Rebeka Dremelj: Šajana bo dobila sestrico!

Rebeka Dremelj: Šajana bo dobila sestrico! (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Story
6. 10. 2016

Pevka Rebeka Dremelj že odšteva zadnje mesece, ko AC bo njihovo družinico povečala še ena deklica: "Zelo se že veselimo. Šajana bo v prazničnem decembru dobila kar nekaj daril, okoli 1. decembra sestrico, potem bo tu Miklavž, ki ji bo prinesel kako malenkost, kmalu zatem Božiček ... O, ja, veseli december bo za našo družino letos res vesel!"

Story: Zagotovo najbolj vse zanima, ali nam boste zaupali spol otroka. Se Šajana veseli sestrice ali bratca?

Šajana se veseli sestrice, ki si jo je tudi zelo želela. Oziroma iskreno, ni želela niti slišati za drugo možnost. Tudi če bo bratec, ga bo vseeno imela rada, ampak ona ve, da bo sestrica.

Story: In seveda že kar takoj na začetku, kaj pa ime? Sta ga s Sandijem že izbrala in ali je pri imenu sodelovala tudi Šajana?

Ime je načeloma že izbrano, izbrali sva ga skupaj s Šajano, ati pa je samo odobril. Oziroma očetova je bila zadnja. Da, dragi! (smeh) O imenu za zdaj še ne želim govoriti, predvsem zato, ker sem malo vraževerna. Na primer, prijateljem nikoli ne voščim rojstnega dne pred rojstnim dnem, zato se mi tudi ne zdi primerno razglašati imena otroka pred njegovim rojstvom.

Story: Gotovo je imela Šajana kakšno zanimivo ime v izboru ...

Šajana je vedno izbirala imena le za deklico, torej za sestrico. Imeli pa smo vsa živa imena na voljo, od Lene, ker je tako ime njeni muci, do Fifi, ker je tako ime rožici v risanki.

Story: Pa ste tokrat izbrali bolj klasično ime?

Pri imenu mi je bilo pomembno predvsem to, da se po mojem mnenju lepo ujema s priimkom in tudi s Šajano. Glede na to, da je že Šajana malo posebno ime, se mi je zdelo primerno, da tudi sestrico poimenujemo z imenom, ki ni popolnoma vsakdanje.

Story: Pa ste Šajani kmalu povedali, da dobi sestrico, ali ste novico še nekaj časa skrivali?

Šajani kar nekaj časa nisva povedala, da bo dobila bratca ali sestrico, ker sva se zavedala, da bodo takoj, ko bo izvedela, da pričakujemo dojenčka, to izvedeli prav vsi. Tudi po tem, ko sem ji končno povedala, da bo dobila sestrico, sem ji predlagala, da naj ta novica še nekaj časa ostane najina skrivnost. No, in čez približno pet minut je v vrtcu povedala, da ima z mamico skrivnost, da bo dobila sestrico. Mimogrede, njena reakcija po tem, ko sem ji povedala, da bo dobila sestrico, pa je bila točno takšna, kot si jo želi vsaka mama. Objela me je in bila neizmerno vesela.

Story: Sta mogoče za sestrico skupaj že kaj pripravili?

Za sestrico smo ravnokar začeli pripravljati vse potrebne stvari. Zanimivo se mi zdi, kako je druga nosečnost popolnoma drugačna od prve. Sicer je veselje isto kot pri prvem otroku, a takšne evforije in vzhičenosti pri drugem ni več. Spomnim se recimo, kako sem pri Šajani že v tretjem mesecu nosečnosti imela izbran voziček, posteljico, da sem imela pripravljene oblekice, tokrat pa se šele dva meseca pred porodom komaj poigravam z mislijo, da bi bilo morda primerno kaj pripraviti. (smeh) Pri Otroškem pohištvu Janela smo šele prejšnji teden začeli izrisovati pohištvo za sobico in različne postavitve, pripravljena pa naj bi bila konec oktobra, tako da sem že zdaj v veselem pričakovanju, kako bo videti.

Story: Če se dobro spominjam, je Šajana podedovala vašo najljubšo igračko. Ste kaj posebnega tudi tokrat namenili prihajajočemu dojenčku?

