Rebeka Dremelj: “Rak me je zaznamoval”

9. 12. 2015

Pevka Rebeka Dremelj je v zadnjem letu doživela in preživela življenjsko izkušnjo, katere posledice čuti še danes. Po diagnozi rak je prestala poseg, v katerem so ji odstranili ščitnico, zaradi tega pa bo morala biti do konca življenja na hormonski terapiji. Vendar pa Rebeka o ponovitvi bolezni ne razmišlja, raje se osredotoča na prihodnost, v kateri bo na prvo mesto še vedno postavljala svojo družino.

Prihodnjo pomlad se vračate na televizijske zaslone Golica TV, kjer boste vodili šov Glasbeni skavt, v katerem boste med mladimi neuveljavljenimi glasbeniki iskali najboljši narodno-zabavni ansambel. Se že veselite snemanj?

Seveda se veselim, vedno rada poskusim kaj novega, voditeljica takšnega šova pa res še nisem bila, vsekakor me čaka zanimiva izkušnja. Delati z mladimi in neuveljavljenimi glasbeniki je vedno lepo, saj pri njih začutiš tisti žar in zagon, ki ga ima vsak na začetku kariere. Upam, da bomo skupaj odkrili kakšen zanimiv narodno-zabavni ansambel in mu pomagali na uspešni samostojni poti.

Na področju televizije in vodenja imate že kar nekaj izkušenj, pa vendar so narodno-zabavne vode za vas nekaj novega. Kaj vam bo največji izziv?

Ja, res je, izkušenj z narodno-zabavno glasbo nimam, smo pa večkrat kje nastopali skupaj. Na srečo bom v šovu Glasbeni skavt le voditeljica, in ne žirantka, tako da o izboru najboljšega ansambla ne bom odločala.

Na estradno sceno ste se pred kratkim vrnili po osmih mesecih premora. Prvi nastop je bil vidno nabit s čustvi, imam prav?

Koncert v Brežicah je bil res čustven, polno je bilo smeha in solz, celo paleto čustev smo predelali skupaj z občinstvom. (smeh) Imela sem čudovite glasbene goste, prvič pa sem nastopila tudi z novo spremljevalno skupino, s katero smo se krasno ujeli. Takšnih koncertov si želim še več. Kmalu nadaljujemo turnejo MySpirit po kulturnih domovih manjših mest po Sloveniji.

Toliko dopusta oziroma 'bolniške' si v svoji karieri še niste privoščili. Kaj ste v tem obdobju spoznali o sebi?

Čas, ki ga preležiš v bolniški postelji, je velikokrat edini čas, ko si resnično sam s seboj in ni hitenja, tako da lahko o vsem temeljito premisliš. Najprej so bili strahovi. Bom preživela? Bom doživela hčerkino puberteto? Bom še kdaj pela? Potem spoznanja: če ne morem več peti, s čim se bomo preživljali? Na koncu pa (za)upanje: premagala sem raka in grem naprej, v nove zmage. Spremenile pa so se prioritete: najprej so zdravje in najbližji, potem vse drugo. In vse kocke so se postavile nazaj na svoje mesto. Tudi pojem spet lahko, in to bolje kot kdaj prej.

O tem, kako ste doživljali bolezen in zdravljenje, ste v javnosti zelo odkrito spregovorili. Kako pa so se s to izkušnjo spopadli vaši bližnji?

Najdražjim je najtežje povedati. Šele ko sem začela o svoji bolezni govoriti možu, me je zares stisnilo, potem se je obrnilo in sem bolj jaz tolažila njega kot on mene. (smeh) Vedno sem se trudila biti močna in čustveno stabilna, ko te zadene takšna diagnoza, pa za trenutek izgubiš tla pod nogami in vse se sesuje. Ko enkrat poveš javno, pa je tako, kot bi odložil težko breme, ni se več treba pretvarjati, da je vse v redu, in lagati, da nisi bolan, ampak lahko sebi in drugim končno priznaš: samo človek sem, tudi jaz kdaj zbolim.

Ste imeli vmes kdaj občutek, kot da bi se vam podrl svet? Kaj je bilo za vas najtežje?

Seveda. Takšna diagnoza zamaje temelje, nepomembne stvari takrat odpadejo. Sprva ne veš, ali boš preživel, ali boš videl svojega otroka odrasti, to je najtežje. Ne pomisliš najprej nase, ampak na svojega otroka.

Rak na ščitnici, ki ste ga na srečo uspešno preboleli, vas je zaznamoval do konca življenja. Kakšno pozitivno izkušnjo bi lahko potegnili iz celotne izkušnje?

Rebeka DremeljRes me je zaznamoval. Ker sem po operaciji brez ščitnice, bom do konca življenja na hormonski terapiji. Najbolj pozitivno je, da sem ugotovila, kaj so prioritete, da se z nepomembnimi malenkostmi in negativnimi ljudmi več ne ukvarjam, da poskušam jesti in živeti bolj zdravo, predvsem pa si vzeti več časa za svoje najbližje in se veliko smejati.

Vaš parfum MySpirit by Rebeka je zagotovo ena izmed stvari, ki je brez te grenke preizkušnje ne bi doživeli in uresničili. Se strinjate?

Tako je. Med dolgim ležanjem v postelji sem dobila veliko idej za nove poslovne poti, tako sem kmalu po operaciji po naključju spoznala mlad par, ki vodi podjetje MySpirit, s katerim sem pozneje razvila tudi svoj parfum. Življenje nas vodi po zanimivih poteh, odpira nam veliko vrat, na nas pa je, da jih zagledamo in se odpravimo na pot.

