Rebeka Dremelj noče biti odvisna od Slovencev

Vir: Story
12. 4. 2009

Rebeka Dremelj je po osmih letih garanja na slovenski estradniški sceni zasluženo ena od zvezdnic. Kot pevka se počasi uveljavlja tudi v Srbiji ter Bosni in Hercegovini.

Story: Na Balkanu postajate vse večja zvezda.
Dejansko ne vem, kaj naj bi še naredila v Sloveniji, da bi mi pomenilo dodatno motivacijo in poseben adrenalin. Moja edina želja je, da bi nastopala samo s skupino, ne pa na matricah, ciljam na dvorane. V moji ekipi imamo interno šalo, da bi bila moja naslednja stopnička kandidatura za predsednico države. Dejansko si želim na Balkanu nekaj narediti, čeprav se tam še ne obravnavam za zvezdo. Sem na stopnji, kot sem bila pred osmimi leti pri nas, sem pa hvala bogu bolj izkušena, in ne tako naivna kot na začetku, zato me njihovi novinarji ne morajo ‘voziti’ tako, kot so me včasih naši. Se mi zdi, da sem na Balkanu začela ob pravem času.

Story: Če odštejemo, da širitev v države nekdanje Jugoslavije pomeni večji trg, je še kakšen razlog, da si želite uspeti tam?
Dokazovanje? Dejansko ni zdaj nobenega Slovenca, pa pustimo Anjo Rupel in Videosex, ki bi na Balkanu v zadnjem času nekaj naredil, in to je bila še posebna motivacija. Če uspeš na Balkanu, se ti v Sloveniji avtomatično zviša na primer tudi cena in potem si na stopnički, na kateri želim biti. Razlog je tudi ta, da želim biti koncertni izvajalec in da, malo tudi zaradi Slovenije. Želela sem spremembo v življenju, spremeniti okolje, da nisem odvisna od naših diskotek, športnih dvoran in naročnikov. Ne nazadnje pa sem v zadnjih dveh mesecih v Bosni tudi dobro zaslužila.

Story: Kako pa vas sprejmejo v Bosni in v Srbiji? Imate že oboževalce?

Bosanci so zelo lepo vzgojeni. V šovu Zvezde z zvezdami, v katerem sva nastopala skupaj z Arminom, je bilo kot na koncertu, občinstvo je imelo transparente z najinimi imeni, majice z najinima fotografijama, res neverjetno … Ko smo šli ven, so punce čakale za ograjo in kričale in do avta smo se prebili s pomočjo varnostnikov. Seveda pa so najbolj kričale zaradi Armina, ker je tam res priljubljen. Naslednji dan dopoldne, ko smo se sprehajali po Baščaršiji, smo srečevali prav te punce, ki so se samo ozirale za nami, nobena pa ni prosila za avtogram. Vedeli, da smo tam zasebno, in nihče nas ni moril. Zelo veliko mi pomeni, da na primer televizija Hayatt posveti oddajo, dolgo eno uro, samo meni, da na mojo željo predvajajo slovenske videospote … To je res velika čast.

Story: Je prednost, da ste Slovenka? Nekaj svežega, zanimivega …
Mislim, da je svežih obrazov tam kar precej. V Srbiji je bilo dejstvo, da sem Slovenka, prej pomanjkljivost, saj sem slišala tudi izjave, češ da smo Slovenci med prvimi priznali Kosovo. Imam srečo, da sem zelo odprt človek in ‘zafrkant’ in da dobro govorim srbsko. Vsi so kar presenečeni, da se ob njihovem jeziku ne lomim, kot so tega vajeni pri drugih Slovencih. Prav tako se brez težav tudi pošalim na svoj račun. Bosanci nenehno pripovedujejo šale o Bosancih in zdi se jim simpatično, kadar tudi jaz povem kakšno na svoj račun.

