Rebeka Dremelj: Vedno poslušaj mamo

Rebeka Dremelj: Vedno poslušaj mamo (foto: revija Lady) revija Lady
Vir: Lady
29. 10. 2016

To je nasvet, ki bi ga Rebeka dala tako svojemu otroku kot tudi glasbenikom, ki se podajajo na svojo pot. Ker je Rebeka v pričakovanju drugega otroka, so njena materinska čustva še toliko močnejša, kljub vedno večjemu trebuščku pa pevka in uspešna poslovna ženska ne počiva.

► Ko smo pred nekaj časa govorili, ste bili ravno na začetku snemanja novega narodnozabavnega šova Glasbeni skavt. Ali ste po izkušnji kaj spremenili mnenje o tej zvrsti glasbe ali o narodnozabavnih ansamblih?

Moje mnenje o narodnozabavni glasbi je bilo vedno dobro. Je pa res, da te zvrsti nikoli nisem poslušala, no, razen na kakih zabavah, kjer ne gre brez harmonike. In zato posledično tudi svojih gostov nisem kaj dosti poznala. Vedno sem se pred oddajo pozanimala o gostu, ki se je vozil z mano v avtu, in tako o njem izvedela vse. Oziroma skoraj vse. In moram priznati, da so me mnogi, s svojo zgodovino nastopanja, več kot navdušili. Spoznala sem, da je narodnozabavna glasba res glasba, ki je v naši narodni zavesti, in da jo absolutno premalo spoštujemo. Res je, da se zadnja leta to spreminja in, hvala Bogu, da je to tako.

► Koliko skupin ali ansamblov tekmuje v šovu? To so verjetno še mladi izvajalci?

Tekmuje trinajst zasedb. Mnogi izvajalci so mladi, željni igranja, željni medijske pozornosti. In tisto, kar mi je bilo najbolj fascinantno, je to, da mladi tako radi primejo za harmoniko in zaigrajo kako domačo. V mojih časih, ko sem bila jaz otrok oziroma najstnik, če nisi poslušal Metallice, AC/DC ali Guns'n'Roses, so te imeli za revo. Če si poslušal kaj drugega, kar jaz sem, si to povedal kar s težkim srcem. In zato sem bila toliko bolj vesela, ko sem videla vse te mlade ljudi, kako zelo uživajo v izvajanju narodnozabavne glasbe. Morda se motim, ampak mislim, da takšni otroci tudi po kakšnih prepovedanih substancah ne bodo posegali.

► Še kar nekaj časa bomo spremljali šov in tekmovalce, preden bomo dobili zmagovalnega. Pa vendar, kljub lepim nagradam in nazivu se zanj pot šele dobro začenja. Kaj bi bil vaš nasvet zanj?

Moj nasvet – naj ostanejo na realnih tleh! Tudi zmagovalci. Naj se ne prepustijo toku slave, ki te lahko hitro zanese. Naj delajo, delajo, delajo, kajti brez dela imaš lahko še tak talent, pa bo ostal neopažen. In zraven naj še malo uživajo ...

► V vsaki oddaji se vam pridruži drug glasbenik, ki je že znan in ima že veliko izkušenj. Kdo vse se vam je pridružil in kakšna so bila njihova mnenja o nastopajočih ali na splošno o takšnem tekmovanju?

Kot sem že omenila, sem imela v vseh oddajah res veliko glasbenih gostov, ki imajo za sabo nešteto nastopov. Najbolj prekaljen maček, poln nasvetov, je bil zagotovo Alfi Nipič, ki je fantom, ki jih je obiskal z mano, dal toliko nasvetov, da če jih bodo upoštevali, je pol že narejenega. Sem ga morala skoraj odvleči domov ...

► Rebeka, s Sandijem pričakujeta drugega otroka. Bi vam bilo všeč, če bi tudi otroci šli po vaših stopinjah in se ukvarjali z glasbo?

Želim le, da so srečni! Naj delajo točno to, kar jih veseli, in če bodo za to še plačani, bo to v današnjem svetu velik luksuz. Šovbiznis ni enostaven, tega ne veš, dokler ne poskusiš ... Zato bi jih, kot vsaka mama, tudi jaz rada obvarovala vsega negativizma in zlobe. Ampak po drugi strani – česar ne veš, ne boli in včasih mora, za oblikovanje karakterja, kdaj kaj tudi boleti.

► In če se bo to res zgodilo, kakšen bi bil vaš nasvet kot mama otroku, ki želi biti glasbeni izvajalec?

Poslušaj mamo, ker ti govori iz izkušenj in ti od vseh ljudi na svetu želi le najboljše. (smeh)

► Ponovno ste dokazali, da ste vsestranski in dobri v vsem, česar se lotite, tudi kot voditeljica šova. Bi se še kdaj odzvali podobnemu povabilu, recimo, če bo Glasbeni skavt drugo leto dobil nadaljevanje?

O, z veseljem! Imeli smo se zares odlično. Ekipa je bila fenomenalna, zabave, hrane, pijače in dobre volje pa tudi ni manjkalo. In kaj si lahko človek želi še več?

Tekst: M.O.

Priporočamo