Rebeka Dremelj: "Nič ji nisem lagala in skrivala."

Rebeka Dremelj: "Nič ji nisem lagala in skrivala." (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
17. 5. 2015

Da je Rebeka Dremelj zbolela za rakom, je šokiralo marsikoga. Rebeka, ki se je dolga leta skupaj z obolelimi otroki in njihovimi starši borila prav proti tej zahrbtni bolezni, je postala njena tarča. Jeza, ki te preplavi ob tem, je lahko nepojmljiva, a Rebeka se z boleznijo spoprijema v svojem značilnem nepremagljivem slogu.

Prišlo je kot strela z jasnega, ko je Rebeka šokirala javnost s svojo izjavo na družabnem profilu, v kateri je zapisala, da je zbolela za rakom ščitnice. Da imajo v družini že dlje časa probleme s ščitnico, nam je pevka zaupala, ko smo jo priklicali na telefon. Zvenela je optimistično in močno, v ozadju pa se je slišal glas hčerke Šajane, ki jo je v tistem trenutku najbolj zanimalo, zakaj je marmelada tako kisla … Za trenutek smo pozabili, da je v njenem življenju karkoli narobe, saj se je Rebeka prisrčno zasmejala in simpatično komunicirala s svojo hčerkico, nato pa nadaljevala: “Razložila sem ji, kaj se dogaja. Nič nisem lagala in skrivala.” Rebeka mora v tej stiski ostati močna tudi za bližnje. Ko je izvedela za bolezen, je bila šokirana in sprva je pomislila na svojo deklico.

“Najprej sem pomislila na Šajano in njeno poroko,” iskreno pove Rebeka, ki ni skrivala strahu. Zdaj so skrivalnice preteklost, saj se je odločila, da o tej ‘preizkušnji’, kot ji pravi sama, spregovori. Njen pogum so prijatelji in znanci nagradili s prijaznimi in močnimi besedami, ki ji gotovo dajejo dodatno podporo v bitki proti bolezni, ki jo je doletela. “Dovolj mi je skrivalnic, pretvarjanja, da je vse v najlepšem redu in točno tako, kot mora biti. Ker temu ni tako. Ni res. Ravno nasprotno. Vse je na glavo. Vse je narobe. In čisto nič ni tako, kot bi moralo biti,” je odzvanjalo iz prvih nekaj vrstic dolgega zapisa, naslovljenega z ‘DOVOLJ MI JE’, ki je sprožil nešteto komentarjev in kar 17.000 všečkov. Med več kot 2.400 komentarji se je znašlo tudi veliko zapisov znanih obrazov, kot so Miša Mihaela Margan, Nataša Bešter, Maša Medik, Jani Moderndorfer, Jani Pavec, Vesna Janković, Katja Fašink, Jasna Kuljaj in drugi, ki so v veliki večini napisali, da je to nekaj, kar bo zmogla premagati v hipu. In res je tako, saj so priljubljeni pevki s pomočjo operacije uspešno odstranili raka.

Operacija je za mano, rak je baje izrezan do zdravega, ostala sem brez enega organa, imenovanega ščitnica, in hkrati zagotovo pametnejša, modrejša in zrelejša. Čaka me sicer še zame najhujša preizkušnja - terapija z radioaktivnim jodom in posledično 10-dnevna karantena, stran od otroka in ljudi, ki jih imam rada, a hvala Bogu, me je mati narava obdarila z veliko dozo optimizma in vem, da bo ta moja odsotnost vez z mojim otrokom in družino samo še okrepila,” je zapisala Rebeka, ki nam je pozneje zagotovila, da nima bolečin in da je od te preizkušnje ostala le brazgotina na vratu. Razložila nam je tudi, da je že kar nekaj časa hodila k zdravnikom, ki so ji pregledovali delovanje ščitnice, saj se je dolgo počutila slabo. “Dolgo sem bila zelo utrujena in vsak dan spala popoldne. Nisem pa čutila gomolja, kot se ponavadi zgodi …” še doda Rebeka, ki si ne more kaj, da se ne bi vprašala, zakaj je to potrebno v življenju:

“Smešno je, kako se življenje obrne. Še do nedavnega sem zbirala denar za otroke, ki so zboleli za rakom, zdaj pa ga imam sama. Morda mi je podzavest že takrat želela sporočiti, da naj se s tem več ukvarjam. Treba bo odkriti, kaj je narobe …” Ker se za zdaj še pobira zaradi šoka, korenitih sprememb še ni uvedla. Večina pa se strinja, da je že s tem, ko je javno povedala, da jo je doletela bolezen, naredila velik korak na poti k popolni ozdravitvi. Med zapisom je namreč zaslediti, da je bolezen kar nekaj časa skrivala: “Vsem sem lagala. Za nekoga sem bila na dopustu, za spet drugega sem zbolela za gripo … Izmišljam si zgodbice že več kot mesec dni in živim v strahu, da me ne bi dobili. Haloooo? Dobili kaj? Počutim se, kot da sem vpletena v kriminalno dejanje, ki ga moram na vsak način skriti pred svetom. Vsem svojim sem zabičala, da nikomur, nikoli in nikdar ne smejo povedati. Celo svoji lastni materi, ki me je v solzah prosila, da bi povedala samo eni prijateljici, sem dala jasno vedeti, da absolutno ne.” Sicer pa je bila ta izkušnja zanjo še toliko bolj travmatična, saj se je v tem času pokazalo, kdo so pravi prijatelji, in - žal - tudi, kateri to nikoli niso bili. “Rediram vse tiste ljudi, ki si moje energije ne zaslužijo, in na široko odpiram vrata vsem tistim, ki so se v teh dneh pokazali več kot le prijatelji. Mnogi so me presenetili. Eni v pozitivo, drugi v negativo. Hvala vam. In enim in drugim,” je zapisala.

O pesmi Tvoja senca

Z Rebeko smo o bolezni, proti kateri se zdaj bori tudi sama, govorili v intervjuju, ko je posnela pesem Tvoja senca, posvečeno vsem staršem in otrokom, ki so se srečali z rakom. Takrat nam je zaupala, da je bila bolezen skozi generacije prisotna tudi pri njih. Za posledicami raka je umrl njen stari oče in kar dvakrat je za rakom na dojki zbolela njena stara mama. In že takrat nam je povedala: "Rak je zelo zahrbtna bolezen, in če se odloči, da je ne boš odkril, je ne boš. V vsakem primeru pa, na vsako stanje telesa, za katero se nam dozdeva, da ni ravno optimalno, je treba biti pozoren. Danes lahko doleti mene, jutri tebe ... Včeraj pa je njega."

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 19/2015

Story 19/2015, od 07. 05. 2015