Rebeka Dremelj: Priznam, včasih mi zmanjka energije!

Rebeka Dremelj: Priznam, včasih mi zmanjka energije! (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
1. 4. 2017

Čeprav je rodila decembra, je Rebeka sijoča in polna energije. In takoj mi je postalo jasno tudi, zakaj so jo pred časom poimenovali 'multipraktik', saj je ženska, ki lahko počne več stvari hkrati. Tako se je ob napornem materinstvu že posvetila številnim poslovnim projektom, načrtuje pa tudi vrnitev na glasbene odre. "Priznam, včasih mi zmanjka energije," se nasmehne, "ampak ob pogledu na dojenčico to takoj pozabim."

Z Rebeko sva se srečali na čudovit sončen pomladni dan. Mamica dveh otrok, starejše Šajane in mlajše Sije, stare komaj tri mesece, je videti izredno zadovoljna in sijoča, ne deluje prav nič utrujena.

Takoj mi pove, kako doživlja izkušnjo biti drugič mamica, kajti ko sem se z njo pogovarjala še pred rojstvom drugega otroka, si tega ni znala predstavljati. "Nikoli si nisem mislila, da bom lahko imela dva otroka enako rada oziroma da bom imela drugega otroka enako rada kot Šajano, pa čeprav se sliši grozno, mi prej ni bilo jasno, kako se ta ljubezen lahko razdeli. Odkar imam ti dve princeski, pa sem spoznala, da ljubezni sploh ni treba razdeliti, ker se dejansko le še pomnoži. Prav noro je, koliko ljubezni premoremo. Materinstvo je res lepa vloga in zelo sem vesela, da sva se odločila za še enega otroka. Šajana je zelo srečna, da ima mlajšo sestrico, ki jo je težko pričakovala. Pogosto me ljudje sprašujejo, ali je Šajana kaj ljubosumna, sicer res ne vem, kako bo pozneje, ko bo Sija začela jemati njene stvari oziroma igračke, ampak za zdaj ni niti kančka ljubosumnosti pri njej. Zelo mi je simpatična, ko jo gledam, kako se pači in zabavno pogovarja s Sijo, sodeluje tudi pri previjanju in mi pomaga pri vsem, za kar jo prosim, saj ima sestrico neskončno rada. Dejansko je večja težava to, da moram Šajano 'držati nazaj', kadar je malo nahodna, ker bi se rada ves čas dotikala Sije in ji dajala poljubčke, a se bojim, da ji bo spet prenesla kakšen virus, kot se je enkrat že zgodilo."

Mediji smo poročali, da je bila Rebeka s Sijo v bolnišnici, ko je bila stara le dva meseca. "Žal mi tudi pri drugem otroku življenje ni prizaneslo, s tem mislim na virus, ki ga je dobila Sija in zaradi katerega sva pristali v bolnišnici. Bila sem res prestrašena, in ta strah mi šele zdaj počasi popušča. Sija je pred dobrim mesecem zbolela, predvidevam, da je od Šajane dobila virus, ki prizadene spodnja dihala, in posledično zaradi tega morala ostati v bolnišnici ter bila nekaj dni celo priklopljena na kisik. Zdravniki so mi sicer povedali, da je šlo pri njej za milejšo obliko bolezni, ampak teh nekaj dni je bilo zame naravnost grozljivih; ne morem si predstavljati in upam, da si mi nikoli niti ne bo treba predstavljati, kaj doživljajo starši, ki so z otrokom veliko po bolnišnicah zaradi hude bolezni, sploh če ima ta doma še sorojenca. Sama sem imela tisti teden občutek, kot da ne živim in da samo letam okrog kot muha brez glave: bila sem s Sijo, potem me je Sandi zamenjal in sem se šla domov igrat s Šajano, pa spet nazaj k Siji. Na trenutke se je zdelo, da kurim zadnje atome energije," pove Rebeka z bolečino na obrazu.

Sija je popolna!