Vas je uspeh vaše dišave presenetil? Navsezadnje menda niti ne dohajate vseh naročil?

Vsi smo bili presenečeni, ko smo v začetku novembra razprodali zalogo, ki je bila predvidena do konca decembra, na srečo smo pravočasno pripravili novo zalogo in je bilo razpošiljanje parfumov le zamaknjeno za teden dni. Lepo je slišati pozitivne odzive in zavohati svoj parfum na drugi ženski. (smeh)

Kako se je spremenil vaš odnos do življenja v zadnjem letu? Kaj je na prvem mestu?

Prioritete so bile že prej takšne, vendar jih zdaj upoštevam brez slabe vesti. Najprej moje zdravje, saj lahko šele, če sem zdrava, poskrbim za najdražje in potem tudi za vse drugo. Ukvarjanje z nepomembnimi stvarmi in mnenji drugih pa je za vedno odpadlo. Bolezen te nauči, da je treba biti tudi sebičen – na pozitiven način – ali boš poskrbel za svoje zdravje ali pa te več ne bo.

Prejšnji teden ste bili ena izmed glasbenic, ki je na dobrodelnem koncertu svojo podporo izrekla glasbenemu kolegu Tomažu Ahačiču. Predvidevam, da ste se lahko najbolj poistovetili z njim?

Na koncertu sem Tomažu zapela pesem, ki je tudi meni pomagala prebroditi temne trenutke, Le za kratek čas, bilo je zelo čustveno. Vsi smo začeli jokati in s cmokom v grlu sem komaj odpela do konca. Tomaž je glasbeni kolega, predvsem pa moj prijatelj in res mi je žal zanj. Kot pa sem povedala na koncertu, moja izkušnja z rakom je v primerjavi z njegovo le kaplja v morje.

Si sploh predstavljate, da bi vam bil čez noč za vedno vzet dar glasu?

Ne morem si predstavljati tega, da nikoli več ne spregovorim ali zapojem. Svoje zdravje in darove jemljemo tako samoumevno. Tomažu želim vse dobro in upam, da bodo našli kakšno rešitev zanj, ki mu bo omogočila lažje in boljše življenje.

Glasba je bila vedno na prvem mestu, pred kratkim pa ste izjavili, da ne želite biti več popolnoma odvisni od nje, prav zaradi Tomaževe in vaše izkušnje z rakom. Potem bo nastopanje zdaj bolj vaš hobi?

Glasba ostaja moja velika ljubezen, moja poslovna prioriteta, zdaj, ko nastopam z novo spremljevalno skupino, z novimi priredbami svojih starih pesmi, sem dobila nov zagon in res uživam na odru. Sem se pa poleg pevske kariere posvetila tudi novim področjem, kjer glas ni v ospredju.

Zdravljenje ste uspešno prestali, pa vendar me zanima, ali danes še čutite kakšne posledice?

Seveda so posledice, načeloma se dobro počutim, vendar so zaradi nadomestne hormonske terapije še vedno nihanja v počutju, mrazenje, nekaj nepotrebnih odvečnih kilogramov ...

Vas je kaj strah, da bi se vam bolezen ponovila?

Seveda me je tega strah, ampak odločila sem, da o tem ne bom razmišljala.

Bi rekli, da zdaj živite bolj polno življenje kot pred nekaj leti?

Ne. Mislim, da zdaj živim bolj tiho, bolj spokojno, bolj umirjeno, bolj počasi in z večjim veseljem.

Zdrava kmečka pamet je najpomembnejša

Narodno-zabavna glasba ima vse več privržencev. Tako odličnih glasbenikov, ki to zvrst izvajajo, kot ljubiteljev, ki to glasbo poslušajo in živijo. Vendar pa vam bo vsak uspešen ansambel potrdil, da je za uspeh potrebno veliko več kot zgolj talent. Pridnost, odločenost, jasna želja po uspehu in predanost – vse to na eni strani. Potrebuješ tudi dobre psihofizične sposobnosti, moraš se znati prilagajati vsem okoliščinah, ki jih zahteva glasbeni posel nasploh, navsezadnje pa je najbolj pomembna zdrava kmečka pamet. Če vse to združiš, ti še vedno lahko manjka nekaj: pravi trenutek in pravo mesto. Narediš zadnjo piko na i. Zato so se na Golica TV odločili, da tudi tem glasbenikom ponudijo možnost za medijsko prepoznavnost. Vse dogajanje v šovu Glasbeni skavt bo spremljala in ocenjevala žirija, sestavljena iz treh članov, ki so dovolj strokovno podkovani na različnih področjih in dovolj kompetentni, da lahko postavijo oceno. Da pa bo sam šov še bolj zanimiv in predvsem atraktiven za gledalce, bo vodenje oddaj oziroma vlogo iskalca talentov, kot govori že ime oddaje, prevzela Rebeka Dremelj. Rebeka je že ničkolikokrat dokazala, da se znajde v glasbenem poslu, predvsem pa, da je odločna, predana in izjemno delavna. Tistemu, ki bo dokazal, da je resnično najboljši, se bodo na široko odprla vrata, saj je nagrada sanjska: ansambel bo posnel samostojni album, ki bo izšel pri založbi Zlati zvoki, v produkciji televizije Golica bo zanje narejenih kar šest videospotov, ob tem pa bo imela skupina še vso medijsko podporo. Vse skupaj je torej izjemna priložnost za vse mlade ansamble, ki imajo v srcu narodno-zabavno glasbo in si želijo odločno stopiti na glasbene odre, prav tako pa tudi za tiste, ki so že dalj časa prisotni, a do zdaj še niso tako uspešni, kot bi želeli biti.

Značke: Rebeka Dremelj

Priporočamo