Šajana je podedovala več stvari po meni, predvsem oblek in igrač. Moja mama je namreč zelo skrbna glede tega, vse je lepo spravila in ohranila. Zdaj me večkrat preseneti, in ko čuva Šajano, jo dostikrat obleče v kakšno mojo pižamico, oblekico, majčko in mi pošlje slikico v stilu 'še pomnite prijatelji'. (smeh) Letos je šla tako Šajana prvi dan v vrtec oblečena v več kot 30 let stari oblekici, ki sem jo nosila jaz, sešila pa jo je moja pokojna stara mama, zato ima še toliko večjo čustveno vrednost. Oblekica je videti kot nova in tudi takšen stil je spet moderen. Tudi Šajana se mi zdi zelo skrbna in razmišlja za naprej, dostikrat me preseneti. Recimo, ko je jedla sladoled, mi je rekla, naj ji dam robček, da ne popacka oblekice, da jo bo lahko imela še sestrica. (smeh) Sem pa prepričana, da se bo po rojstvu sestrice ta želja po deljenju verjetno spremenila oziroma bo ugasnila. (smeh)

Story: Kaj pa sobica? Zagotovo bo prve mesece spal dojenček pri vas. Ali bo potem Šajana delila sobico ali ste v hiši pripravili nov prostor?

Ravno so mi poslali izris za sobico, tako da bosta imeli deklici vsaka svojo, če bosta pozneje izrazili željo po druženju, pa sta obe sobi dovolj veliki, da bosta lahko tudi skupaj. Izdelavo sobice sem zaupala kar profesionalcem, Otroškemu pohištvu Janela, ki so me prepričali s svojim razstavnim prostorom Svet v malem v mariborskem Koloseju. Dojenčica bo, tako kot je Šajana, prve tri mesece spala pri nama v spalnici, potem pa jo bomo selili v njeno sobico.

Story: Kaj pa bo dojenček nasledil od Šajane? Ste se odločili za nov voziček?

Dojenčica bo od Šajane nasledila oblekice, vse drugo pa sem po tem, ko je Šajana prerasla, dajala stran, kar pomeni, da se bo sestrica vozila v novem vozičku, tudi tokrat sem se odločila za Stokke, s katerim sem bila že pri Šajani izredno zadovoljna, in zdi se mi, da je res vrhunsko oblikovan in zagotavlja otroku vse potrebno ugodje in varnost.

Story: Kako pa prenašate zadnje mesece nosečnosti? Se ta nosečnost kaj razlikuje od prve, jo je lažje ali težje prenašati?

Iskreno povedano, mi tokrat nosečnost ne prizanaša najbolj. Druga nosečnost se od prve absolutno in drastično razlikuje, kajti med prvo nosečnostjo sem 17 dni pred porodom še skakala po odrih, medtem ko sem zdaj v veliko bolj statičnem stanju. Tokrat moram kar precej počivati, saj obstaja malo večja verjetnost, da bi prezgodaj rodila, zato ubogam zdravnike in vsak dan držim pesti, da se bo moja nosečnost končala z rojstvom donošene princeske. Do konca nosečnosti bom pač malo manj aktivna, kot ste me bili vajeni do zdaj.

Story: Odločili pa ste se tudi za dodaten test, imenovan Nifty ...

Že zaradi zelo dobrih izkušenj v prvi nosečnosti s primarijko dr. Darijo Strah sem se odločila, da bo tudi tokrat ultrazvočno bedela nad drugim otročkom, osebnega ginekologa pa imam seveda bližje domu. Na ultrazvoku pri dr. Strahovi sem lahko opazovala poskakujoče bitjece, saj mi je tako kot vedno podrobno razložila, kaj gledam, in na zaslonu vse lepo pokazala. Z njenim znanjem in tako dobrim ultrazvokom, kot ga ima v ambulanti, je tudi nam laikom lažje zares kaj videti in razumeti. Preiskave otroka so pokazale, da je z otrokom vse v redu, izmerjena nuhalna svetlina pa ni bila ravno majhna. Tveganje za kromosomsko napako je bilo sicer nizko, a vem, da preiskava ni stoodstotna. Zato sem se odločila še za dodaten test, ki je popolnoma nov v medicini. Gre za povsem neinvaziven postopek z odvzemom le ene epruvete moje krvi, iz katere je potem v enem tednu moč izolirati kromosome posteljice, ki krožijo v krvi nosečnice vso nosečnost. S tem postopkom, imenovanim test Nifty, izvemo, kakšne kromosome nosi otrok. Je več kot 99-odstotno zanesljiv in pokaže najbolj pogoste nepravilnosti. Napove tudi spol otroka, zato pri meni ne obstaja možnost, da ne bi nosila punčke. Rezultati testa Nifty so me popolnoma pomirili, kar je v nosečnosti daleč najpomembnejše.

Story: Morate zaradi prestane bolezni na kaj še posebej paziti pri nosečnosti?

Zaradi raka ščitnice so mi morali ščitnico operativno odstraniti, kar pomeni, da nimam glavnega organa za uravnavanje hormonov, vendar to zdravnikom za zdaj še odlično uspeva, saj mi enkrat mesečno odvzamejo kri in prilagajajo odmerek hormonov, ki jih moram jemati. S tem, da bom do konca življenja primorana jemati tablete oz. hormone, sem se sprijaznila že lani, tako da mi to mesečno kontroliranje in uravnavanje hormonov ter tu in tam kakšna tabletka več na dan ne predstavljajo nikakršnega stresa. Za zdaj mi tudi teža raste skladno z nosečnostjo, tako da s tem za zdaj nimam posebnih težav. Trkam in poudarjam za zdaj!

Story: Ste mogoče morali kaj spremeniti tudi pri svoji prehrani in drugih navadah?

Že lani po prestani bolezni smo kot družina spremenili prehranjevalne navade, na našem jedilniku skoraj ni več zaslediti bele moke, sladkorja, testenin itd. Pojemo veliko zelenjave in sadja lokalnega izvora ter se med drugim kar malo izogibamo pretiranega uživanja mesa.

Story: Shranili boste tudi matične celice. Zakaj ste se za to odločili?

Tako kot pri Šajani sva se tudi tokrat odločila za shranjevanje matičnih celic. Izbrala sva banko FutureHealth. Matične celice so gradniki življenja, so nekakšna vez med zdravjem novorojenčka in njegovim zdravjem v prihodnosti. S hrambo matičnih celic, močno verjamem, bom otroku odprla pot do danes še neodkritih možnosti zdravljenja, s tem, da je že danes kar nekaj bolezni, ki se lahko zdravijo z matičnimi celicami. Upam, da otroci matičnih celic ne bodo nikoli potrebovali, se mi pa zdi odlično tudi to, da se matične celice v neki meri celo lahko ujemajo s celicami drugih družinskih članov, in taka hramba morda v prihodnosti pride prav tudi komu od nas.

Strošek shranjevanja matičnih celic, glede na možnosti zdravljenja, ki se nam bodo v prihodnosti morda še odprle, se mi zdi zanemarljiv, saj znaša preračunano le 8 evrov na mesec.

Story: Nastopov nimate več, a vseeno še vedno delate ...

Nastopam trenutno ne več, sploh zaradi prej omenjenega tveganja predčasnega poroda. Tudi delo sem zmanjšala na minimum, ostajam pa še vedno zvesta parfumom MySpirit, saj z ekipo za predpraznične in praznične dni pripravljamo veliko novosti.

Story: Pred časom ste mi zaupali, da se po tem, ko greste po Šajano v vrtec, izklopite od dela. To še drži? Vam uspeva?

Načeloma sem po tretji uri za 'službo' nedosegljiva, le tu in tam uredim kakšne resnično nujne stvari. Po osmi uri, ko dam Šajano spat, znam sesti za računalnik in dokončati nedokončano, moram pa priznati, da mi zadnje dni ob koncu dneva kar malo zmanjka energije.

Story: Pa se boste lahko kaj odklopili od dela? Si boste vzeli kaj umika, ko rodite?

Čas za odklop od dela si bom zagotovo vzela, ker vem, da si ga zaslužijo tako dojenček, družina kot tudi jaz. Je pa res, da osebe, ki smo samozaposlene, sploh pa, če smo v službi šovbiznisa in je veliko stvari odvisnih od nas samih oz. od našega imena in priimka, t. i. blagovne znamke, potem delo zelo težko prepustimo komu drugemu oz. je zelo malo verjetno, da bi delo namesto nas opravil kdo drug, kot je to normalno pri večini drugih služb. Nekaj časa si bom zagotovo vzela zase, povsem brez službe, dejstvo pa je, da si celoletnega brezskrbnega porodniškega dopusta zaradi vseh projektov, ki bi v moji odsotnosti stali, žal ne morem privoščiti.

Story: Kako boste preživeli čas tik pred porodom, ko ne boste delali?

Zadnje dni pred porodom in po njem bom v popolnosti namenila le družini, veliko časa bom namenila crkljanju s Šajano, saj se zavedam, da bova s prihodom novega družinskega člana spremembe čutili obe.

Story: Novega dojenčka pričakujete na začetku decembra, ravno v mesecu, ki bo polno praznovanj in veselja. Se že veselite, da boste letos smrečico okraševali štirje?

Ja, zelo se že veselimo. Šajana bo v prazničnem decembru dobila kar nekaj daril, okoli 1. decembra sestrico, potem bo tu Miklavž, ki ji bo prinesel kako malenkost, kmalu zatem Božiček ... O, ja, veseli december bo za našo družino letos res vesel!

  • Napisala Ilona Penzeš
  • Fotografije Tibor Golob
  • Make-up Diamondee Make Up
  • Pričeska Kristijan Skamljič
  • Stajling Jerneja P. Zhembrovskyy, The Lie by JPZ
Značke: Rebeka Dremelj
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story40/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 40/2016

Story 40/2016, od 29. 09. 2016