Če imate preveč bučk, jih lahko uporabite za okusno slano pito z bučkami in sirom

29. 6. 2023
Če imate preveč bučk, jih lahko uporabite za okusno slano pito z bučkami in sirom (foto: Profimedia)
Profimedia

Bučke so zelo hvaležna vrsta zelenjave, saj jih je mogoče uporabiti na različne načine.

Ko pride sezona bučk, se zdi, da jih je povsod res veliko - in to je treba s pridom izkoristiti. Iz njih lahko naredimo okusne juhe, omake, polpete, uporabne pa so tudi za različne slane pite. Odličen recept je tisti, ki vključuje kombinacijo s sirom. Pita z bučkami in sirom je odlična tudi hladna, zraven pa si lahko privoščite še jogurt.

Preberite še: Ali pred kuhanjem operete riž? To je razlog, zakaj bi ga morali (čisto drugačen je, kot ste morda mislili)

Sestavine:

  • testo za zavitke (lahko ga kupite v trgovini, dovolj bo en zavitek)
  • 300 g bučk
  • 200 g pustega sira
  • 200 g feta sira
  • 3 jajca
  • en kozarček grškega jogurta
  • malce nasekljanega peteršilja in česna (po okusu)
  • 2 žlici greza
  • mešanica 2 dl olja + 2 dl mleka
  • sol in poper po okusu

Priprava:

Najprej segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Kupljeno testo zarolajte v obliki rolade, nato pa ga narežite na trakce. Bučke naribajte in posolite, pustite jih v posodi, medtem ko pripravljate vse ostalo.

Nutricionistka pojasnila, kaj sardine ločuje od ostalih konzerviranih rib

V drugi posodi pomešajte ostale sestavine in dobili boste gosto maso. Dodajte naribane bučke, ki ste jih odcedili, v vse skupaj pa vmejšajte trakove testa. Še enkrat premešajte in maso naložite v naoljen pekač. Pecite okrog pol ure, da pita dobi lepo rumeno barvo. Dober tek!

Morda vas zanima: Se po kopanju v morju oprhate ali ne? Tako morska voda vpliva na vašo kožo!

BONUS VIDEO: Pogovor z igalko Tino Gorenjak in o njenem knjižnem prvencu

Novo na Metroplay: Gregor Vavdi: "Kako sem po naključju prišel v bančništvo – in tam našel sanjsko kariero"