"Mogoče bo videti, kot da se hvalim, no, v bistvu se, ampak Sija je res za zdaj popoln dojenček, ves čas je nasmejana in zadovoljna, ne joka skoraj nič, nima krčev in lepo spi. Medtem ko so bile pri Šajani včasih noči res neznosne. Že od prvega tedna, razen takrat ko je zbolela, lepo spi vso noč, seveda s prebujanjem za hranjenje, ampak brez joka, tako da so noči popolnoma nestresne. Poudarek je seveda na za zdaj! Sicer se mi zdi, da mi jo je uspelo že malo razvaditi, saj večino dnevnih spancev prespi na prostem, v vozičku, tako da mi posteljica čez dan skoraj ne pride prav. Očitno je voziček Stokke, ki sem ga imela tudi pri Šajani, res zelo dobro prilagojen potrebam dojenčkov, saj je tudi Šajana v njem vse dneve spala zunaj, kljub zimi, in je morda tudi to razlog, da je tako odporna in le redko zboli," pohvali svojo prvorojenko Rebeka in jo ljubeče pogleda. "Tako kot vsak dojenček me tudi Sija osrečuje s svojimi nasmehi. Sploh kadar sem utrujena, postanem neskončno srečna, ko se mi nasmeji, in v trenutku pozabim na vso utrujenost."

Kmalu bo tudi Sija spala v svoji sobici, ki jo je Rebeka uredila še pred njenim rojstvom. "Zdaj spi v svoji posteljici, a še pri naju v spalnici, predvsem zato, ker je do njene sobice nekaj korakov in se mi še ne ljubi ponoči preveč sprehajati. V načrtu imam, da bo pri štirih mesecih, kot Šajana, začela spati v svoji sobi. Prav zato, ker se mi je pri Šajani to res obneslo in pri njenem uspavanju in spanju skoraj nikoli ni bilo težav. Izvajala sem desetdnevni načrt po knjigi Otroško spanje: brez joka v sanje, ki se mi je pri Šajani super obnesel, in še danes kot štiriletnica brez težav sama zaspi, samo poljubim jo za lahko noč. Nikoli mi je ni bilo treba pretirano uspavati, sicer ji preberem kako pravljico za lahko noč, ne hodim pa spat z njo in ni se mi treba po eni uri tiho odplaziti iz sobice, kot slišim nekatere starše, da počnejo, no, teh težav res nimamo. Za svoj miren spanec in spanec deklic se lahko zahvalim tudi Aventovi videovaruški, velikokrat se pohecam, da sem kot Big Brother, ki vse vidi. Šajano dejansko že štiri leta gledam med spanjem, Sijo pa prav tako takrat, ko zaspi in sva midva še spodaj v hiši, ker morava postoriti kakšna gospodinjska opravila. Videovaruška mi je res v veliko pomoč, saj mi ni treba tekati v sobo za vsak vzdih, ki ga naredi. Pri Šajani je bilo tako, da je nisem vsakič, ko je v sanjah malo zajokala, motila z odpiranjem vrat, ampak sem pogledala na zaslon, kaj se dogaja, in pogosto se je le obrnila in mirno spala naprej."

Rebekino zdravje po porodu

Rebeka meni, da očetje ne pomagajo, ampak sodelujejo z mamo. "Očka Sandi je na začetku, ko se je rodila Sija, res zgledno odigral svojo očetovsko in partnersko vlogo, izogibam se besedi, da mi je pomagal, saj menim, da sva oba enakovredna, oba del te družine in da pri vsem sodelujeva. Sprva sva si res izmenjavala hčerki, enkrat je imel on Sijo in jaz Šajano, potem sva se zamenjala, tako da nobena od hčerk ni čutila pomanjkanja. Sandi dela in je bolj malo doma, vendar takoj ko pride domov, lepo prevzame očetovsko vlogo."

Kot se spomnimo, je Rebeka zbolela za rakom na ščitnici, ki ji je bila nato odstranjena, in zato mora do konca življenja jemati tablete, ki nadomestijo hormone ščitnice. Ker pa sta nosečnost in materinstvo čas, ko je žensko telo preplavljeno s hormoni, me je zanimalo, kako je zdaj z njenim zdravjem. "Ščitnične hormone mi redno pregledujejo, pred dvema mesecema, takoj po porodu, sem imela pregled na Onkološkem inštitutu. Za zdaj vse kaže dobro in upam, da tako tudi ostane. Hormone mi redno nadzorujejo z odvzemom krvi in glede na stanje v krvi prilagajo terapijo."

Sicer pa Rebeka priznava, da ima kar nekaj pomoči ob svojem natrpanem urniku: "Priznam, da mi včasih res primanjkuje energije, žal je nimam na zalogi. Imam pa asistentko Tanjo, ki mi zelo veliko odtehta pri pisarniških poslih in je, kot bi rekli, moja deklica za vse. Velikokrat je tudi v vlogi dobre prijateljice, ne le moje desne roke." Glede varstva ima urejeno tako: "Odkar imam dva otroka, je treba veliko več usklajevati ... Kadar imam neodložljive poslovne obveznosti, Šajano pogosto vzamem kar s seboj na sestanke, Sijo pa takrat čuvata moja starša, ki sta mi bila velikokrat v pomoč že pri Šajani, za kar sem jima zelo hvaležna. Mama mi tudi kdaj skuha in prinese kosilo, kar mi seveda olajša delo. Pa tudi tašča pelje Sijo kdaj na sprehod, da se lahko v tem času posvetim službi."

Multipraktik Rebeka

Rebeke pred leti niso kar tako poimenovali 'multipraktik', saj je znana po tem, da dela več stvari hkrati. Njen dan je ob skrbi za dojenčka zapolnjen tudi s poslovnimi obveznostmi.

"Moj povprečen dan teče točno tako kot dan vsake mamice, ki ima dojenčka in doma še enega starejšega otroka, le da gredo nekatere mamice, ko otroci čez dan zaspijo, tudi same počivat, jaz pa ne spim, ampak grem za računalnik."

Pa ni nikoli utrujena, razmršena? Na fotografijah na družbenih omrežjih, ki jih redno objavlja, je vedno popolnoma urejena. "Vedno urejena? Ah, ja, če bi me videli takole doma, bi se me verjetno ustrašili. Takrat moji lasje še niso videli krtače, pa je ura lahko že blizu poldneva. Kot vse mamice sem tudi jaz občasno neverjetno izmučena in se mi zdi, da bom komaj zdržala do konca dneva. Verjetno je tako zato, ker imam poleg Sije trenutno doma še Šajano. Iz vrtca sem jo vzela za dva do tri mesece, toliko, da mine to obdobje viroz in prehladov, da ne bi iz vrtca Siji prinesla še kakega virusa."

Zakaj se je odločila, da se bo kar lotila dela, namesto da bi uživala na porodniški? "Nisem tipična novopečena mamica, ki je lahko brezskrbno na porodniški, še vedno sem tudi poslovno zelo aktivna, pa ne zato, ker bi bila tako egoistična, da si ne bi mogla privoščiti popolnega mirovanja, ampak predvsem zato, ker je moje ime postalo neke vrste blagovna znamka in z njo, brez moje vednosti, ne morejo operirati drugi ljudje. Pri tem seveda mislim predvsem na MySpirit by Rebeka, kjer dela tim sedmih ljudi, ki zares odlično opravljajo svoje delo, ampak vse zadeve nadzorujem in večinoma še vedno potrjujem jaz, saj je na izdelkih uporabljeno moje ime. V tem času sem se teh nekaj projektov lotila prav zato, ker je moje ime blagovna znamka, in te ne morem prepustiti drugim, kot je to mogoče pri drugih podjetjih. Ni mi vseeno, kaj se pod mojim imenom dela, in menim, da če kdo kaj zafrkne, sem to lahko le jaz, sama želim nositi posledice, tako pozitivne kot negativne. Zaradi tega sem vpeta v številne projekte."