Story: Vam v Srbiji ob strani stojijo stari prijatelji? Na primer Željko Joksimović, ki je pomemben človek na tamkajšnji glasbeni sceni?
Željko v bistvu najbolj pomaga sam sebi. Pri njem je tako: on, on, on, potem pa dolgo nihče. V moji karieri mi ni nikoli pomagal in na njegovo podporo tudi nisem nikoli v življenju računala. Ga pa zagotovo kot glasbenika neizmerno spoštujem ... Je pa en kup drugih glasbenikov, ki mi pomagajo. Goca Tržan me je na primer naličila za nastop v neki oddaji. Tako kot pri nas je tudi pri njih opaziti rivalstvo. Prej ti pomagajo avtorji pesmi in aranžerji in oni imajo tudi najboljše zveze na televizijah, pri novinarjih. Zelo veliko mi je pri prepoznavnosti v času Evrosonga pomagal Sašo Mirković, nekdanji menedžer Marije Šerifović, v zadnjem času pa mi ob strani stoji Mišo Mijatović, ki je tudi avtor moje pesmi Sladke laži (z njo je osvojila prvo nagrado strokovne komisije na srbskem radijskem festivalu). On je eden izmed najbolj spoštovanih glasbenikov v Srbiji.

Story: Kako pa so vas sploh povabili v oddajo Zvezde z zvezdami (različica oddaje Zvezde pojejo, op. p.), na televiziji OBN? Si vas je zaželel Armin?
Poklicali so mojo menedžerko Natašo, da si želijo imeti v oddaji Rebeko Dremelj in da bi pela z Amrinom Muzaferijo. Nisem sploh vedela, kdo je, o njem sem se pozanimala na internetu. Potem smo se malo pogajali glede honorarja. Najprej sem mislila, da bom v eni oddaji, potem pa sva nastopala mesec in pol. Bilo je luštno in tudi dobro sem zaslužila. Skoraj toliko, kolikor bi, če bi ta čas nastopala v Sloveniji.

Story: Kako tam obravnavajo zvezdnike? Kaj drugače kot mi naše?
Pravzaprav ne. Tako kot pri nas naši so njihovi tam manj vredni in nekdo nov, ki pride, je več vreden. Je pa res, da na njihovih radijskih postajah predvajajo večinoma svoje izvajalce. Vem, da sem to povedala že nekajkrat, ampak še enkrat … Danes sem se na primer iz Zreč peljala v Ljubljano in na radiu nisem slišala niti enega slovenskega komada. Pri njih se to ne more zgoditi!

Story: Razmišljate, da bi si v Sarajevu ali Beogradu najeli oziroma kupili stanovanje?
Pravkar sem končala hišo in zaradi stanja na tekočem računu si za zdaj kaj takega ne morem privoščiti. Imam pa tam dobrega prijatelja Armina, in če potrebujem prenočišče, lahko prespim pri njem. (smeh)ARMIN MUZAFERIJA
Z Rebeko sta kot brat in sestra

Mladi bosanski pevec, ki v svoji domovini postaja velik zvezdnik, je z Rebeko nastopil v oddaji Zvezde z zvezdami na televiziji OBN. Sveže samski Armin je tudi povedal, zakaj se je razšel z miss Bosne in Hercegovine Đenito Dumpor.

Story: Ste Rebeko poznali, še preden sta skupaj pela v oddaji Zvezde z zvezdami?
Poznam jo že nekaj časa, spoznala sva se na radijskem festivalu v Srbiji. Ko so me povabili, naj pojem v omenjeni oddaji, so si zaželeli, da bi z mano pela kakšna tuja zvezdnica, in spomnil sem se na Rebeko. Moram povedati, da sem zanjo glasoval tudi na Evrosongu.

Story: Pred kratkim je izjavila, da ste ji kot mlajši brat. Imate tudi vi njo za starejšo sestro?
Z vsemi, s katerimi sodelujem, sem nekako povezan tudi čustveno.

Story: Zadnje dni ste veliko v Sloveniji. Kakšna so naša dekleta?

Precej bolj pogumna kot Bosanke, čeprav drugače nisem opazil večjih razlik.

Story: Menda ste se pred kratkim razšli z dekletom, manekenko Đenito Dumpor. Drži?
Đenita je bila miss Bosne in Hercegovine in je super dekle, pred katero je še bleščeča kariera. Razšla sva se, razlog pa je bil, da imava trenutno oba preveč obveznosti, da bi lahko vzdrževala zvezo.

Story: Nameravate z Rebeko posneti duet? V slovenščini mogoče?

Še ne vem. Vse je mogoče, ko bo pravi čas in če bova imela pravo pesem, potem se lahko zgodi tudi to.Napisala Andreja Freyer
Fotografije Primož Predalič, osebni arhiv

Nova Story že v prodaji

Story