Rebeka Dremelj: “Priznam, imela sem boje sama s sabo”

Vir: Lady
15. 6. 2016

Rebeka spretno krmari med številnimi vlogami svojega življenja. Med znamko Rebeke Dremelj, kjer je močna in drzna pevka ter poslovna ženska, in zasebno Rebeko, ki je predvsem mama in žena. Navzven močna, navznoter pa nežna. Vendar se tudi to spreminja. Že nekaj časa je minilo od tega, kar smo izvedeli za Rebekino bolezen. Ta je zdaj premagana, tako fizično kot psihično – pred nami se je oblikovala nova Rebeka, ki zna potegniti črto med svojim poslovnim in zasebnim življenjem. Zaupala nam je, kako se je po preboleli bolezni lotila samozdravljenja in katero spoznanje je tisto, zaradi katerega je še močnejša kot kdajkoli prej.

Pred kratkim je Rebeki Dremelj zopet malce zagodlo zdravje. Seveda smo se vsi ustrašili, da ne gre za kakšen nov zaplet že prebolele bolezni raka ščitnice, vendar je šlo le za manjši zaplet pri prebolevanju pljučnice. Vendar Rebeke niti to ni ustavilo, da ne bi že čez nekaj dni sprejela in pogostila povabljence na predstavitvi svojega poletnega parfuma MySpirit by Rebeka Summer. Rebeka je na sceni že dolgo in njena zvezda nikakor ne ugasne. Pravi, da je to zato, ker je to njena služba: "Šovbiznis je moje delo. Nikoli nisem delala le ene stvari, ampak vedno več stvari hkrati, tudi zato mi je Jurij Zrnec že pred desetletjem nadel vzdevek multipraktik. Priznati moram, da si ne predstavljam, da bi delala karkoli drugega, kot da bi bila v službi blagovne znamke Rebeke Dremelj.

" Rebeka zna postaviti mejo med zasebnim in poslovnim svetom, kar je naučila tudi svojo triinpolletno hčerko Šajano. "Večkrat ji povem: Jaz sem Rebeka, tvoja mamica, ki je v službi Rebeke Dremelj. In tako kot vsaka služba ima tudi ta svoje pozitivne in negativne lastnosti. Velikokrat se zgodi, da naredim kaj, čeprav se mi ne da, mi ni po godu! Ampak naredim, ker je to moja služba." Rebeka si sama oblikuje svojo jav­no podobo, saj meni, da vsak sam najbolje ve, kaj je dobro zanj. Seveda ima ekipo, ki ji pomaga, a končno odločitev vedno sprejme sama. "Mislim, da je zelo zahtevno sam ustvarjati svoje ime. Zahtevno zato, ker če naredim kaj narobe, sem sama sebe 'zafrknila'. Zjutraj se zbudim v svoji službi in zvečer grem spat v svoji službi. Zaradi tega se sama odločam o vsem." Tudi zato odločitev o tem, da bo javnosti razkrila, da je obolela za rakom ščitnice, ni bila lahka. "Imela sem raka, o tem govorim v pretekliku. Res pa je, da sem o tem spregovorila samo iz enega razloga: da sem začela samozdravljenje. Nisem se želela ukvarjati s tem, da bi morala vseskozi lagati in živeti v skrbeh, kako bodo ljudje to sprejeli. To je tako, kot če bi hodili v službo in bi se stalno morali izmišljevati, zakaj se počutite slabo, zakaj ste zaskrbljeni, zakaj vas naenkrat ni več v službo. Prej ali slej se stvari izvejo. In jaz sem bila nasploh oseba, ki ji ni bilo vseeno za mnenje drugih. No, to se je zdaj hvala bogu spremenilo."

Razbila še en tabu – obiskala je psihoterapevta

Rebeka je po tej izkušnji obiskovala tudi psihoterapevta.

