To pa je za prste polizat! Okusna slivova pita, kot jo speče samo ona (ja, znana Slovenka razkrila svoj recept)

28. 9. 2024
Deli
To pa je za prste polizat! Okusna slivova pita, kot jo speče samo ona (ja, znana Slovenka razkrila svoj recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Nobena skrivnost ni, da se rada smuka po svoji kuhinji, v kateri nastajajo fantastične dobrote ...

Ja, Natalija Verboten ni samo odlična pevka, temveč je prav taka kuharica. Svojo družino pogosto razvaja z dobrotami, ob katerih se nam samo pocedijo sline. Jesen je čas, ko je svežega sadja res veliko, kar sama še kako dodobra izkoristi. Svoje kulinarično znanje rada deli z oboževalci - tako je že lani razkrila, kako ji uspe speči odlično slivovo pito, ki očara že na prvi pogled. 

Sestavine za testo:

  • 250 g bele moke
  • 125 g masla
  • ščep soli
  • 3 jedilne žlice sladkorja
  • 1 rumenjak

Sestavine vzemimo iz hladilnika vsaj dve uri pred pripravo. V moko vmešamo ščep soli. Iz moke naredimo kupček na delovni površini; v kupčku moke naredimo jamico, v katero vlijemo rumenjak in narežemo maslo; po potrebi počasi dodamo nekaj jedilnih žlic vode. Zamesite gosto, trdo testo. Ne mesite predolgo, saj bo začelo razpadati. Ustavite se takoj, ko se lepo drži skupaj. Testo oblikujte v kroglo in ga pokritega pustite počivati na hladnem vsaj pol ure.

Sestavine za nadev:

  • 300 g zrelih sliv
  • 2 jajci
  • 2 dcl sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 2 vanilijeva sladkorja

Pečico segrejte na 180 C. Že pripravljeno testo razvaljajte, položite v model, prepikajte ga z vilicami in nanj naložite izkoščičene slive. Pecite 15 minut. Medtem penasto vmešajte dve celi jajci, sladkor, vanilijev sladkor in smetano. Testo s slivami vzemite iz pečice, zalijte s kremo in pecite še cca 20 minut pri 170C. Servirajte posuto s sladkorjem v prahu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natalija Verboten (@natalijaverboten)

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču