagati, tako da mi na neki način v kuhinji pomagajo vsi.

Besedilo: Ilona Penzeš // Fotografije: osebni arhiv

 

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story8/2019

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 8/2019

Story 8/2019, od 11. 04. 2019