"Za to sem se odločila, ker je rak ščitnice take vrste bolezen, ki sem si jo s svojim načinom življenja verjetno v veliki meri priklicala kar sama. Glede na to, da sem 35 let živela z enakimi vzorci, prepričanji in ljudmi, ki imajo takšno mnenje o meni, kakršno pač imajo, sem se odločila, da želim slišati neko nevtralno mnenje. Mnenje človeka, ki te ima rad, ni nikoli popolnoma realno, takšna kritika ni nikoli konstruktivna, ampak je prepletena s čustvi. Mnoge stvari v svojem življenju sem želela izboljšati, saj teh svojih vzorcev, ki se niso izkazali za najboljše, nisem želela prenesti na hčerko Šajano. In zelo sem vesela, da sem se odločila za obisk psihoterapije, saj so se mi podrli določeni tabuji. Zato zdaj brez težav in brez kakršnegakoli zavijanja v celofan povem natančno to, kar mislim. Začela sem se zavedati, da je moje življenje samo moje in od nikogar drugega. Nehala sem se ukvarjati s tem, ali sem ljudem všeč ali ne, s čimer sem se prej vedno obremenjevala. Na primer na neki članek o meni je napisanih 500 komentarjev in od tega sta dva slaba. Jaz pa sem se ukvarjala s tem, zakaj imata ta dva tako slabo mnenje o meni, saj vendar nisem slab človek, in ne, zakaj je 498 dobrih in pozitivnih komentarjev. No, zdaj sem v fazi, ko mi je res vseeno za to. Berem, poslušam pozitivno. Negativno me ne zanima več! Ko enkrat zboliš, se šele zaveš, kaj bi bilo lahko najslabše, kar bi se zgodilo – lahko bi umrl. In ljudje bi rekli: bila je fajn punca, škoda je je, zvečer pa bi se normalno dobili s prijatelji in debatirali o kakih drugih temah. Zaveš se, kako zelo si nepomemben in minljiv. In ko se enkrat zaveš svoje minljivosti, je vse drugače. Edini pravi način funkcioniranja v svetu je, da poveš, kar misliš, in da nič ne zadržuješ v sebi. Ta zrelost je prišla z izkušnjami in leti." To modrost želi predati tudi Šajani.

Med počitkom se je rodil parfum

Rebeka je dolgo počivala in medtem se je domislila, da bi imela svoj parfum. To je uresničila že septembra in ker se je parfum tako dobro prijel med Slovenkami, je kasneje dodala še mleko za telo in gel za prhanje, pred kratkim pa nam je predstavila še nov poletni vonj z imenom MySpirit by Rebeka Summer. "Moram povedati, da najbolje funkcioniram pod pritiskom. Ampak za kreativne ideje pa vedno potrebujem čas. In ker sem imela čas, saj sem tri mesece večinoma ležala, se je rodila ideja, da bi imela nekaj svojega. Splet okoliščin je nanesel, da sem spoznala lastnike prve slovenske parfumarne, ki razvijajo surovine tudi za druge svetovno znane vonje. In niti v sanjah si nisem predstavljala, da bo parfum tako dobro sprejet. Navdušena sem in zelo zadovoljna."

Širjenje družine

Rebeka je predvsem mamica triinpolletne Šajane. "Trudim se, da ne bi pod navednicami manipulirala z otrokom. Da ji ne bi vcepljala vzorcev, ki so se pri meni pokazali kot neuspešni. Seveda je nekaj drugega, ko gre za varnost otroka. Zato se trudim, da zatrem svoje vzorce in ji pustim, da razvija svojo lastno osebnost. Sem stroga mama in jo imam pod kontrolo, ampak ji pustim, da tudi sama kaj poskusi in se odloči, ali ji je všeč ali ne.

" Ko Rebeka govori o hčerki, njen obraz postane bolj nežen in mehak. Si želi še kakšnega otroka? "Saj veste, kako pravijo, človek planira, Bog pa splanira!" malce skrivnostno odgovori. Izkušnja bolezni, ki jo je opomnila na minljivost, ji je dala še nekaj: končno zna iti iz službe. "Zdaj si znam organizirati čas tako, da ko grem po hčerko v vrtec, sem na svetu samo še zanjo. In štiri ure sem na voljo samo zanjo. Ko jo dam spat, potem sem spet na voljo za druge. Včasih sem bila vseskozi dosegljiva, vedno sem nekaj delala. Zdaj pa sva na prvem mestu midve s hčerko in nihče drug. Če pride kakšen hektičen dan in potrebujem pet minut zase, tudi Šajana to razume in me pusti pri miru. Trenutno se mi zdi, da sem si lepo organizirala življenje in nič ne bi spreminjala.

" Na začetku je bila obsedena z oblekicami in pentljami ter roza oblačilci. Potem je dojela, da če zapravljamo za stvari, ki niso življenjskega pomena, kar špangice in krilca zagotovo niso, ne zapravljamo denarja, ampak čas, ki smo ga namenili, da ta denar zaslužimo. In ta čas bi lahko lepše izkoristili kot za službo, kajne? Šajana ve, da je njena mamica pevka Rebeka in to vedo tudi njeni vrstniki v vrtcu. "Moja hči je sicer obsedena s Čuki in mislim, da znam na pamet več komadov kot Jernej Tozon (smeh). Rada poje tudi moje pesmi. Bila je tudi že na mojem koncertu v Brežicah. Stalno ima v rokah mikrofon in ko jo vprašam, kaj bo, ko bo velika, pove: pevka in kuharica, kot mami." Šajana je predvsem športna, za petje razen izjemne volje ne kaže posebnega talenta. Sicer pa stalno nekaj kuhajo – koga bi morda presenetilo, da Rebeka sama nakupuje, kuha in pere ter čisti stanovanje kot običajne ženske.

Eva Jandl

Značke: Rebeka Dremelj