In kateri je njen največji? Spomnila sem jo, da je še pred porodom sporočila, da se bo pol leta ukvarjala le z materinstvom. Rebeka brez premišljanja pove: "Največji projekt je zagotovo MySpirit. Zakaj se ukvarjam s poslom, če sem rekla, da bom pol leta doma? Dejansko sem res doma vse dneve, za MySpirit delam v času, ko Sija spi, dopoldne, popoldne in zvečer, občasno tudi ponoči. Ne morem biti egoistična, saj pri tem projektu nisem sama, kot sem že omenila." Poleg tega ima Rebeka še en projekt v žepu: "Drugi projekt, ki se ga bom v začetku maja spet lotila, je Glasbeni skavt. To je projekt, ki ga vodi Golica TV in v okviru katerega po Sloveniji iščemo mlade, še neuveljavljene narodno-zabavne ansamble. Glasbeni skavt se je v pretekli sezoni izkazal za zelo uspešnega, zato zgodbo nadaljujemo letos in vse zainteresirane mlade ansamble vabim, da se prijavijo na skavt@golica.si."

Navdih je bila Šajana

Seveda Rebeka ne bi bila Rebeka, če ne bi iz vsake prigode potegnila kaj koristnega. Tako je tudi z njenim zadnjim izdelkom, na katerega je, kot pravi, še zlasti ponosna. "Trenutno sem najbolj ponosna na otroški parfum MINI Ma Ma. Odkar sem postala mama in po bolezni, mi ni vseeno, kaj sama vnašam v telo in nanašam nanj, še bolj pa sem previdna pri otrocih. Šajana, ki je odrasla v pravo deklico, si kot vse punčke želi, da bi bila princeska, občuduje Elzo in Ano iz Ledenega kraljestva ter se rada oblači v krilca. Gledam jo, kako me v vsem posnema in si želi biti čim prej odrasla, da se bo lahko naličila kot mami. Za zabavno prigodo je poskrbela, ko se je naličila z ličili, ki jih je od svojih prijateljev dobila za četrti rojstni dan, in s takšnim 'večernim make-upom' želela na plesne vaje. Ko sem jo opazovala, kako uživa v tem in uporablja tudi cenene parfume, me je kar zmrazilo in rekla sem si, da moram glede tega nekaj ukreniti. Na MySpiritu smo staknili glave in nastal je otroški parfum MINI Ma Ma, dobi se tudi v Baby Centru, namenjen pa je vsem deklicam, ki rade posnemajo svoje mamice in bi rade dišale kot one. Gre za parfum brez barvil, ki je prijazen do nežne otroške kože, diši enako kot 'mamin parfum', le z manjšo koncentracijo parfuma. Zdaj sem mirna, ker vem, kaj Šajana uporablja, parfumček pa se mi zdi tudi simpatično darilce za rojstni dan. Embalaža je čudovita in vse deklice, ki sem jim ga pokazala, so ga želele imeti. To smo naredili namenoma, da bi jih pritegnili in bi morda pozabile na cenene parfume za otroke, ki mamijo s popularno embalažo, pogosto pa skrivajo nevarno vsebino, neprimerno za otroke."

Vrača se kot pevka

Pa petje, po katerem jo najbolj poznamo, se bo zgodilo tudi kaj v tej smeri? Rebeka se nasmeji: "Počasi se bom začela pevsko udejstvovati, predvsem zato, ker so bile nekatere pogodbe sklenjene za eno leto naprej, ko še nisem vedela, da bom imela drugega otroka. Po drugi strani pa mi petje ne pomeni posebnih težav, vse, kar je v ozadju, je dejansko veliko bolj stresno. Pri Šajani sem naredila tako, da sem jo dala spat, odšla na špil za nekaj uric, ko me dejansko otrok ni ne potreboval ne pogrešal, saj so nastopi navadno zvečer. Seveda pri Siji to še ne pride v poštev, v poletnih mesecih pa zagotovo že 'pade kakšen špil'."

Eva Jandl

Priporočamo